Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Katar'a ablukanın medya ayağı: El Cezire

        Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn başta olmak üzere Körfez'deki Arap ülkelerinin diplomatik ilişkileri kestiği Katar'a uygulanan ablukadan en çok etkilenen kurumlardan biri de Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire oldu.

        Katar'ın terörizme destek verdiğini iddia eden ve bunu El Cezire'nin yayın politikasıyla desteklediğini savunan Arap ülkeleri, Katar merkezli medya kuruluşuna da bazı kısıtlamalar getirdi.

        Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, İran'ı 'İslami güç' olarak tanımladığı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İran politikasını eleştirdiği gerekçesiyle El Cezire'nin yayınlarını durdurdu. Katar ile olan diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşüren Ürdün ise, El Cezire'nin ülkedeki ofisini kapattı.

        REKLAM

        BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: BU MEDYA İLE ALAKALI DEĞİL

        Konuyla ilgili olarak Associated Press'e konuşan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, ülkesinin El Cezire'yi susturmasının bir yolu olmadığını belirtti ve kanalın 100 ülkede 310 milyondan fazla eve ulaştığını hatırlattı. Al Thani, "Eğer birileri, bizim iç ilişkilerimize veya iç problemlerimize karışabileceğini düşünüyorsa, bu gerçekleşmeyecek. Biz kendi egemenliği olan bağımsız bir ülkeyiz." ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Körfez'de yaşanan krizde El Cezire ve bağlantılı web sitelerinin ülkedeki yayınlarını durduran Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, "Bu El Cezire ile alakalı değil, medyayla alakalı değil. Medya yönü sadece terörizme desteğin bir parçası" şeklinde konuştu.

        EL CEZİRE: GERÇEĞİ SÖYLEDİĞİMİZ İÇİN HEDEF ALINIYORUZ

        Konuyla ilgili AP'ye konuşan El Cezire'nin Genel Müdür Vekili Mostefa Souag ise kanalın hedef alınmasını, "Hedef alınıyoruz çünkü gerçeğisöylüyoruz. Bazı kişiler gerçekleri sevmiyor. El Cezire, editoryal politikasını devam ettirecek. Bu işi yapabileceğimiz en iyi şekilde yapıyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

        Arap dünyasındaki devlet medyasına kıyasla, geniş bir yelpazede farklı görüşlere yer veren El Cezire, Katar hükümeti tarafından fonlanıyor. Medya kuruluşunun başında da Katar'ı yöneten Al Thani ailesinden bir isim bulunuyor. Kanal Katar krizinden önce de sık sık Ortadoğu hükümetleriyle sorun yaşıyordu. Mısır'da Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbenin ardından bazı kanal çalışanları 'Müslüman Kardeşler'e destek ve 'casusluk' suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ