Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 8 ülke Trump'ın kürtaj karşıtı kararına karşı birleşti!

        ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı ve dünya çapında ABD'nin fon sağladığı kürtaj hakkında bilgi sağlayan kuruluşlara yasak getiren karara karşı 8 ülke birleşerek, bu kararnameyle ortaya çıkan ve milyonlarca doları bulan açığı kapamak için girişim başlattı.

        İsveç Başbakan Yardımcısı Isabella Lovin, Reuters'a yaptığı açıklamada 2 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek konferansla, aile planlama projeleri etkilenebilecek hükümete bağlı olmayan organizasyonlara destek verecek girişimin başlayacağını söyledi.

        REKLAM

        Hollanda Ocak ayında yaptığı açıklamada kadınların kürtaj hizmetlerine ulaşması için küresel fonlama başlattığını duyurmuş ve Trump'ın, 'küresel susturma kuralı' olarak adlandırılan kararının önümüzdeki 4 sene içinde yaklaşık 600 milyon dolarlık bir açık yaratacağını bildirmişti.

        Lovin, İsveç, Danimarka, Belçika, Lüksemburg, Finlandiya, Kanada ve Yeşil Burun Adaları'nın girişime destek verdiğini açıkladı.

        "Bu karar birçok kadın için çok tehlike olabilir" diye konuşan Lovin, Trump'ın imzaladığı karara gönderme yaparak, 7 kadınla birlikte bir dosyayı imzalarken çekilmiş fotoğrafını yayınlamıştı.

        ABD'nin ülke dışında hükümete bağlı olmayan kuruluşlarını etkileyen 'küresel susturma kuralı' (global gag rule, ilk kez 1984'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından yürürlüğe koyulmuştu.

        Obama'nın 2009'da göreve geldiğinde kaldırdığı kuralı, Trump başkanlığının 4'üncü gününde Beyaz Saray'da bir tören eşliğinde imzalayarak yürürlüğe koydu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ