Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Sezen Aksu, "Beste Onno Tunç'un" diyerek canlı yayına katıldı. Sonuçta iki dost, Güner ile Aksu davalık oldu

Show TV'nin her hafta polemikleriyle gündem yaratan "Şarkı Söylemek Lazım" adlı yarışma programına bu hafta, "Şinanay kimin?" tartışması damgasını vurdu. Yarışmadan bu hafta elenen Helin Avşar - Ferda Anıl Yarkın çifti, Sezen Aksu'nun 1989 yılında "Sezen Aksu Söylüyor" isimli albümünde seslendirdiği Melih Cevdet Anday'ın aynı adlı şiirinden bestelenen "Şinanay" şarkısında düet yaptı.

Yarkın, şarkıyı seslendirdikten sonra ilginç bir iddia ortaya attı. Yarkın, canlı yayında "Okuduğumuz bu şarkı aslında jüri üyesi Fuat Güner'e aittir" dedi. Fuat Güner ise "Evet, bu beste bana aittir. 'Şinanay' adlı şarkıyı Sezen Aksu'nun isteği üzerine besteledim. O dönem Sezen'le Onno'nun arası limoniydi. Daha sonra Sezen, Onno Tunç ile barıştı ve bu şarkıyı Onno Tunç yeniden besteledi. Bunun üzerine Sezen de şarkıyı okudu. Sonra benim bestelediğim şarkıda ufak tefek değişiklikler yapılarak 'Sezen Aksu Söylüyor' albümüne konulduğunu gördüm. Albümde Onno Tunç imzalı beste ile benim bestem 4'te 3 aynıydı. Bu beni çok şaşırttı. Bu beste benim bestem ve Onno Tunç'un imzasını taşıyordu" dedi.


Aksu: Hayır, ona ait değil
Bu konuşmanın ardından Sezen Aksu, telefonla canlı yayına bağlanarak Fuat Güner'in iddiasına yanıt verdi. Aksu şöyle konuştu: "Yıllardan beri arkadaşım olan Fuat'a bir şeyler söylemek istiyorum. Onno Tunç, şu anda kendisini savunacak durumda değil. Bu iddiayı duyunca şoke oldum. Bu beste Onno'ya ait. Bundan o kadar eminim ki... O dönem bu şarkı Merkez Stüdyoları'nda 5 kez yeniden yapıldı. Öyle bir iddia ortaya atıldı ki, ben şu anda Onno Tunç'un suç ortağı, onu azmettirici gibi görünüyorum. Kendimden emin olduğum kadar bu bestenin Onno'ya ait olduğunu biliyorum. Ama Fuat madem bunu söylüyorsun lütfen yargıya başvur. Her ne varsa, ben cezasını çekmeye hazırım."


'Şarkının parasını aldım'
Aksu'nun sert çıkışı karşısına Fuat Güner ise şu yanıtı verdi: "Sezenciğim sen benim için bu şarkıdan daha önemlisin. Sizin o aralar Onno Tunç ile aranız limoni olduğu için bu şarkıyı ben besteledim ve 15 sene sonra bu olayın buraya taşınması, tartışma unsuru olması beni çok üzdü. Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) 6 ay boyunca şarkının parasını bana ödedi. Bu beste bana ait değilse, neden MESAM bana para ödedi? Bunun kaydı ve belgesi var" yanıtını verdi. Programı stüdyoda izleyen Harun Kolçak da "Ben de bu şarkıya vokal yaparken bestekârının Onno Tunç olduğunu düşünüyordum" dedi.

Melih Cevdet Anday'ın şiiri


Şinanay

Aşağıda da sözleri yer alan Şinanay şiirinin yazarı Melih Cevdet Anday'ın eşi Suna Anday ise beste tartışması hakkında bir bilgi sahibi olmadığını. Sadece şiiri Sezen Aksu'nun kendilerinden istediğini dile getirdi.

Ada vapuru yandan çarklı
Bayraklar donanmış cafcaflı
Simitçi kahveci gazozcu da şinanay
Müslümanı yahudisi urumu ihtiyarı veremi
Kiminin saçı uçar, kiminin eteği de şinanay
Estirir de Ada yeli estirir
Seni sevindirir beni küstürür
Lüküs kamarada kimler oturur da şinanay



Ve son durum: Aksu, Güner'e dava açtı

Dün de Sezen Aksu'nun menajeri Yaşar Gaga, Fuat Güner'e dava açtıklarını açıkladı. Gaga, "Sezen Aksu, kendisiyle ilgili herhangi bir şey yapıldığında susmayı tercih eder. Fakat burada kendisi söz konusu değildi. Suçlanan Onno Tunç'tu. Onno Tunç zan altında bırakıldı. Onno Tunç, Sezen Hanım için çok değerli bir insandır ve ayrıca Onno Tunç'un söz hakkı olmadığı için kendisi onun adına konuştu. Olayın en yakın şahidi olduğu için ortaya atılan iddianın doğru olmadığını anlatmak için programa bağlandı. Bugün itibariyle davayı açtık" diye konuştu. Pazar gecesi yaşanan tartışmanın büyümesinden rahatsız olan Güner ise konu hakkında yorum yapmayacağını ifade etti.



MESAM: Önce Güner, sonra Onno Tunç'un

MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa konuyla ilgili olarak şunları şöyledi: "Bir bestenin telif haklarının ödenmesi için piyasaya çıkması lazım. Şinanay bestesi hangi tarihte yapılmış ve bize başvurulmuş, onu araştırdık. 1989 yılında bu şarkıyla ilgili Fuat Güner tarafından MESAM'a bildirim yapılmış. Aynı yıl bu şarkı Sezen Hanım'ın 'Sezen Aksu Söylüyor' adlı albümünde çıkmış. Sonra telif doğunca da Fuat Güner kendisine verilen teliflerin Onno Tunç'a verilmesini istemiş. Şu anda MESAM'da bu şarkının bestecisi Onno Tunç olarak görülüyor. Fuat Güner, ismini sildirerek 1990 yılında çıkan telifleri Onno Tunç'a mahsup ettirmiş. Bizdeki bildirimlerde bu gözüküyor."

 

MİLLİYET



 

BAKMADAN GEÇME