Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Binalı Yıldırım'dan Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Groysman ile ortak basın toplantısı

        Başbakan Binali Yıldırım, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Groysman ile düzenlediği ortak basın toplantısındaönemli açıklamalarda bulundu.

        Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

        "Türkiye, Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü önemsiyor ve bunu desteklemeye devam ediyor. Kırım, Ukrayna'yla aramızda bir dostluk köprüsü oluşturuyor. Kırım Tatarları'nın sorunlarının çözümü için Ukrayna hükümetiyle yakın çalışmaya devam edeceğiz. Ukrayna'nın bu konuyla yakından ilgilenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Biz de Ukrayna yönetimini, ülkenizde devam eden zorlu siyasi ve ekonomik koşullara rağmen çabalarınızı takdir ediyoruz. Bu çabalar ülkenin gelişmesi için çok büyük sonuç doğuracaktır. Ukrayna hükümeti, 15 Temmuz hain darbe girişiminin karşısında demokrasimizin yanında olduğunu ilk anda tüm dünyaya duyurmuş, Türkiye'ye karşı desteğini açıkça ortaya koymuştur. Sayın Başbakan bugün gazi meclisi de ziyaret edecek. Bu girişimin ardındaki örgütün, Ukrayna'da da uzantıları olduğunu biliyoruz. Bu konuda sayın başbakanın gerekli adımları atmak yönünde kararlı olduğunu da görmekten memnunuz.

        REKLAM

        Bugün ekonomik ve ticari ilişkilerimizi nasıl arttırabiliriz onu konuştuk. Şu andaki rakamlar iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzak. Gerek tarım, gerek savunma sanayi alanında iş birliği potansiyelimizin yüksek olduğunu gördük. Ukrayna'daki Türk yatırımcıların çok ilgili olduğunu biliyorum sayın başbakanın. Bu ayın başında yatırımcılarımızla bir araya gelerek, onları kapsamlı olarak dinledi. Bu ilgisinden dolayı sayın başbakana, milletim adına teşekkür ediyorum.

        Bugün yaptığımız görüşmelerde, gerek askeri gerek NATO çerçevesinde işbirliiğimizin geliştiğini teyit ettik. Turizm alanında, geçen yıl Ukrayna'dan 1 milyona yakın ziyaretçi oldu. Yeni vize rejimiyle birlikte, bu rakamın çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Bu ihtiyaçları karşılamak için, hava taşımacılığında gelişmeye ihtiyaç var. Bunların planlaması da yapılacaktır.

        Bilim ve eğitim alanında işbirliği geliştirmeye yönelik bir imza attık. YÖK ve Ukrayna Eğitim Bilim Başkanlığı arasındaki mutabakatla birlikte o alandaki gelişim ivmelenecektir. Türk diline yönelik Ukrayna'da 6 enstitü var. Benzer şekilde Ukrayna dili için Türkiye'de bir enstitü kurulması yönünde bir beklenti var. Bunun için de bir çalışma başlatacağız. Önümüzdeki yıllarda, Kiev'de bir Yunus Emre Kültür Merkezi açılması talebimizin dikkate alınmasını da bekliyoruz."

        Ukrayna Başbakanı Groysman açıklamasından satır başları:

        Her şeyden önce bu toplantılar nedeniyle teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Gerçekten üst düzey görüşmeler gerçekleştirdik. Bu ziyaretler önümüzdeki yılları ve dostane ilişkilerimizi şekillendirecek ziyaretler olacak. Bu ziyaretler sırasında imzalanan anlaşmalar, ülkelerimizi çok daha yakın bir seviyeye götürecektir. Vatandaşlarımızın kimlikle seyahat edebilmesi, ilişkilerimizi ilerletecektir.

        Eğitim konusundaki işbirliği anlaşması gerçekten önemli. Bu konudaki adımlar geleceğe doğru bizi farklı platforma taşıyacaktır. İkili ekonomik ilişkilerimiz potansiyelin altında seyrediyor. Ticareti karşılıklı arttıracak adımlar atmak istiyoruz. 2016 yılında, 3 milyar 140 milyonluk bir ticaret hacmi gerçekleştirdik. 20 milyarlık iddialı hedefimizi de gerçekleştirebiliriz. Serbest ticaret anlaşması, karşılıklı yatırımların kolaylaştırılması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi yönünde anlaşmalar yapmayı planlıyoruz.

        Tarım sektörü, altyapı projeleri ve savunma sanayi konusunda potansiyelimiz var. Uçak üretimi konusunda çabalarımızı bir araya getirmek istiyoruz. Çabalarımızı bir araya getirebilirsek, küresel anlamda talep gören uçaklar üretebiliriz. Türk gemilerinin Kırım limanlarına gitmeyeceğini söylediniz, bu çok önemli bir mesajdı. Desteğinizi arkamızda hissediyoruz. Bu konudaki niyetiniz, dostluğumuzun bir nişanesidir. Bugün ikili müzakerelerimiz son derece sağlam temeller üzerinde duruyor. Türk meslektaşlarıma yapıcı işbirliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz sorumluluklarımızı bilen bir ülkeyiz. Ortak emellerimizin, kurmuş olduğumuz altyapının gelecekte daha iyi bir işbirliği getireceğine inanıyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ