Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Barcelona'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 14 ölü, en az 100 yaralı

        Barcelona'da bir minibüs, turistik bölge La Rambla'da kalabalığın arasına daldı. Saldırıda 16 kişi hayatını kaybetti, 100 kişinin yaralandı. Yaralılardan 17'sinindurumu ağır.

        Polis vatandaşları bölgeden uzak durmaları konusunda uyarırken, Barcelona'da Liceu ve Catalunya metro istasyonları kapatıldı. İspanya basını saldırıda 100 kişinin yaralandığını duyurdu.

        İspanya medyası Barcelona'daki saldırı ile ilgili Driss Oukabir adlı 28 yaşındaki bir Fas asıllı kişininfotoğrafını paylaştı.

        EMRE EROĞLU İSİMLİ TÜRK VATANDAŞI YARALANDI

        Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre, Barcelona'yı hedef alan saldırıda bir Türk vatandaşı ağır yaralandı. Türk vatandaşının isminin iş adamıEmre Eroğlu olduğu öğrenildi. Terör saldırısında yaralanan Emre Eroğlu'nun iki ayağının kırıldığı, gün içinde ameliyata alınacağını ve hayati tehlikesinin bulunmadığıöğrenildi.

        Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin arasında, bir Belçikalı ve 3 yaşındaki bir çocuk bulunuyor. ZDF'nin haberine göre saldırıda en az 3 alman vatandaşı hayatını kaybetti.

        Katalan hükümetinin yaptığı açıklamaya göre 34 ülkenin vatandaşı yaralandı. Yaralanan ülkelerin vatandaşları İspanya, Fransa, Almanya, Hollanda, Arjantin, Venezuela, Belçika, Peru, Romanya, İrlanda, Küba, Yunanistan, Makedonya, İngiltere, Avusturya, Pakistan, Tayvan, Kanada, Ekvator,ABD, Filipinler,Kuveyt, Avustralya, Mısır, Macaristan, Dominik, Cezayir veÇinvatandaşlarıolduğu belirtildi.

        ABD Dışişleri Bakanı RexTillerson, 1 ABD vatandaşının hayatını kaybettiğini, 1 ABD vatandaşının da yaralandığını duyurdu.

        Harita

        Barcelona Las Ramblas'taki saldırıyı gerçekleştiren araç, bir gazete büfesine çarpana kadar 1 km uzunluğundaki zik zak çizerek hızla gitti. Marca gazetesinin iddiasına göre, polis kontrolünden bir kişi beyaz bir Ford Focus'la 10 kilometre kaçtı. Kaçan adam Sant Just Desvern'de bir çatışmada öldü.

        İspanyol basınının haberine göre, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İspanya'nın kuzey batısında yer alan Galicia'da yapacağı tatili iptal ederek Madrid'e döndü.

        SALDIRGAN HENÜZ YAKALANAMADI

        Terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği Barcelona'daki terör saldırısı sonrasında İspanyol polisi şu ana kadar şüpheli 4kişiyi gözaltına aldı.

        Polis kaynakları, saldırının zanlısının ismini Musa Oukabir olarak açıklarken, Fas ve İspanyol vatandaşı olan ve Girona kentine kayıtlı bulunan 17 yaşındaki zanlının aranmasına devam edildiğini ifade etti. Söz konusu kişinin erkek kardeşi İdris Oukabir'in de gözaltına alınan 4şüpheliden biri olduğu ve şu anda sorgulandığı bildirildi.

        SALDIRIYI TERÖR ÖRGÜTÜ DEAŞ ÜSTLENDİ

        Barcelona'daki terör saldırısını terör örgütü DEAŞ üstlendi. Terör örgütü DEAŞ'ın propaganda haber ajansı Amaq, Saldırıyı terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiğini söyledi. Ajans, "Barcelona saldırısını düzenleyen DEAŞ askerleri, koalisyon ülkelerini hedef alarak bu saldırıyı gerçekleştirdi" dedi. ABD liderliğindeki koalisyonu referans gösterdi.

        İspanya medyası Barcelona'daki saldırı ile ilgili Driss Oukabir isimli saldırganın fotoğrafını paylaştı. Oukabir'in Facebook hesabında anti semitist paylaşımlar yaptığı ortaya çıktı.

        Fas asıllı 28 yaşındaki Driss Oukabir'in, Barcelona merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıktaki bir kasabadaki bir araç kiralama şirketinden beyaz birminibüs kiraladığı açıklandı.

        Polis kaynakları Oukabir'in, Pasifik'te yaşayan yabancılar için verilen kimlik kartı NIE'ye sahip olduğunu söyledi. Öte yandan El Pais, Oukabir'in Katalonya'daki Figueres hapishanesinden 2012 yılında çıktığını yazdı.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        2 ŞÜPHELİ YAKALANDI

        İspanyol basını, 2 şüphelinin de yakalandığını belirtirken araç şoförünün henüz yakalanmadığı belirtildi.

        Katalonya'nın Bölgesel Başkanı Carles Puigdemont, Barcelona saldırısından sonra iki tutuklama olduğunu söyledi.

        • Katalan polisi, daha önce bir gaz patlaması olarak bildirilen bir kişinin ölümüne ve birkaç kişinin yaralanmasına neden olan Barcelona'nın yaklaşık 100 kilometre güneyinde Tarragona'daki küçük bir kasaba olan Alcanar'da gerçekleşen patlamayla bugünkü terör olayının birleştirildiğini söyledi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAZİYE MESAJI GÖNDERDİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barcelona'daki terör saldırısıyla ilgili olarak İspanya Kralı 6. Felipe'ye taziye mesajı gönderdi.

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, menfur terör saldırısını kınadığı mesajında, olayda çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından derin üzüntü duyduğunu belirtti.

        "Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha gözler önüne seren ve sadece İspanya’ya değil, tüm insanlığın ortak değerlerine yöneltilmiş olan bu saldırıları şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dost İspanya halkının acısını yürekten paylaştığını ve müttefik İspanya ile bu zor gününde tam bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

        Kral 6. Felipe'nin şahsında tüm İspanyol halkına taziyelerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaralılara acil şifalar dilediği kaydedildi.

        Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Bu alçakça terör eylemini güçlü bir şekilde kınıyoruz. Ve İspanya ile dayanışma içerisindeyiz. Düşüncelerimiz ve dualarımız Barcelona ile." ifadelerini kullandı.

        BAŞBAKAN YILDIRIM: İSPANYA'NIN ACISINI PAYLAŞIYORUZ

        Başbakan Binali Yıldırım, İspanya'da meydana gelen terör saldırısını kınayarak, "Dost İspanya halkının acısını yürekten paylaşıyor, hayatını kaybedenlerin yakınlarına en içten taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Terörle mücadelede, dostumuz ve müttefikimiz İspanya ile iş birliği ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

        • Barcelona'nın La Rambla bölgesindeki saldırının ardından ikinci bir terör saldırısı, Barcelona'dan yaklaşık 120 km uzaklıkta bir kıyı kasabası olan Cambrils'de gerçekleşti. Bir araç, Cambrils bölgesindeki sahil yolunda yayaların üzerine araç sürdü. Katalonya yerel polis kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Barcelona'da dün öğleden sonra yapılan ve 13 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının hazırlayıcıları oldukları, benzer bir saldırı girişimine daha hazırlandıkları belirtilen ve patlayıcı kemerlere benzeyen şeyler giydikleri tespit edilen 5 şüpheli, Katalonya bölgesindeki turist yerleşim yerlerinden Cambrils'te sabaha karşı çıkan çatışmada öldürüldü.

        AB BAKANI ÖMER ÇELİK: İSPANYA'NIN YANINDAYIZ

        Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, "Barselona'daki terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Terör belası karşısında İspanya halkının ve hükümetinin her zaman yanındayız."

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        “Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Dostumuz ve müttefikimiz İspanya’yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.”

        İSPANYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

        İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey, Twitter hesabından vatandaşlara seslenerek önceliğin yaralılara ve güvenlik güçlerine yardım etmek olduğunu söyledi. Meclis Başkanı Carme Forcadell de sakin olmaya ve güvenlik güçlerinin uyarılarına uymaya davet etti.

        3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

        Katalonyahükümeti, terör saldırısının ardından 3günlükulusalyasilan ettiklerini açıkladı.Ayrıca şehrin çeşitli bölgelerinde bugün saldırıya ilişkin saygı duruşları olacak.

        ÜLKE GENELİNDE 1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

        Katalonya özerk yönetimi hükümetinin çağrısıyla yerel saatle 12.00'de yapılan saygı duruşu, İspanya'daki tüm kentlerin belediye ve resmi binalarının önünde gerçekleştirildi. Saygı duruşuna en büyük katılım, Barcelona'da saldırının yapıldığı yerin yakınlarındaki Katalonya Meydanı'nda oldu.

        Buradaki saygı duruşuna İspanya Kralı 6. Felipe, Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bakanlar ile siyasi liderler katıldı. Meydanı dolduran yüzlerce vatandaş, saygı duruşu sırasında alkışlar eşliğinde bağırarak "korkmuyorum" dedi.

        TÜRK RESTORANINA GİRDİLERİDDİASI

        Öte yandan Resmi Katalan televizyonu, ayrıcasilahlı birkaç kişininLasRamblas'takiBarLunadeEstambulisimli bir Türk restoranına girdiğini ve kendilerini içeriyekapattıklarınıiddia etti. Restoranınismi,Lunade İstanbul.Öte yandan polis "Restoranda rehine yok" açıklamasını yaptı.

        LA LİGA'DA SAYGI DURUŞU

        LaLiga'dayapılan maçlarda Barcelona'daki terör saldırısında ölenler için saygı duruşunda bulunulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ