Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ATLANTİK'TE İT DALAŞI

        Putin'in Rus savaş uçaklarının uzun menzilli uçuşlara yeniden başlayacağını açıklamasının ardından Rus ve İngiliz uçaklarının İngiltere hava sahası yakınlarında dalaştıkları ortaya çıktı.

        Rusya, Sovyetler Birliği ile kaybettiği "süper devlet" statüsünü yeniden kazanmak ve çıkarlarını korumak için gerektiğinde güç kullanmaya hazır olduğunu göstermek amacıyla peş peşe adımlar atmaya başladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah taşıyan Rus savaş uçaklarının ülke dışına uzun menzilli uçuşlara yeniden başlayacağını açıklaması ardından 17 Ağustos'ta İngiltere semalarında Rus ve İngiliz savaş uçakları arasında it dalaşı yaşandığı ortaya çıktı.

        İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait TU-95 tipi savaş uçağının hava sahasına çok yaklaşması üzerine İngiliz jetlerinin havalandığını açıkladı. Bakanlık, iki ülke savaş uçakları arasındaki mesafenin birkaç yüz metreye kadar düştüğünü gösteren fotoğrafları medyaya dağıttı. İngiliz jetlerinin çok yaklaşması üzerine Rus savaş uçağı bölgeyi terk etti.

        Ruslar İngilizleri yalanladı

        İngiliz yetkililer, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gerginleştiği son dönemde benzer olayların daha önce de yaşandığını açıkladı. Rusya Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Aleksandr Dobrişevskiy ise Rus uçağının İngiliz hava sahasına girdiği iddiasını yalanladı ve uçuşlar konusunda ilgili ülkelere önceden bilgi verildiğini bildirdi. Dobrişevskiy, Rus savaş uçaklarının Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarıyla Karadeniz ve Kuzey Kutbu bölgelerinde düzenli uçuşlar yaptığını söyledi.

        Önceki gün Rusya'nın en önemli havacılık fuarı MAKS'ın açılışına katılan Devlet Başkanı Putin, savaş uçağı üretimi alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alacaklarını bildirdi. Rus yetkililer, TU-95 ve TU-160 ağır bombardıman uçaklarında ara verilen üretimin yeniden başlayabileceğini söyledi. Rusya, parasızlık nedeniyle uzun menzilli uçuşlara son vermesinin ardından bu uçuşlarda kullandığı uçakların üretimini de durdurmuştu.

        Rusya Uzay Birlikleri Komutanı General Vladimir Popovkin, gelecekte pilotlu uzay araçlarını askeri amaçlar için kullanmayı düşündüklerini açıkladı.

        Moskova'nın çıkarlarını korumak için askeri yollara başvurabileceğini gösteren son gelişme Genelkurmay Başkanı Yuriy Baluyevskiy'nin topraklarına Amerikan füze kalkanı yerleştirmeye hazırlanan Çek Cumhuriyeti'ni tehdit etmesi oldu. Baluyevskiy, Çek Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı Martin Bartok'la görüşmesinden sonra füze kalkanı yerleştirmesi halinde Prag'a karşı "askeri önlemler" alacaklarını söyledi.

        Milliyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ