Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Çin ve ABD hasım değildir'

        İki ülke ilişkilerinin son 30 yılda birçok darbe aldığını, anlaşmazlıkların hiç eksik olmadığını vurgulayan Obama sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin'le hasım olmamız kader değil." ABD Başkanı, ülkesinin ve Çin'in işbirliği yapmasının dünyanın çıkarına olduğunu da vurguladı.

        Konuşmasında Çin Yönetimi'nin yoğun eleştiri aldığı insan haklarına saygı konusuna da değinen Obama, ifade ve ibadet özgürlüğünün, bilgiye ulaşım ve siyasi hayata katılımın evrensel haklar olduğunu; etnik ve dini azınlıklar da dahil olmak üzere herkesin bunlardan yararlanabilmesi gerektiğini dile getirdi.

        Barack Obama bu konuşmanın ardından, hitap ettiği Çinli öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Obama'nın Çinli öğrencilerle buluşması, Beyaz Saray tarafından internet üzerinden canlı olarak yayınlandı. Daha sonra Şanghay'dan ayrılan ABD Başkanı, başkent Pekin'de Çinli liderler görüşecek.

        Barack Obama'nın ziyareti, ABD'nin Çin ile ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Pekin Yönetimi, bazı Çin mallarının girişini yasaklayan Amerika Birleşik Devletleri'ni korumacılıkla suçluyor.

        Çin ise küresel ekonomik krizden büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri'ni sorumlu tutuyor. Böyle bir ortamda Pekin'i kızdırmak istemeyen Barack Obama'nın, Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama ile yapması planlanan görüşmeyi iptal ettiği bildirildi. Barack Obama'nın, Asya turu kapsamında gerçekleştirdiği Çin gezisi dört gün sürecek.

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ