Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yaralıları bile kelepçelediler!

        "Gazze gemileri"ne kanlı operasyon üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'ye, operasyonun uluslararası sularda yapıldığına dikkat çekilerek, yaralılar dahil olmak üzere gemilerlerdeki Türk vatandaşlarının derhal Türkiye'ye gönderilmesini istedi.

        Büyükelçi Levy ile görüşen Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz'un, en az 10 kişinin ölümüne neden olduğu belirtilen baskından duyulan büyük rahatsızlığı ilettiği belirtiliyor. Operasyonun uluslararası sularda gerçekleştirdiğine işaret edildiği görüşmede baskın sırasında yaralananlar dahil olmak üzere gemilerde bulunan Türk vatandaşlarının derhal Türkiye'ye gönderilmesi talep edildi.

        - İHH BAŞKANVEKİLİ: "İSRAİL, 'GEMİLERDE SİLAH BULUNDU, ATEŞ ETTİLER' DERSE TAMAMEN İFTİRADIR"

        İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanvekili Yavuz Dede, Gazze'ye insani yardım taşırken İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan gemilerde bulunan yaralıların acilen Türkiye'ye getirilmesini istedi. Gemilere yüklenen malzemelerin uluslararası gümrüklerde denetlendiğini vurgulayan Dede, "Operasyondan sonra gemide bulunacak hiçbir malzemeden ne vakfımız ne de diğer kurumlar sorumlu değildir. İsrail daha önce muhtelif gemilere uyuşturucu ve silah koyarak kendisini haklı çıkarmaya çalışmıştır.

        'Gemilerde silah bulundu, ateş ettiler' derlerse bu tamamen yalan ve iftiradır" dedi.

        İsrail askerinin saldırısına ilişkin İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Fatih'teki genel merkezinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanvekili Yavuz Dede, "Bu bir insani yardım filosudur. Kesinlikle siyasi bir amaç taşımamaktadır. Bu malzemeler Türkiye, Yunanistan, İrlanda'dan yüklenirken tek tek kontrol edilerek yüklendi. Silah veya silah unsuru konamayacak şekilde hazırlandı. Malzemelerin listesini herkesle paylaştık. Giden arkadaşlar asker değildi. Basın mensupları,

        sivil toplum örgütleri, parlamenterler. 50'nin üzerinde basın mensubu vardı. İnsanlığın vicdanını Gazze'ye götürmek, hayatını kaybeden insanlara bir nebze olsun soluklandırmak için gitmişlerdi. 24 saat boyunca canlı yayın yapıyorduk. 04.30 itibariyle gemilere İsrail askerleri operasyon yaptılar. Arkadaşlarımız bu operasyonları kameraya aldılar" şeklinde konuştu.

        İsrail'in hiçbir uyarıda bulunmadan, savaş sırasında silah kullanıyormuş gibi sivil insanlara silah sıktığını vurgulayan Dede, "Bu sürede herhangi bir bağlantı olmaması bizi endişelendirdi. İsrail askerlerinin bir operasyon yapacaklarını tahmin ediyorduk, ama bunun boyutu insanice olur diye düşündük. Ancak canavarca bir boyutu oldu" dedi.

        Dede, ölü sayısını net bir şekilde bilmediklerini, İsrail kaynaklarının ise er saat başı ölü sayısını artırdığını kaydetti. "Ölüleri şehidimiz diye kabul ediyoruz" diyen Yavuz Dede, "Yaralı olanlardan endişe ediyoruz. Yaralanma boyutunun ne olduğu, acil müdahale gerekiyor mu bilmiyoruz. Maalesef İsrail basını spekülasyon yaratıyor. Saat başı 2 ölüyü fazladan açıklıyor. İsrail basını 18 ölü var diye açıklıyoruz. Korktuğumuz başımıza geldi. insanlarımız orada yaralı, anladığımız kadarıyla ölmeye

        başladılar. Bu çok acı bir şey. İnsani yardım için giden insanların, gemilerin böyle bir müdahale maruz kalması, terörist gibi avlanması, hayvan gibi kenara atılması utanç verici bir şey. Büyük devletlerin bahsettiği uluslar arası hukuk, denicilik, insan hakları, özgürlük, BM, AB, fasa fisoymuş. Şuana kadar bu kurumlardan desteğin gelmesi gerekiyordu. Gemilerden 50'ye yakın ülkeden insan var" diye konuştu.

        Atina ve İsveç'in İsrail'deki büyükelçilerini geri çektiklerini anlatan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanvekili Yavuz Dede, gemide 50'ye yakın ülkeden vatandaşlın bulunduğunu söyledi. Dede, "Gemide bulunan 50'ye yakın ülke vatandaşlarına sahip çıkmalı. İsrail h7ukuksuz bir devlettir. İsrail uluslar arası anlamda bütün ülkelerin karasularını aşıp, 77 milden gemimize operasyon düzenlemiştir. Böyle bir hakkı hiçbir devlet elinde bulunduramaz. İsrail, uluslararası denizcilik hukukunu çiğnemiştir. BM, AB ile

        ilgili atmış olduğu tüm anlaşmaları çiğnemiştir. İsrail bundan sonra bütün devletler tarafından hukuksuz devlet. Gazze'yi nasıl ambargo altına aldıysa bütün ülkelerde İsrail'e ambargo uygulamalı" ifadelerini kullandı.

        Dede, İsrail ve Arap basınında çok değişik haberler çıktığını da ifade ederek, "Özellikle vakfımızdan gelecek haberleri kamuoyu dikkatlice izlemeli. Doğru haberleri vermeye çalışacağız" dedi. Gemilere yüklenen malzemelerin uluslararası gümrüklerde denetlendiğini vurgulayan Dede, "Operasyondan sonra gemide bulunacak hiçbir malzemeden ne vakfımız ne de diğer kurumlar sorumlu değildir. İsrail daha önce muhtelif gemilere uyuşturucu, silah koyarak kendisini haklı çıkarmaya çalışmıştır. Gemilerde silah

        bulundu, ateş ettiler derlerse bu tamamen yalan ve iftiradır. Görüntüleri mevcuttur" diye konuştu.

        Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak ise çeşitli sivil toplum örgütlerinin hazırladığı bildiriyi okudu. Bugün saat 12.30'da Taksim Meydanı'nda, 21.00'da ise İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yapacaklarını aktaran Dilipak, "İsrail dünya barışını tehlikeye atan bir maceranın peşindedir. Batı kamuoyu bunu görmeli ve bu vahşete dur denmeli" dedi.

        İsrail askerlerinin saldırısında yaralananların ve ölenlerin cenazelerinin acilen Türkiye'ye getirilmesini isteyen Dilipak, Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmaların iptal edilmesi, saldırıların hesabının sorulması gerektiğini söyledi.

        Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanvekili Yavuz Dede, "Elim hadiseden sonra kriz merkezi bakanlar düzeyine yükseltildi. En son Bülent Arınç Bey arayıp başsağlığı diledi, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Yaralılarla ilgili endişeliyiz. Endişemiz İsrail'den dolayı değil. Orada bulunan çeşitli kurumların başkanları vardı. Kimin ne yaptığıyla ilgili bilgi alamıyoruz. Ölü sayısını bilmiyoruz. İsrail askerlerinin belirli şahıslar üzerinde yoğunlaşacağını tahmin

        ediyoruz. Kudüs için çok önemli bir şahsın öldüğünü söylüyorlar" dedi.

        Mavi Marmara gemisi dışında diğer gemilerde ölü veya yaralı olup olmadığını bilmediklerini söyleyen Dede, "Yaralı arkadaşlarımızın elleri arkadan kelepçeliymiş. Böyle bir yaralı taşıma olayı nerede görülmüş" şeklinde konuştu.

        "Bu gemiler hala İsrail'in kontrolü altında olan bir yerde değil" diyen Dede, "Yaralı ve ölü sayısı hakkında bilgi veremiyorum. İsrail basını böyle açıklıyor. Manipülasyon yapma adına diğer basına da bilgi veriyor olabilirler. Bu ölü sayısı mıdır, üstü çizilmesi gerekenlerin sayısı mıdır bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

        ANKA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ