Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak'ta Sunni köyüne baskın

        Günün ilk saatlerinde Zauba Köyü'nde düzenlenen saldırıda ölenler arasında, ülkede Sünnileri temsil eden en büyük siyasi hareket olan Irak İslam Partisi'nden üst düzey bir yetkili de bulunuyor.

        Bağdat'ın yaklaşık 20 kilometre batısındaki Zauba ve çevresi, Irak'ta şiddet olaylarının doruğa çıktığı dönemde, Sünni İslamcı direnişçilerin en güçlü olduğu bölgelerdendi. Ülkede şiddet olaylarının azalmasında, bazı Sünni direnşiçlerin "Uyanış Konseyleri" diye anılan harekete katılıp El Kaide militanlarına karşı cephe almaları önemli rol oynamıştı.

        Zauba Köyü'ndeki saldırıda ölenler arasında ise "Uyanış Konseyleri" ile bağlantılı kişilerin de olduğu bildiriliyor. Aşiret liderinin oğullarını ve kuzenlerini öldürdüler

        Fransız Haber Ajansı'na konuşan köylüler ve güvenlik yetkilileri ise Zauba Köyü'nde El Kaide karşıtı bir aşiret liderinin ailesinden yedi kişinin öldürüldüğünü söyledi.

        Köylüler ve güvenlik yetkilileri, bu kişilerin üçünün, 2006'dan beri "Uyanış Konseyleri" liderlerinden Attala Uda el-Şükir'in oğulları, dördünün ise el-Şükir'in kuzenleri olduğunu belirtti. Irak ordusundan yapılan açıklamada ise ilk verilerin, saldırının aşiretler arası bir sorun yüzünden düzenlendiğine işaret ettiği belirtildi.

        Ülkenin 2003'te ABD öncülüğünde işgali sonrası artan şiddet olayları bir buçuk yıldır önemli oranda azalmıştı. Ancak bu duruma karşın Irak sık sık bombalı saldırılara ve çeşitli eylemlere sahne oluyor.

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ