Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ADL, ORTAK KOMİSYON ÖNERİSİNİ DESTEKLİYOR

        1915'teki Ermeni olaylarının tanımına ilişkin tutumunu değiştirmesiyle gündeme gelen ABD'deki Yahudi Kuruluşu Anti-Defamation League (ADL-İftira va İnkarla Mücadele Birliği), yeni açıklamasında, Türkiye'nin, Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisine destek vererek, uzlaşma amacıyla iki ülkeyi bir araya getirmeye çalışacağını duyurdu.

        ADL'in ulusal başkanı Glen Lewy ve ulusal direktörü Abraham Foxman'in imzalarıyla yayınlanan açıklamada, ''iki ülke arasındaki geniş görüş ayrılıklarının çözülmesine katkı için, Türkiye'nın yakın zamanlarda çeşitli defalar önerdiği ortak komisyon kurulmasına, Ermenistan'ın olumlu cevap vermesini sağlayacak bir atmosferi oluşturacak adımları cesaretlendirmeliyiz'' denildi.

        Bu konunun, ABD Kongresi gibi bir foruma bırakılmasının uygun olmadığı belirtilen ADL'nin açıklamasında, birçok tanınmış tarihçi, insan hakları savunucusu ve dünya liderinin, bilgi, tecrübe ve yargı yeteneklerini böyle bir konuya ayırabileceğine inanıldığı, ADL'in de, böyle ortamın hazırlanmasına katkıya hazır olduğu kaydedildi.

        ADL açıklamasında, Nobel ödüllü Yahudi profesör Elie Wiesel'in, geçen aylarda uzlaşma için Türkiye ve Ermenistan'a somut adımlar önerdiği ifade edilerek, şimdi de Wiesel'in, iki toplumun ortak tarihinin incelenmesi için Türk ve Ermeni uzmanların bir araya gelebileceği bir kurumun oluşturulmasını destekleyeceği dile getirildi.

        Açıklamada, birçok tarihçinin 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak nitelediği iddia edilerek, ancak bu konunun akademik olarak daha fazla araştırılabileceği kaydedildi.

        ADL açıklamasının sonunda, ''ADL ve Amerikan Yahudi toplumu, Türkiye ve Ermenistan'in bunu gerçekleştirmesi yönündeki çabaları desteklemeye dikkatini odaklamalı'' denildi.

        Foxman imzasıyla Salı günü yayımlanan açıklamada ADL'in, 1915 olaylarının ''soykırım'' olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongre'den tasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara ADL'in karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.

        Öte yandan Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) adlı başka bir Yahudi kuruluşunun icra direktörü David Harris, teşkilatın internet sitesinde yayımlanan makalesinde, Yahudi toplumunun, ''tarihi gerçekleri koruması gerektiğini'' yazdı.

        Harris, 1993'te ''Yahudi Soykırımının İnkarı'' adlı bir kitap yazan AJC uzmanlarından Kenneth Stern'in, ''Ermeni soykırımının, tartışılabilir bir konu veya eski tarih olarak kabul edilmesi, Yahudi soykırımının inkarına karşı çıkanlar için iyi bir pozisyon değil'' dediğine işaret ederek, Stern'in haklı olduğu görüşünü ileri sürdü.

        Buna karşılık Harris, konu hakkında AJC adına bir hükümde bulunmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ