Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail polisi Mescid-i Aksa'da Filistinlilere saldırdı: 113 yaralı
        1

        Filistinli Müslümanlar, iki hafta aranın ardından bugün girdikleri Mescid-i Aksa'da on binlerce kişinin oluşturduğu cemaatle akşam namazını kıldı.

        2

        İsrail'in geri adım atmasının ardından tekbirler ve özgürlük sloganlarıyla kutsal mabede giren Müslümanlar, 14 Temmuz'dan bu yana ilk defa Mescid-i Aksa'ya girebilen on binlerce Filistinli topluca namaz kılarak bu sevinci yaşadı.

        3

        İsrail güvenlik güçleri, gün içinde Mescid-i Aksa'ya giden bazı yolları kapatarak, Aksa'ya ulaşımı kısıtlamaya çalıştı. İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki Şam ve Sahire Kapları ile Selahaddin Caddesi bölgelerini metal bariyerlerle kapatan İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'ya ulaşımı engelledi.

        4

        Mescid-i Aksa'ya açılan Hutta Kapısı'nın kapatılmasıyla buraya akın eden Filistinlilere İsrail güçleri zaman zaman ses bombasıyla sert müdahalede bulundu. Yoğun tepki üzerine İsrail birimleri kapıdan çekilerek Filistinliler Mescid-i Aksa'ya topluca girebildi.

        5

        Ancak, İsrail güvenlik güçlerinin Kubbet-us-Sahra ve Mescid-i Aksa içinde sevinç yaşayan Filistinlilere ve Müslümanlara müdahalede bulunması gecikmedi. İkindi namazından sonra İsrail güçlerinin müdahalesi şiddetini arttırdı.

        6

        Akşam saatlerinde Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa'nın avlusunda ve kapılarında bulunan Filistinlilere ses bombası ve plastik mermilerle müdahalesinin sonucunda 113 kişinin yaralandığını açıkladı.

        7

        NELER YAŞANMIŞTI?

        İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

        8

        Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

        9

        İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırılmıştı.

        10

        Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa'nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalıyordu.

        11

        Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine bugün Mescid-i Aksa'nın tüm kapıları açıldı ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girmeye başladı.

        12

        Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine ikindi namazı için Harem-i Şerif'e geldi.

        13

        İsrail polisi daha sonra Aksa'nın içinde ve dışındaki Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale etmeye başladı ve Aslanlı (Esbat) kapısı dışındaki tüm kapıları kapattı.

        14

        Bu durum Filistinliler ile İsrail polisi arasında Aksa'nın avlusunda ve kapılarında arbedeye yol açtı.

        15