Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mağrib El-Kaidesi liderinin eşi Libya'da yakalandı

        Kuzey Batı Afrika'da faaliyet gösteren Mağrib El-Kaidesi örgütünün uluslararası boyutta aranan lideri Cezayir asıllı Muhtar bi'l-Muhtar el-Mekni'nin Tunus asıllı eşi Esma bint et-Tahir'in Libya'da yakalandığı bildirildi.

        Tobruk merkezli geçici hükümete bağlı Terörle Mücadele Kamu Yönetimi Basın Merkezinin sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabında yayınlanan yazılı açıklamada, "Mağrib El-Kaidesi örgütünün lideri Muhtar bi'l-Muhtar'ın eşi, geçen cumartesi Terörle Mücadeleye bağlı Yakalama ve Soruşturma Grubu tarafından yakalandı." ifadesine yer verildi.

        "Kedusi" kod adlı Tunuslu kadının, "Haci" lakaplı Afaf bint Muhammed isimli başka bir terörist kadınla Libya'nın doğusundaki Derne kentinden, güneyde yer alan El-Cufra'ya geçmek istediği sırada yakalandığı duyurulan açıklamada, zanlıların El-Cufra'ya geçmek için bir taksi şoförüne yüksek ücret ödediği bilgisi verildi.

        Muhtar'ın eşinin, bir süre önce doğum için El-Cufra'dan Derne'ye geçtiği ve Cibril el-Abd adlı bir örgüt yöneticisinin evinde konakladığı belirtilen açıklamada, Derne Hastanesinde hamile yabancı bir kadının olduğu ve bebeğini babası yanında olmadan dünyaya getireceği yönünde istihbarat alınması üzerine örgüt liderinin eşinin yakalandığı kaydedildi.

        EŞİNİN YERİNİ İTİRAF ETTİ

        Zanlıların üstlerinde sahte pasaport ve patlayıcı düzeneği bulunduğu bilgisi verilen açıklamada, Esma bint et-Tahir'in, eşi Muhtar'ın hayatta ve Libya'nın güneyinde olduğunu, doğum için kendilerini Derne'ye örgüt liderinin gönderdiğini itiraf ettiği aktarıldı.

        Açıklamada, soruşturma neticesinde ABD savaş uçakları tarafından geçen yıl evlerine düzenlenen saldırı sırasında, örgüt lideri ile eşinin El-Cufra'da bir karargahta bulunduğu bilgisine ulaşıldığı ifade edildi.

        Muhtar hakkında birçok kez öldürüldüğüne dair haberler çıkmıştı. Örgüt lideriyle ilgili son iddiada, 14 Haziran 2015'te ABD ile Libya güçlerinin düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldüğü belirtilmişti.

        MUHTARBİ'L- MUHTAR EL-MEKNİ

        Cezayir'in güneyinde sahra kentlerinden birinde 1972 yılında doğan Muhtar bi'l-Muhtar el-Mekni'nin gerçek adının Halid Ebu Abbas olduğu belirtiliyor.

        Muhtar, 1991 yılında Afganistan savaşında yer aldıktan sonra Cezayir'e dönerek el-Cemaa el-İslamiyye el-Muselleha (Silahlı İslami Cemaat) Örgütü'ne katıldı. "Mağrib El-Kaidesi Komutanı" olarak da anılan Muhtar, Afrika Sahra Bölgesi'ndeki kaçakçılık çetelerinin en güçlü liderlerinden biri olarak tanınıyor. Muhtar aynı zamanda Cezayir'deki "Kanla İmza Atanlar Tugayı"nın da lideri konumunda bulunuyor.

        Cezayir'deki "el-Cemaa el-İslamiyye el-Musellaha" örgütünden doğan Davet ve Savaş Selefi Cemaati'nden, "El-Kaide fi Biladi'l-Mağrib El-İslami" (Mağrib El-Kaidesi, AQIM) adlı örgüt ortaya çıktı.

        Davet ve Savaş Selefi Cemaati 2006 yılında, Mağrib El-Kaidesi ismini almadan bir yıl önce El-Kaide'ye katıldığını açıklamıştı. Örgüt, Arap dünyasında "Mağrib" olarak adlandırılan Kuzeybatı Afrika'da Batı karşıtı Selefi çizgide bir devlet kurmayı hedefliyor.

        Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesindeki doğalgaz tesislerine 2013 yılında düzenlenen saldırıyı, Mağrib El-Kaidesi'nden ayrılan ''Kanla İmza Atanlar Tugayı'' üstlenmişti. Cezayir Sonatrach, İngiliz BP ve Norveç Statoil enerji şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletilen tesisteki rehine olayında birçok milletten kişinin alıkonulduğu bildirilmişti. Liderliğini Cezayir asıllı Muhtar bin Muhtar'ın yaptığı örgüt, Mali'ye askeri müdahalenin durdurulmasını talep etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ