Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İRAN PKK'YI 'ALLAH ADINA' VURACAK

        DHA’nın İran sınırındaki gelişmelerle ilgili yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, PKK’nın İran’daki uzantısı olarak bilinen PJAK'ın (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) İran topraklarında saldırılar düzenlemesi, İran İslam Cumhuriyeti Ordusu'nu harekete geçirdi.

        Sınır kesimini oluşturan ve PKK kamplarının bulunduğu Kandil Dağı ile Hacıümran, Sedekan, Hinerke bölgeleri, İran Ordusu tarafından iki haftadır sürekli bombalanıyor. İran topraklarındaki PJAK’lılar İran ordu güçlerinin dikkatini dağıtmak amacıyla sürekli eylem düzenliyor. İran Ordusu ise kendi sınır kesiminde bulunan irili ufaklı PKK kamplarını ortadan kaldırmak için büyük bir kara harekatına hazırlanıyor. İran’ın karadan başlatacağı operasyonda Kandil, Hacıümran bölgesinin yanı sıra sınır kesiminde yer alan Haci İbrahim Kalesi, Badinavi, Berdunaz, Mergevan, Direjjanvan, Serpay, Lolan, Mergemir, Birme, Çayesor, Kendal Savre Perkora alanlarını kuşatacağı ve buradaki PKK’lıları etkisiz hale getirmeye çalışacağı kaydedildi.

        ABD İŞBİRLİKÇİLERİNİ VURACAKLAR

        Son bir haftadır sınır kesimini uzun menzilli havan toplarıyla bombalayan İran Ordusu tarafından helikopterlerle sınır kesimindeki köylere atılan uyarı ilanlarında ise olası bir kara operasyonunun an meselesi olduğu dile getirildi.

        İran askerleri tarafından helikopterlerden atılan ve ‘Büyük Allah adına’ başlığı taşıyan ilanlarda şöyle denildi:

        “‘Şerefli ve kahraman Irak Kürdistan halkı, İran İslam Cumhuriyeti, katil Saddam döneminde dahi her zaman Irak Kürdistan halkının kardeşi ve ülkemiz de sizlerin sığınak mevzisi olmuştur. Şimdi de başta Amerika olmak üzere birçok büyük dünya devleti, Kandil ve civarına ajan ve işbirlikçi göndererek sınırlar üzerinde güvenlik ve asayişi ayaklar altına almak istiyorlar. Sadece sınırın diğer tarafından değil, zira sınırın bu tarafında da bölge halkına zor ve zulüm uyguluyorlar. Amerikan’ın istemi üzerine plan ve çeteciliği geliştiriyorlar. İran İslam Cumhuriyeti de bu planlara karşı güvenlik ve istikrarın sağlanması için bunların bulunduğu bölgeleri bombalamaktadır. Sınırlar üzerinde güvenlik ve istikrarın sağlanması için sizlerden yardım talep ediyoruz. Sınırdaki halka, bunlara karşı havadan ve karadan operasyon başlatmamızın an meselesi olduğunu bildiriyoruz. Can güvenliğiniz için bölgeyi bir an önce boşaltmanızı istiyoruz.''

        ABD İRAN SINIRINDAKİ HAREKETLİLİĞİ GÖZLÜYOR

        İran’ın helikopterlerden attığı bu el ilanlarından sonra sınır kesimindeki yaklaşık 30 köyün iki ateş arasında kalmamak için boşaldığı belirtildi. Köylerini terk edenlerin Kandil Dağı'nın alt kesiminde yer alan Ranya ve Diana kasabaları ile bu kasabalara bağlı köylere yerleştikleri kaydediliyor. İran’ın hava ve karadan operasyon düzenleyeceği tehditlerini dikkate alan yerel Kürt hükümeti de sınır kesimine güç yığarak hazırlık yapıyor, insani yardım timlerini 24 saat tetikte tutuyor.

        İran’ın olası bir sınır ötesi harekatı düzenlemesi halinde, Türkiye’nin de Kuzey Irak’a girelibeleceğiyle ilgili olasılıklar Kuzey Iraklılar'ı endişelendiriyor. İran’ın PKK’nın üst düzey teröristlerinin yer aldığı Kandil, Hacıümran, Hınere, Hakurk alanlarına operasyon düzenlemesi halinde, buraları terk ederek Türkiye sınır kesimine dağılacak olan PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için Türkiye’nin de Nazdur, Keşan, Seraniş, Serzere ve Hezil mıntıkalarından Kuzey Irak’a girebileceği vurgulanıyor.

        İran ve ardından Türkiye’nin Kuzey Irak’a girebileceği ihtimallerini göz önünde bulunduran Kürtler, durumla ilgili sürekli ABD ve Irak merkezi hükümetine bilgi aktarıyor. Önceki gün Bağdat’tan Kuzey Irak’a gelen ABD’li bir grup istihbaratçı subayın da özelilkle İran sınır kesimindeki hareketlilikle ilgili incelemelerde bulunduğu belirtildi.

        PKK’YA YARDIM EDEN 3 KİŞİ İDAM EDİLDİ

        Talabani’nin internet sitesi Puk- Media’nın haberine göre, İran askerleri ve istihbarat birimleri tarafından bir süre önce Kuzey Irak sınır kesiminde yakalanan 13 Kürt’ten üçüne çıkarıldıkları Urmiye kentindeki mahkemede terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesiyle idam cezası verildiği, bu üç kişinin aynı kentte idam edildiği belirtildi. Urmiye’deki mahkemenin diğer 10 kişiyle ilgili verdiği kararın ise bilinmediği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ