Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya El Kaide'nin üç numaralı ismi öldürüldü

        Şeyh Said el Masri olarak da bilinen el Yazid'le birlikte eşi ve üç çocuğunun da ölenler arasında olduğu bildirildi.

        Haberlerin kaynağı, El Kaide'nin açıklamalarını yayınlayan internet siteleri.

        Amerikalı yetkililer, el Yazid'in Pakistan'ın aşiretlerin kontrolündeki ücra kesimlerinde düzenlenen saldırılarda öldüğüne inanıyor.

        Daha önce yine el Yazid'in ölümüyle ilgili haberlerin doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.

        Ancak şimdi örgüt ilk kez el Yazid'in öldüğünü kabulleniyor.

        Amerikalı yetkililer, Mısırlı militanı Usame bin Ladin'in en önemli yardımcılarından olduğunu düşünüyor.

        El Kaide'nin Afganistan'daki operasyonlardan sorumlu olan el Yazid'in mali konuklarda operasyon planlamalarına kadar herşeyin kontrolünü elinde tuttuğuna inanılıyor.

        Amerikalı bir yetkili, el Yazid'in geçen iki hafta içinde Pakistan'ın ücra kesimlerinde öldüğüne inanmak için güçlü nedenler bulunduğunu söyledi.

        İslamcı forumlarda 31 Mayıs'ta yer alan mesajlarda, el Yazid'in eşi, üç kızı, torunu ve sayıları net olarak bilinmeyen yetişkin ve çocuklarla birlikte öldürüldüğü kaydediliyor.

        İslamcı internet sitelerini izleyen SİTE adlı grubun tercüme ettiği bir mesajda, ölüm nedenine ilişkin ayrıntılardan söz edilmezken, ölümünün ''kafirler üzerinde bir lanet olacağı, yanıtın hazır olduğu'' kaydediliyor.

        El Yazid'in 2007 yılında Ebu Ubeyde el Masri'nin Pakistan'da hepatit hastalığından ölümü üzerine örgütün liderlerinden biri haline gelmişti.

        El Yazid'in 11 Eylül 2001'deki New York ve Washington saldırılarının mali boyutundan sorumlu olduğu da iddialar arasında.

        2008 yılında Pakistan'da yayın yapan Geo TV'ye verdiği nadir mülakatlardan birinde, El Kaide'nin bu saldırılara ve 1998'deki Kenya ve Tanzanya bombalamalarına ''uygun şekilde katıldığını'' söylemişti.

        El Yazid'in Mısır'ın öldürülen Devlet Başkanı Enver Sedat'a yönelik suikasta karıştığı iddiasıyla 1982 yılında Mısır'da cezaevinde yattığı sanılıyor.

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ