Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mutteki: Avrupa'yı soykırımla suçladı

        Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Menuçehr Mutteki, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere "vahşice saldıran" İsrail'in kurulduğu günden bu yana bölgeyi kan ve şiddete buladığını anlattı.

        Mutteki, "Ben tarihçi değilim, Yahudi soykırımı olup olmadığını bilemem. Ama Avrupa'da bazı Avrupalı liderlerce milyonlarca kurban bırakan bir savaş suçu işlenmiştir ve hayatta kalan kurbanlardan bazıları başka bir bölgeye gönderilmiştir. Savaş Avrupa'da oluyor, yapanlar sizin liderleriniz, gerçek ya da değil, soykırımı yapan da sizlersiniz, ama bedelini neden Filistinliler ödüyor" ifadesini kullandı.

        İsrail'in yerlerinden zorla sürdüğü, her dinden 5 milyon Filistinliye geri dönüş ve kendi geleceklerini belirleme hakkı tanınmasını isteyen Mutteki, İran'ın gerçek Filistin halkının alacağı her türlü kararı tanımaya ve desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

        "Filistin sorununun çözümü için bugüne dek hazırlanan binlerce sayfalık belgelerin, BM kararlarının, uluslararası çağrıların, başlatılan sayısız girişimin hepsi neden başarısız oldu? ABD ve bazı Avrupa ülkeleri BM'de ve diğer platformlarda İsrail aleyhine kararları neden sürekli engelliyor" diye soran Mutteki, Lübnan'daki iç sorunun bölge ülkeleri tarafından çözüldüğünü hatırlatarak Filistin sorununun da aynı şekilde, bölgesel dinamiklerle çözülebileceğini kaydetti.

        Mutteki, "Avrupa'da Yahudi soykırımını sorgulayanlar hapse atılıyor, bu konuda araştırma yapmak isteyen bilim adamları ve tarihçiler işinden atılıyor. Avrupa'nın ifade özgürlüğü bu mu" dedi.

        İran-Irak savaşında onlarca Avrupalı ve Amerikalı şirketin Saddam Hüseyin rejimine kimyasal silah sattığını, savaşın 22 yıl ardından İran'da hala tedavisi süren insanlar bulunduğunu hatırlatan Mutteki, Batı değerlerinin kimyasal silah ticaretini içerip içermediğini sordu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ