Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 5 Türk gemisi ve 1125 asker İspanya'da

        Akdeniz'deki ilk göreve çıkan Türk Deniz Görev Grubu (TDGG), 4 fırkateyn ve 1 lojistik destek gemisiyle birlikte İspanya'nın güneyindeki Cartagena kentinin limanına geldi.

        10 Mayısta Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan hareket ettikten sonra Tunus ve Cezayir'deki limanları ziyaret eden, 1125 askeri personeli bulunan TDGG'ya bağlı TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun firkateynleri ile TCG Akar lojistik destek gemisi, Cartagena limanında büyük ilgi gördü.

        TCG Gaziantep firkateyninde bugün düzenlenen basın toplantısına İspanyol medyasının ilgisi yüksek olurken, özellikle İsrail'in uluslararası insani yardım filosuna saldırısıyla ilgili sorular yöneltildi.

        Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, "Size göre mevcut durumda Akdeniz'de en büyük tehdit nedir?" şeklindeki bir soruya "İsrail'in bu sabah yaptığıdır" cevabını verdi.

        "Olayları sabah televizyonda izlediğini ve durumu çok yakından takip ettiği" belirten Tümamiral Şişlioğlu, İsrail'in saldırısıyla bağlantılı olarak TDGG'nin Akdeniz'deki programında herhangi bir değişiklik olmadığını, önceden belirlenen programı uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

        "İsrail'in saldırısından sonra alarm durumuna geçtiniz mi?" şeklinde bir İspanyol gazetecinin sorusuna ise Tümamiral Şişlioğlu, "Hayır bir alarm yok, ama biz her zaman, her şekilde hazır bir filoyuz" yanıtını verdi.

        Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye'nin tamamen bağımsız olarak 5 gemisiyle birlikte Akdeniz'de 2 aylık bir tura çıktığını kaydeden Tümamiral Şişlioğlu, amaçlarının "TDGG'nin her türlü savaş olasılığına ve yasadışı organize suç örgütlerine karşı mücadelede kapasitesini görmek ve dost ülkeleri ziyaret ederek onlarla işbirliğini güçlendirmek" olduğunu söyledi.

        Basın toplantısı sonrasında gazeteciler TCG Gaziantep firkateyni içinde gezdirilerek, savaş hareket odası gösterildi.

        Verilen brifingde, ABD'den alınan TCG Gaziantep firkateyninin tüm teknolojik programlarının Türkiye'de ulusal bir modelle yapılması bakımından bir ilk olduğu, şu anda 8 firkateynin daha benzer şekilde "ulusal modernleştirmeden geçirildiği" ifade edildi.

        TDGG'nin Akdeniz'de 2 ay sürecek görevi çerçevesinde 9 ülkede 10 limanı ziyaret edeceği ve birçok ülkenin donanmasıyla eğitimler yapacağı açıklandı.

        3 Hazirana kadar Cartagena'da kalacak olan TDGG filosunu, isteyen İspanyol vatandaşları ziyaret etme imkanına sahip olacak.

        TDGG, Cartagena'dan çıktıktan sonra İspanyol, Amerikan, Alman ve İtalyan donanmasına bağlı gemiler ve uçaklarla Akdeniz'de eğitim yaptıktan sonra İtalya'nın Taranto limanına gidecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ