Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Günlük hayatta kullandığımız kelimelerden Eski Türkçe'ye kadar Türk diline ait 246.000 sözcük içeren Ötüken Türkçe Sözlük Mayıs ayından itibaren satışa sunuldu. Sözcük sayısıyla olduğu kadar içerisinde yer alan Osmanlıca Dizin'le de Türkiye'de bir ilk olan ve 39 yıllık çalışmayla hazırlanan Ötüken Türkçe Sözlük, 5 ciltten ve 5.744 sayfadan oluşuyor. Sözlük 250 YTL'den satılıyor.

Ötüken Türkçe Sözlük, emekli öğretmen ve araştırmacı yazar Yaşar Çağbayır tarafından, Türkiye ve dünyada Türk dili üzerine yazılmış “Atabetü’l-Hakayık”tan çağdaş edebî metinlere kadar yaklaşık 1700 eserin incelenmesiyle hazırlandı. Ötüken Neşriyat A. tarafından basımı gerçekleştirilen sözlüğün, Türkçe'yi doğru ve etkin kullanmak isteyen ve metin çalışmaları yapan herkes için kaynak eser niteliğinde olduğu belirtiliyor.

Göktürk, Eski Uygur, Hakaniye, Oğuz, Eski Anadolu, Osmanlı, Çağdaş Türkiye Türkçesi  ile Anadolu, Rumeli, Kıbrıs, Kerkük Ağızları'nın yanı sıra sözlükte 235 sayfadan oluşan Osmanlıca Dizin de yer alıyor. Osmanlıca alfabeye göre hazırlanan Dizin sayesinde Ötüken Türkçe Sözlük'ün içerisinde bulunan Osmanlı imlasıyla yazılı yaklaşık 55 bin kelimenin farklı okunuş ve anlamlarına kolayca ulaşılabiliyor. Sözlük kullanıcılarının bilgiye daha kolay ve çabuk ulaşabileceği şekilde hazırlanan Ötüken Türkçe Sözlük'te; sözcüklerin doğru okunabilmesi için gerekli işaretlemelerle, sözcüğün hangi kaynaktan alındığını belirten parantez içi açıklamalar da yer alıyor.

Öğrencilik ve öğretmenlik hayatında Türk diliyle ilgili kapsamlı bir kaynağın yokluğu nedeniyle sıkıntılar yaşadığını belirten yazar Yaşar Çağbayır, Ötüken Türkçe Sözlük'ü yeni nesillerin aynı sıkıntıyı çekmemesi için hazırladığını açıkladı.

Yazar Yaşar Çağbayır

3 Mayıs 1945 yılında Denizli- Serinhisar İlçesi’nin Kocapınar köyünde doğdu. 1968 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Aynı yıl Konya-Ereğli’nin Halkpınar İlçesi’nde öğretmenlik mesleğine başladı. Bu dönemde karşılaştığı ve anlamını bilmediği Türkçe sözcükleri fişleme yöntemiyle biriktirerek başladığı Ötüken Türkçe Sözlük’ü, 3 Mayıs 2006’da bitirdi. Halen Aydın’ın Söke İlçesi’nde yaşayan yazar, Yeni Söke Gazetesi ile Beşparmak, Sarızeybek, Çağrı, Türk Dili dergilerinde yazıyor. Çağbayır, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Eserleri

Büyük Türkçe Sözlük, Yaşar ÇAĞBAYIR (D. Mehmet Doğan, Rekin Ertem, Doc. Dr. Tuncer Gülensoy ile birlikte) Ankara, Birlik Yayınları, 4. bas. Ekim 1986
İlk, Orta, Lise, Meslek Liseleri ve Çıraklık Eğitim Merkezleri İçin Türkçe, Edebiyat ve Türk Dili Öğretimi Kılavuzu, İzmir, İstiklâl Matbaası, 1988
Türk’ün Bayrak Mücadelesi Açısından İstiklâl Marşı’nın Tahlili, İzmir, İstiklâl Matbaası,1989
Söke, İzmir, Ayma (Tariş Matbacılık), 1989
İstiklâl Marşı’nın Tahlili, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı, 1998; 2. bas. 2000; 3. bas. 2005, 4. bs. 2006.
Millî Mücadele’de Mehmet Âkif, Millî Şair Mehmet Âkif Ersoy: Ölümünün Ellinci Yılında, Aydın Millî Eğitim (Gençlik ve Spor) Müdürlüğü, 1986 (İzmir- 1987), s. 29 - 34
Kutadgu Bilig, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı, Ekim 2001, (2. baskı) Mart 2002 (3. Baskı) Nisan 2003, (4. baskı) Kasım 2004, Ekim 2005 (5. bs.)

BAKMADAN GEÇME