Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA! AP'nin kritik Türkiye oylaması sonuçlandı

        Avrupa Parlamentosunda (AP) gerçekleştirilen, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin oylama sona erdi.

        Oylama sonucunda müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı kabul edildi.

        Müzakerelerin dondurulması 37'ye karşı 479 oyla kabul oldu.Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi.

        Tasarıda üyelik müzakerelerinin, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması isteniyor.

        Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtilerek, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye’nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulandı.

        TSİ 14.15'te başlayan oylamada tasarının kabul edileceği öngörülüyordu.

        "Karar yok hükmünde" AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, oylamanın ardından, "Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. İçerdiği vizyonsuzluk itibariyle ciddiye alınacak bir karar değil." dedi.

        HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

        Avrupa Birliği Bakanlığdün yaptığı açıklamada,AP'de yapılacak oylama sonucundan, müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacağına bildirmişti.

        Öte yandan AP'de Türkiye-AB ilişkileri başlıklı karar tasarısının ele alındığı salı günkü oturumda, parlamentodaki siyasi grupların bir kısmı, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına ilişkin görüş beyan ederken bir kısmı da Türkiye-AB ilişkilerinin ortak kazanımlarına dikkat çekmişti.

        AB KONSEYİ ZİRVESİ 15-16 ARALIK'TA

        AA muhabirinin verdiği bilgiye göre 15-16 Aralık tarihlerinde AB Konseyi zirvesi gerçekleşecek. Bu zirvede Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunun da ele alınması beklenirken, burada verilecek kararlar dayanak oluşturacak.

        MOGHERİNİ 'OLUMLU SONUÇLAR DOĞURMAZ' DEMİŞTİ

        Bu kapsamda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, darbe girişiminin ve Türkiye'deki terör saldırılarının sorumlularından hesap sormak üzere atılan adımları, meşru bir hak olarak nitelerken Türkiye-AB müzakerelerinin geçici olarak durdurulmasının her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğurmayacağını söylemişti.

        MERKEL: GÖRÜŞMELERİN KESİLMESİNİ İSTEMİYORUZ

        Merkel ise oylamadan bir gün önce yaptığı açıklamada,"Her şeye rağmen Türkiye ile görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz" ifadelerini kullanmış ve Türkiye ile sağlıklı ilişkilerin devam etmesinden yana olduğunu belirtmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ