Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump'tan kritik NATO telefonu

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ittifakın eskimiş olduğunu söyleyen ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, ittifakın sıkıntılı zamanlardaki önemi teyit edildi.

        NATOdan yapılan açıklama göre, görüşmede, terörizmle mücadele ve NATO savunma harcamalarına ilişkin ilerlemeyi gözden geçiren Trump ve Stoltenberg, tüm NATO müttefikleri arasında harcamalarda adil yük paylaşımını temin etmek için sürdürülen çabaların önemini vurguladı.

        REKLAM

        İttifakın sıkıntılı zamanlardaki önemini teyit eden Trump ve Stoltenberg, Ukraynanın doğusunda görülen şiddetteki artışı ve barışçıl çözüm beklentisini de görüştü. Genel Sekreter, görüşmede ayrıca NATOnun Rusya konusundaki güçlü savunma ve diyalogdan oluşan politikasını hatırlattı.

        Genel Sekreter Stoltenberg ve ABD Başkanı Trump, bu sorunları mayıs ayı sonunda Brükselde yapılacak NATO Zirvesinde ele almayı kararlaştırdı.

        "NATO ESKİDİ"

        Trump, göreve gelmeden önce Bild gazetesine verdiği röportajda, "NATOnun sorunları var. NATO eskidi çünkü birincisi, bildiğiniz gibi yıllar öncesinden tasarlanmış. İkincisi, ülkeler ödemeleri gereken parayı ödemiyorlar. NATOnun eskidiğini söylediğimde baskı altında kaldım. Terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidi." demişti.

        Ülkelerin kendi üzerlerine düşen payı ödemediğini, bunun ABDye karşı adil olmadığını belirten Trump, ancak bunun dışında NATOyu çok önemli bulduğunu ifade etmişti.

        Trumpın Rusya politikası da NATO ve ittifakın bazı Avrupalı müttefikleri arasında endişeyle karşılanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ