Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump'ın Eğitim Bakanı adayına karşı Demokratlar 24 saat konuşacak

        ABD Başkanı Donald Trump'ın Eğitim Bakanı adayı Betsy DeVos'un bugün Senato'da yapılması beklenen oylaması öncesinde Demokrat senatörler, 24 saat boyunca kürsüde konuşarak bazı Cumhuriyetçi senatörleri ikna etmeyi umuyor.

        ABD Senatosu'nda bugün yapılması beklenen Eğitim Bakanı adayı DeVos'un oylaması, Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında sıra dışı karşılaşma anlamına gelebilir.

        DeVos'un bakanlığına şiddetle karşı çıkan Demokratlar, oylama görüşmeleri başladığında Senato kürsüsünde 24 saat boyunca konuşarak Trump yönetiminin eğitim politikalarıyla ilgili tercihlerine karşı duruşlarını ortaya koymayı amaçlıyor.

        REKLAM

        DEVOS OYLAMASINDA SONUÇ ORTADA

        100 üyesi bulunan Senato'da 48 temsilcisi olan Demokrat Partililer, Cumhuriyetçi Senatörler Lisa Murkowski (Alaska) ve Susan Collins'in de (Maine) DeVos aleyhine oy kullanacaklarını açıklamasıyla bir hayli ümitlendi.

        Senato kürsüsünde yapacakları uzun konuşmalarla en az bir Cumhuriyetçi senatörü daha ikna edebilmeleri halinde, Trump'ın Eğitim Bakanı adayının Senato'da onaylanmasını engelleyecek olan Demokratların Azınlık Lideri Chuck Schumer, "Şimdi ülkeyi partinin önüne koyma zamanı." açıklamasını yaptı.

        Demokratlar en az bir Cumhuriyetçi senatörü daha ikna edemez ve oylama 50-50 sonuçlanırsa bu durumda ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in oyu sonucu belirleyecek.

        SENATO TARİHİNDE BİR İLK YAŞANABİLİR

        Birçok kez DeVos'un bakanlık koltuğuna "çok yakışacağını" dile getiren Pence'in evet oyu vermesiyle Trump'ın Eğitim Bakanı adayı belirlenebilir. Bu senaryonun gerçeklemesi halinde bunun Senato tarihinde bir ilk olacağı belirtiliyor.

        REKLAM

        Demokratlar, DeVos'u Senato'da engellemekle uğraşırken Trump yönetimi, 20 Ocak'ta göreve başlamasına rağmen hala kabinedeki birçok bakanın göreve başlayamamış olması dolayısıyla Demokratları eleştiriyor.

        Eğitim Bakanlığına aday gösterilen DeVos ve eşi, sahip oldukları servetle öne çıkıyor. Cumhuriyetçi Parti'nin kongresinde Trump’ı desteklememesine karşın teklif edilen görevi kabul eden DeVos’un toplam mal varlığı 5,1 milyar dolara ulaşıyor.

        Daha önce Cumhuriyetçi Parti'nin Michigan başkanlığını yapan DeVos, devlet okullarına aktarılan fonların velilere verilmesi, bu yolla öğrencilerin özel ve dini okullara yönlendirilmesi gibi görüşleri savunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ