Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İnternetin yeni dili Arapça

        İnternetin düzenleyici kurumu ICANN, geçen ay internet adresi belirlenmesinde Latin alfabesi dışındaki alfabelerin de kullanılabilmesine olanak sağlayan bir karar almış, böylece Arapça, Çince ve diğer dillerde de internet adreslerinin tanımlanmasının önünü açmıştı.

        ICANN, 1998'de Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından kurulmuştu. Ancak geçen ay, Amerikan hükümeti yoğun baskılar ve eleştiriler nedeniyle sonunda kar amacı gütmeyen bu kuruluşa özerklik tanıdı.

        Dünyadaki 1,6 milyar internet kullanıcısının yarısı, Latin alfabesi kullanmayan dilleri konuşuyor. Ancak teknik sebeplerle, bugüne kadar internet adreslerinde sadece Latin alfabesi kullanılabiliyordu.

        Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen internet yönetimi forumunda konuşan Mısırlı bakan, bugün başlayan uygulamayla Arapça konuşan dünyada ''yenilik, yatırım ve kalkınma'' yolunda önemli fırsatlar yaratılacağını söyledi.

        İnternette halihazırda 15 milyon civarında internet kullanıcısı bulunuyor. Ancak uluslararası insan hakları örgütleri, Mısır'da ağır sansür uygulamalarına dikkat çekerek, ''internet güncesi yazarı çok sayıda kişinin ve siyasi muhaliflerin 'güvenlik gerekçeleriyle' tutuklandığını'' anımsatıyor.

        Sınır tanımayan gazeteciler örgütü pazar günü yaptığı açıklamada, internet yönetimi forumuna ev sahipliği için Mısır'ın seçilmesine tepki göstererek, ''internet kullanıcılarına karşı düşmanca davranan bir ülkeye böyle bir organizasyon görevi verilmesinin hayret verici olduğunu kaydetti.

        Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan forumun aralarında hükümet yetkilileri, yatırımcılar ve sektörün önde gelen isimlerinden oluşan bine yakın katılımcısı var.

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ