Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu DEAŞ elebaşı Bağdadi'nin 'ödül paniği': 72 saatte bir yer değiştiriyor

        Terör örgütü DEAŞ, Irak ve Suriye'deki iki önemli merkezi Musul ve Rakka'yı kaybetmek üzereyken gözler örgütün lideri Ebubekir Bağdadi'ye çevrildi. Sahadaki güçler DEAŞ elebaşının yerini tespit etmeye çalışırken, uzmanlar Bağdadi'nin yakalanmasının veya öldürülmesinin yıllar alabileceğini söylüyor.

        Bağdadi'nin Musul ile Rakka arasındaki yüzlerce kilometrekarelik çorak arazide bulunduğuna emin olan yetkililer, DEAŞ elebaşının Irak-Suriye sınırında sürekli yer değiştirdiğine inanıyor.

        Reuters'a konuşan Kürt Bölgesel Yönetimi Terörle Mücadele Şefi Lahur Talabany, "En sonunda öldürülecek veya yakalanacak. Sonsuza kadar yer altında kalamaz. Ancak bu yıllar alabilir." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Ortadoğu hükümetlerine DEAŞ konusunda danışmanlık yapan terör uzmanı Hisham Al-Hashimi ise Bağdadi'nin en büyük kaygısının ABD tarafından başına konulan 25 milyon dolarlık ödül olduğunu söylüyor. Hashimi, "Açık bir şekilde hükmedemediği bir yerde 'halifelik' iddiasını sürdüremez. O kaçak bir adam ve destekçilerinin bir çoğu örgüt alan kaybettikçe ürküyor." ifadelerini kullandı.

        72 SAATTE BİR YER DEĞİŞTİRİYOR

        ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ebubekir Bağdadi'nin başına koyduğu ödül, tıpkı El Kaide lider Usame Bin Ladin ve devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in başına konulan ödül gibi 25 milyon dolar.

        Uzmanlar bu ödül Bağdadi'nin üzerinde baskı ve endişe yarattığını, hareketlerini kısıtladığını ve yanındaki korumaların sayısını azaltmasına neden olduğunu söylüyor. Iraklı terör uzmanı Fadhel Abu Ragheef'e göre, Bağdadi bir yerde 72 saatten fazla kalmıyor. Bağdadi'nin cep telefonu kullanmadığı ve en yakın iki yardımcısı ile fikir alışverişinde bulunmak için kuryerler kullandığı belirtiliyor.

        DEAŞ elebaşı yer değiştirmek için ise sıradan insanların kullandığı sıradan araçları tercih ediyor ve yanında sadece iki yakın korumasıyla geziyor. Terör örgütü lideri son olarak Kasım ayında, Musul operasyonu başladıktan 2 hafta sonra, bir ses kaydı yayınlayarak tüm destekçilerine Musul'da savaşma çağrısı yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ