Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Açlığa çözüm arayışı

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon dünyada bir milyar kişinin aç olduğunu ve artan nüfusu besleyebilmek için üretimin artması gerektiğini vurgularken, zirvenin Aralık başında Kopenhag'da düzenlenecek iklim değişimi zirvesi ile eşgüdüm içinde çalışması gerektiğini söyledi.

        Ancak zirveye dünyanın en gelişmiş ülkelerini bir araya getiren G8'in liderlerinden, yalnızca zirveye evsahipliği eden Silvio Berlusconi katıldı.

        "Bugünün gıda krizi yarın için bir uyarı" diyen Ban, "2050'de gezegenimizde 9,1 milyar kişi yaşıyor olacak. Yüzde 70 daha fazla gıda maddesi yetiştirmemiz gerekecek ancak hava koşulları daha uçlarda ve tahmini daha güç hale gelecek. Bu nedenle beslenme biçimimizde önemli değişiklikler yapmalıyız" dedi.

        PAPA'DAN AÇGÖZLÜLÜK ELEŞTİRİSİ

        Zirvede açılış konuşmalarından birini yapan, Katoliklerin dini lideri Papa 16. Benediktus ise gıda üretimini 'açgözlülük bürüdüğünü" belirterek fiyatlarda spekülasyon yapıldığından yakındı. Papa, yoksul ülkelerde açlığın üzüntüyle izlenmesinin yetmeyeceğini, sürdürülebilir olmayan üretim biçimlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

        LULA: AÇLIK YOKSULLARA KARŞI KULLANILAN KİTLE İMHA SİLAHI

        Zirvede belki en sert sözlerse Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva'dan geldi.

        Son birkaç yılda hızla artan gıda fiyatlarının yarattığı sorunları görüşmek üzere Roma'ya giden liderlerden Lula da Silva, açlığı "yoksullara karşı kullanılan bir kitle imha silahı" diye tanımladı.

        Zirveyi izleyen BBC muhabiri David Loyn, da Silva'nın bu şekilde, kendi sınırları dışındaki yoksulların da sesi olma amacını ortaya koyduğunu belirtiyor. Ancak söylemin ötesinde, nüfusu 9 milyara çıkan dünyayı besleyebilmek için alınması gereken radikal kararların bu zirveden çıkması beklenmiyor.

        Üstelik BM Genel Sekreteri'nin, iklim değişimi yüzünden Afrika'daki hasadın önümüzdeki 10 yılda yarı yarıya azalma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu söylemesine rağmen...

        İklim değişimi konusunda yakalanan siyasi ivme, iş açlıkla mücadeleye gelince - fiyatların tavan yaptığı 2007 yılı sonunda verilen ilk tepkiler haricinde- yakalanamadı. Ev sahibi Başbakan Berlusconi dışında gelişmiş ülkelerden liderlerin Roma'daki zirveye gelmemesi, burada dile getirilen "açlıkla mücadele için zengin ve fakir ülke işbirliği" önerisinin güven uyandırmaktan uzak olduğunu gösteriyor.

        BM gelişmekte olan ülkelerin kendi kendilerine yardımcı olmak için daha fazla şey yapması gerektiğini, ancak gelişmiş ülkelerin de destek fonlarını artırması gerektiğini söylüyor. Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun başkanı Jacques Diouf ise kalkınmakta olan ülkelerin tarım üretimine daha fazla yatırım yapmasının gerektiğini, bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu ve bulamadığı 44 milyar doların, gelişmiş ülkelerin kendi çiftçilerine verdikleri 365 milyar dolarlık teşviklerin yanında çok ufak kaldığına dikkat çekti.

        ERDOĞAN DA ZİRVEDE

        Bu arada Başbakan Erdoğan da eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile zirveye katılmak üzere Roma'ya geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ