Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Güney Kore'deki skandalın kilit ismi ilk kez hakim karşısında!

        Güney Korede Devlet Başkanı Park Geun-hyenin, resmi görevi olmamasına rağmen devlet işlerini etkilediği ve dolandırıcılık yaptığı suçlamasıyla tutuklanan yakın arkadaşı Choi Soon-sil, ilk kez hakim karşısına çıktı.

        Seul Merkez İlçe Mahkemesinde yapılan ve bir saat süren duruşmada 60 yaşındaki Choi kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

        Choi, neden olduğu skandal için özür diledi ve yasalara uyduğunu ifade etti.

        Bir sonraki duruşması 29 Aralıkta yapılacak Choinin yeni bir suçlamayla karşı karşıya kalmaması halinde yasalar gereği davanın en geç mayıs ayında karara bağlanması gerekiyor.

        Choi, suçlu bulunması durumunda 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

        Güney Koredeki skandal, Parkın yakın dostu Choi Soon-silin, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

        Parkın eski müsteşarı Chang Yoon-hoiin eski eşi Choi 3 Aralıkta tutuklanmıştı. Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla yargılanıyor.

        Parlamento, 9 Aralıkta, Devlet Başkanı Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Parkın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahna devredilmişti. Parkın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergede 300 milletvekilinden 234ü Park aleyhinde oy kullanmıştı.

        Mahkeme Parkın aleyhine karar verirse ülkede 2017nin Aralık ayında yapılması planlanan seçim için yeni bir tarih belirlenmesi gerekecek. Yasa gereğince, genel seçimlerin bir cumhurbaşkanının istifa etmesinden veya görevden alınmasından sonraki 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

        Park Geun-hye, 2012deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013te göreve başladığında Choi Soon-silin konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ