Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB Komisyonu Başkanı: AB Türkiye'ye kapısını açık tutmak istiyor

        AvrupaBirliği(AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden bir yıl sonra daAvrupa'nın elinin Türkiye'ye uzatılmış halde olduğunu savundu.

        Juncker, Alman "Bild am Sonntag" gazetesine yazdığı makalede, darbe girişimi sırasında saldırıya uğran parlamentonun ve yaralanan sivil insanların görüntülerinin kendisinde iz bıraktığını belirtti.

        "TÜRKİYE’NİN YANINDAYDIK VE YANINDAYIZ"

        Söz konusu gece, darbe girişiminin nasıl sonuçlanacağının belli olmadığı vakitte Moğolistan'ın Ulanbatur kentinden, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile birlikte Türkiye’deki demokratik kurumlara yapılan bu saldırıyı tüm AB adına kınadığını anımsatan Juncker, "Biz özellikle zor günlerde Türkiye’nin yanındaydık ve yanındayız." iddiasında bulundu.

        Görüş ayrılıklarına rağmen AB'nin kapılarını Türkiye'ye açık tutmak istediğini belirtenJuncker,Türkiye'nin demokratik, istikrarlı ve ekonomik açıdan başarılı olduğunuveTürkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmak yerine Avrupa'ya daha yakın hareket etmesi gerektiğini söyledi.

        Avrupa Birliği'nindemokratik, istikrarlı ve ekonomik açıdan başarılıkomşularla yola devam etmesinin faydalı olacağını söyleyenJuncker,"Müzakerelerimizin odak noktasında Türk halkı vardır."dedi.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile zaman zaman rahat ve açık bir görüş alışverişi içerisinde olduklarını belirten Juncker, Türkiyeiçin Avrupa perspektifinin şartlara bağlı olduğunun da altını çizdi.

        Avrupa Birliği'ne katılmak için birliğin değerlerine uyumlu olunması gerektiğini söyleyen Komisyon Başkanı,"İnsan haklarının, basın özgürlüğünün ve hukuk devletinin içinde bulunduğu durum ve örneğinDieWeltgazetesi muhabiri Deniz Yücel'in iddianame olmadan aylardır hücre hapsinde olması AB değerleri ile kesinlikle uyumlu değil" dedi.

        15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında gerçekleşen gözaltı, tutuklama, görevden uzaklaştırma ve gazetecilerin tutuklanması olaylarının ardındaninsan hakları ve basınözgürlüğü ihlallerieleştirileriüzerine AB - Türkiye ilişkileri gerilmiş, AB ülkeleri tarafından Türkiye'nin bu işlemleri somut delillere dayanarak yapması istenmişti.

        "AB KAPISI KAPANIR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz anma törenlerindeki, "Biz hukuk devletiyiz, idam parlementoyagelir. Sonrasında da bana gelirse, ben de bunu onaylarım. Çünkü şehit ailelerinin evlerine gittiğimde, gazilerimizi evlerinde ziyaret ettiğimde görüyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor."sözleri üzerineJuncker, eğer İdam cezası geri gelirse bu durum Ankara’nın AB üyeliğine girmek için kapıyı kapatması anlamına gelir"şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ