Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail dönüşleri başladı

        Sabah saatlerinde Tel Aviv havalimanına getirilen yaklaşık 200 Türk dönüş hazırlığında.

        UÇAKLAR TEL AVİV'DE

        İsrail tarafından alıkonulan gemilerde gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan yardım gönüllülerini getirmek için Türkiye'den havalanan uçakların Tel Aviv'e ulaştığı öğrenildi.

        Türk Hava Yolları'nın Tel Aviv'e gönderdiği Boeing-777 tipi uçağın 310 yolcu, Airbus-321 tipi uçaklardan birinin 210, bir diğerinin ise 42 yolcu kapasiteli olduğu öğrenildi. 42 yolcu kapasiteli uçakta 15 tane sedye bulunduğu ifade edildi. Tel Aviv'den önümüzdeki dakikalarda havalanacak uçakların, öğle saatlerinde İstanbul'a ulaşması bekleniyor.

        17 YARALI AMBULANS UÇAKLA DÖNÜYOR

        Türk Kızılayı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı sonucunda yaralanan Türklerden 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel Aviv'den olmak üzere toplam 17 yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa doğru yola çıkarıldığını açıkladı.

        Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'de çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan 17 Türk vatandaşının, yoğun çalışmalar sonucunda bulundukları hastanelerde tespit edilerek Türkiye'ye gönderilmek üzere ambulans uçağa yönlendirildiği kaydedildi.

        Açıklamada, 2'si doktor 4 kişiden oluşan Türk Kızılayı ekibinin, İsrail'deki muhatabı olan ''Magen David Adom'' yardım kuruluşuyla işbirliği içinde yürüttüğü çalışmalarla İsrail bürokrasisini aşarak Türk yaralılarla ilk teması sağlayan yardım görevlileri olduğu kaydedildi.

        120 GÖNÜLLÜ

        İHH'dan yapılan yazılı açıklamada, 120 gönüllünün Tel Aviv'den uçağa bindirildiği ve uçağın yaklaşık 1 saat sonra İstanbul'da olmasının beklendiği bildirildi.

        Uçaklar, Tel Aviv'den hep birlikte kalkacak

        İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya saldırısının ardından, Türkiye'ye doğru yola çıkmayı bekleyen yaralılar ve diğer gemi yolcularının, Tel Aviv'deki Ben Gurion havalimanına nakli devam ediyor.

        Edinilen bilgiye göre, havalimanında yaralılar ve diğer yolcuları taşımak üzere bekleyen uçaklardan biri yolcuları uçağa almayı tamamladı. Uçakların, bütün yolcuları yerleştirmeyi tamamladıktan sonra hep birlikte İstanbul'a doğru yola koyulacakları da öğrenildi.

        İki adet CASA tipi Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçak, bir THY uçağı ve Sağlık Bakanlığı'na ait bir uçak, gemi yolcularını almak üzere bu sabah Türkiye'den İsrail'e gelmişti. İsrail Bakanlar Kurulu, İsrail askerlerine saldırıda bulunanların da hiçbir kovuşturma yapılmadan gönderilmesi yönünde dün gece bir karar almıştı.

        Kudüs ve Tel Aviv'deki yaralılar, Kızılay görevlileri ve İsrail'in ilk yardım kuruluşu Magen David Adom aracılığıyla sabah saatlerinde Ben Gurion'a getirildi. Diğer iki kentteki hastanelerde bulunan yaralıların da havalimanına doğru yola çıktıkları öğrenildi.

        Ayrıca, Ber Şeva'daki Ela cezaevinde tutulan, büyük çoğunluğu Türk olmak üzere değişik ülkelere mensup 500'den fazla kişinin Türk uçaklarıyla nakledilmek üzere havalimanına transferinin sürdüğü belirtiliyor. Öğle saatleri itibarıyla, 100'den fazla gemi yolcusunun ise halen Ber Şeva'dan çıkamadığı da belirtiliyor.

        BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

        İsrail'de, tutuldukları hastanelerden ve Ber Şeva'daki cezaevinden Türkiye'ye dönmek üzere sabahtan itibaren tahliye edilen çoğu Türk 570 dolayındaki yolcunun uçaklara alınma işlemleri sürüyor.

        Edinilen bilgiye göre, saat 16.00 itibarıyla uçaklara yerleştirilen yolcuların sayısı 360'ı buldu. Diğer yolcuların uçaklara binme işlemleriyse devam ediyor.

        Bir Türk yetkili yolcuların otobüslerle parça parça havalimanına getirildiklerini, işlemlerin bu nedenle uzun sürdüğünü belirtti. Aktivistlerin uçağa alınmasının, yaklaşık 1 saat daha sürebileceği ifade ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ