Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'de araç göstericilerin arasına daldı: 1 ölü

        ABD'nin Virginia eyaletinde bağlı Charlottesville'de, ırkçıların yaptığı gösteriyi protesto eden grubun üzerine araba sürüldü.

        Aracın çarptığı çok sayıda eylemcinin yaralandığı olayda 1 kişi de hayatını kaybetti.

        OHAL İLAN EDİLMESİNİN ARDINDAN ÇIKAN PROTESTOLARDA BİR KİŞİ ÖLDÜ

        Virginia Valisi Terry McAuliffe tarafından ilan edilen OHAL sonrasında bir araç, protestocuların arasına daldı. Yüzlerce protestocunun yürüdüğü yola giren araç göstericilerin üzerine doğru hareket etti. Olayda bir kişi hayatını kaybederken en az 19 kişi de yaralandı.

        REKLAM

        ARACIN SÜRÜCÜSÜ YAKALANDI

        Virginia Güvenlik Bakanı Brian Moran'ınAssociated Press'e verdiği demece göre aracın erkek sürücüsü yakalandı.

        Charlottesville Belediye Başkanı Mike Signer'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Burada bir hayat kaybedildiği için üzüntü duyuyorum, tüm insanları iyi niyetle çağırıyorum. Evlerimize dönelim"şeklinde konuştu.

        Yetkililer ayrıca, Ohio'daki James Alex Fields Jr adlı 20 yaşındakibir şüphelinin olayla bağlantısı olduğu şüphesiyle gözaltına alındığını belirtti.

        POLİS HELİKOPTERİ DÜŞTÜ: 2 POLİS ÖLDÜ

        Charlottesville'dekiırkçı grupların protestolarını izlemekle görevli olduğu belirtilen polis helikopteri bir golf sahası yakınında düştü.

        ABD polisinin aktardığı bilgiye göre helikopterdeki iki polis memuruhayatını kaybetti.

        ABD Başkanı Donald Trump yayınladığı taziye mesajında, "Bugün ölen Virginia Eyalet Polis Teşkilatının değerli memurlarına, ailelerine ve diğer sevgili memurlarına en derin taziyelerimi sunuyorum, hepiniz bu ulusun ürettiği en iyi kişilerdensiniz" ifadesini kullandı.

        Charlottesville şehrinde Konfederasyon ordusunun komutanına ait heykelin kaldırılması planı üzerine, ırkçı grupların başlattığı protesto gösterilerinde kavga çıkmıştı.

        Irkçı grupların silahlarıyla geldiği gösteri alanına karşıt grupların gelmesi üzerine şehirde gerilim yükselmiş, grupların zaman zaman birbirlerine saldırması üzerine Charlottesville Belediyesi bölgedeOHAL ilan etmişti.

        REKLAM

        Vali Terry McAuliffe, Ulusal Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlaması için gerekli emri verdiğini açıklamıştı.

        TRUMP: BİR OLMALIYIZ

        ABD Başkanı Donald Trump,Charlottesvilleşehrinde Konfederasyon ordusunun komutanına ait heykelin kaldırılması planı üzerine, ırkçı grupların başlattığı protesto gösterilerinde kavga çıkmasına sosyal medya hesabından tepki göstermişti.

        Trump,Twitter'dan"Hepimiz bir arada olmalıyız ve nefreti kınamalıyız. ABD'de bu tür şiddet olaylarına yer yoktur. Bir olmalıyız." mesajını paylaşmıştı.

        GÖSTERİLER NASIL BAŞLADI?

        Cuma gecesi meşaleler taşıyan protestocular, Virginia Üniversitesinde düzenledikleri gösteri sırasında "Yahudiler yerimize geçemeyecek", "kan ve toprak", "tek halk, tek ulus, göçe son" sloganları atmıştı.

        Göstericiler, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee'nin Charlottesville'deki heykelinin kaldırılması planına karşı şehirde toplanmaya başlamıştı.

        Charlottesville Belediye Başkanı Mike Signer, ırkçıların düzenlediği gösteriyi "Korkakça bir nefret, yobazlık, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük yürüyüşü" sözleriyle eleştirmişti.

        Virginia'da geçen ay da Ku Klux Klan destekçileri gösteri düzenlemişti.

        ABD'de Konfederasyon'a üye güney eyaletler, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunuyordu. Toplumun önemli bir bölümü tarafından "bölücü ırkçı sembol" kabul edilen, güney eyaletlerinin bazılarında ABD bayrağının yanına asılan Konfederasyon bayrağı da çoğu eyalet tarafından kaldırılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ