Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Büyükçekmece'nin Mimar Sinan Belde Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik hakkında ''anlattığı bir fıkrayla Atatürk'ün hatırasına hakaret ettiği'' gerekçesiyle açılan davanın görülmesine başlandı.
     

Büyükçekmece 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Cuma Bozgeyik, avukatları, Bozgeyik hakkında şikayette bulunan ve müdahil olmak isteyen vatandaşlar ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) adına Avukat Saliha Karakuzulu katıldı.
     

Bozgeyik ifadesinde, 19 Mayıs 2005 tarihinde, Mimar Sinan Beldesi'nde oturan Selanik kökenli vatandaşlarla bir Selanik gezisi düzenlediklerini belirtti. Bozgeyik, şunları kaydetti:
     

''Selanik'te Atatürk Evi'ne ziyarette bulunduk. Oradan otele dönüşte otobüste herkes Atatürk ile ilgili bildiği bir şeyleri anlatmaya başladı. Ben de inkılap tarihi bilgilerimi paylaştım. Hatta Atatürk'ün alçak gönüllülüğünden, halkına olan mütevazılığından bahsettim. Daha sonra iddianameye konu olan fıkrayı anlattım. Hatta Atatürk'ün bile bu fıkra anlatılınca gülümsediğini beyan ettim. Ancak bunlar televizyonlarda yayınlanan kayıtlarda yoktu. Zira bu kayıtlar kasıtlı ve eksiktir. Atatürk'ün manevi şahsiyeti üzerinden rant elde etmek istiyorlar, suçsuzum.'' Sanık avukatları Sait Türer ve Sedat Özyurt ise Bozgeyik'in, ''Atatürk'ün gülümseyişini anlatmak için iddianameye konu kötü sözü sarf ettiğini bunun dışında bir kastı olmadığını, Atatürk'ü övmek için böyle bir şey anlattığını'' ifade ettiler.
     

Avukat Türer, Bozgeyik üzerinde dava sebebiyle bazı tedbirlerin bulunduğunu dile getirerek, ''Bozgeyik'in bir belediye başkanı olması sebebiyle haklarını kullanamamasından dolayı Mimar Sinan Beldesi sakinleri de mağduriyet yaşamaktadır. Bu tedbirlerin kaldırılmasını talep ediyoruz'' dedi.
     

Şikayetçilerden Ali Ulvi Gökbulak da, ''Olay yaşandıktan 1,5 yıl sonra tesadüfen arkadaşım Sedef Özden'in bana verdiği kaseti CD'ye aktararak kamuoyunun bilgi sahibi olması için bazı basın kuruluşlarıyla paylaştım. Ardından savcılığa sundum. Kasette herhangi bir montaj yoktur. Siyasi rant konusunda iddiaları kabul etmiyorum. Bozgeyik ile yerel seçimlerde rakip partilerin adaylarıydık. Seçimi kazanmasından sonra gidip kendisini kutladık. Bozgeyik'in Atatürk'ü aşağılama kastı vardır, kendisinden şikayetçiyim'' dedi.
     

Mahkeme heyeti, olaya konu görüntülerin CD'sinin bilirkişi tarafından incelenmesi, televizyonlarda yayınlanan görüntülerin yayıncı kuruluşlardan istenmesi, ayrıca Aydın İl Kültür Müdürlüğü'ne yazı yazılarak, Aydın ve yöresinde iddianameye konu olan fıkranın aynısı, benzeri veya halk arasında anlatılan bir anekdot olup olmadığının sorulmasına, varsa yazılı olarak gönderilmesini kararlaştırarak, davayı erteledi.
    

 Mahkeme heyeti, Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nce Bozgeyik hakkında alınan resmi araç kullanamama, sürücü ehliyetini ve silahını teslim etme kararlarının, mahkemede ifade vermesi nedeniyle kaldırılmasına, Bozgeyik'in yurt dışına çıkmaması, her ayın belli günlerinde Bakırköy Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğüne başvurması şeklindeki adli kontrol altına alınmasına ilişkin tedbir kararının ise devamına hükmetti.
      
   

  İDDİANAME
     

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Bozgeyik hakkında, otobüsle Yunanistan'ın Selanik iline yapılan bir gezi sırasında Atatürk hakkında anlattığı belirtilen fıkraya yer verilerek, söz konusu fıkranın ''hakaret unsurları içerdiği'' belirtiliyor.
     

İddianamede, Bozgeyik'in, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un 1. maddesi uyarınca, ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret ettiği ve sövdüğü'' gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

BAKMADAN GEÇME