Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Ukrayna AB'den vize muafiyeti bekliyor

        Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy, Ukrayna'nın üç yıl önce Avrupa ile entegrasyon yolunu seçtiğini belirtti.

        Dönemin Başbakanı Nikolay Azarov’un Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması görüşmelerini askıya alarak Ukrayna'nın yönünü Rusya'ya çevirmesiyle, 21 Kasım 2013’te Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı’nda başlayan ve "Meydan olayları" olarak bilinen gösterilerin ardından Ukrayna'da toplumsal alanda reformlar yapılması ve uygulanması konusunda taahhütlerin verildiğini dile getiren Parubiy, bu kapsamda ilk olarak güvenlik alanında reformlar yapıldığını kaydetti.

        Ukrayna'nın şu anda bölgedeki en güçlü ordulardan birine sahip olduğunu ifade eden Parubiy, "Bizim amacımız 2020 yılına kadar reformları tam olarak tamamlamak ve NATO standartlarına uyumlu bir şekilde ordumuzu değiştirmek." diye konuştu.

        Parubiy, reformların yanı sıra yolsuzlukla mücadele konusunda da çaba gösterdiklerini anlatarak, "AB vize muafiyeti anlaşması kapsamında çoğunluğu yolsuzlukla mücadeleye ilişkin 144 farklı reform talep etti. Ukrayna istenilen tüm reform taleplerini karşıladık." dedi.

        Parlamento Başkanı Andrey Parubiy, devlet kurumlarında şeffaflığın sağlanması kapsamında bürokrat, savcı ve memurların özel mülkiyet kayıtlarının kamuya açıldığını, ayrıca yargı alanında da reformlar yaptıklarını kaydetti. Parubiy, Ukrayna'nın yolsuzlukla mücadelede kararlı şekilde adımlarını attığını belirtti.

        AB'DEN UKRAYNA'YA VİZE MUAFİYETİ

        AB tarafından Ukrayna'ya uygulanan vize rejiminin kaldırılmasının önemine değinen Parubiy, "Ukrayna vatandaşları 3 yıl önce sokaklara çıktığında ellerinde iki tane bayrak vardı. Biri Ukrayna bayrağıydı diğeri ise AB'nin bayrağıydı." şeklinde konuştu.

        Parubiy, 15 Temmuz darbe girişiminde olduğu gibi Ukrayna'da da özgürlük ve demokratik hakları korumak için insanların tankların önüne geçtiğini ve şu an cephelerdeki askerlerin sadece Ukrayna'nın değil tüm Avrupa'nın sınırlarını koruduğunu söyledi.

        Ukrayna'nın vize muafiyeti için AB'nin talep ettiği tüm reform taleplerini yerine getirdiğine dikkat çeken Parubiy, "Önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosundan vize muafiyeti konusunda olumlu bir karar bekliyoruz." diye konuştu.

        AB-Ukrayna Zirvesi'nin iki gün sonra yapılacağını dile getiren Parubiy, zirvede ortaklık anlaşması ile gündemde olan tüm soruların görüşüleceğini, aynı zamanda en yakın dönemde vizelerin kaldırılmasıyla ilgili kararın alınacağına inandıklarını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ