Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk gemisi yandı, Yunanlılar kurtardı

        Adriyatik Denizi’nin Hırvatistan açıklarında, 200 TIR ile 9 ton “tehlikeli madde” taşıyan bir Türk gemisinde yangın çıktı. İstanbul’dan İtalya’nın Trieste Limanı’na giden UND Adriyatik isimli gemideki 22 mürettebat ve 9 yolcu, Yunan gemisi tarafından kurtarıldı. Rovinj kentinin 13 deniz mili (24 kilometre) batısında Hırvatistan karasularıyla uluslararası sular arasındaki sınırda bulunan gemideki yangın sabah 05.00’te (TSİ 06.00) kargo bölümünde başladı. Gemi, denizcilik literatüründe ‘Epirb’ adı verilen tehlike sinyali verdi. Geçen yıl dünyadaki tüm gemileri takip eden COSPAS - SARSAT isimli uluslararası takip sistemine tam olarak dahil olan Denizcilik Müsteşarlığı’nın Ankara’daki Ana Arama Kurtarma Merkezi S.O.S sinyalini aldı.

        UND Adriyatik’i arayan nöbetçi operatörler gerekli bilgileri aldı. Hırvatistan Arama Kurtarma Merkezi (MRCC Rijeka) aranarak durum bildirildi. Olay mahalline Hırvat yangın söndürme uçakları ve söndürme romörkörleri sevk edildi.

        Yangına müdahale için Türkiye, İngiltere, ve Hollanda’dan getirilen teknik elemanlar devreye girdi. Gemide bulunan 850 ton yakıt nedeniyle patlama olmasından ve çevre kirliliği yaşanmasından endişe ediliyor. Hırvatistan İçişleri Bakanı Borislav Ronceviç; ‘Gemi şimdilik batmıyor yakıt ve sıvı sızıntısı da yok ancak durum ciddiyetini koruyor’ dedi. Türkiyenin Trieste Başkonsolosu Enrico Samer de; patlama ve çevre kirliligi olasılığının fazla yüksek olmadığını belirtti.

        COSPAS - SARSAT ve AIS nedir?

        Dünyadaki tüm hava, kara ve deniz araçlarından gelen tehlike sinyallerini izleyen bir sistemdir. Türkiye 2005’te üye oldu. Sistem 17 Ocak 2007’de tam operasyonel hale geldi. Görev kontrol merkezi Denizcilik Müsteşarlığı’nda kuruldu. Buraya veri aktarımı yapan 3 adet yer istasyonu ise Esenboğa Havalimanı’nda faaliyete geçti. Sistem, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa Havalimanlarından da takip edilebiliyor. Başkentteki merkezde ayrıca Türkiye Arama Kurtarma Bölgesi’ndeki gemileri online olarak takip eden AIS sistemi de bulunuyor. Bu sistem aracılığı ile 300 grostonun üzerindeki gemilerde bulunan ve takibi sağlayan OTS cihazları takip ediliyor. Seyir halindeki gemilerin konumu ile her türlü bilgiye bilgisayar ekranından anında ulaşılıyor.

        Kurtarılan personelin ad ve soyadları şöyle:

        Alaattin Yıldırım (Kaptan), İlan Arın (1.Zabit), Kerim Özdemir (2. Zabit), Serdinç Koç (3.Zabit), Halit Aydoğdu (Baş Mühendis), Murat Marangoz (2. Mühendis), Sezai Özkul (3. Mühendis), Yusuf Can Konya (4. Mühendis), Alaattin Cirat, (Elektrik Zabiti), Abdülkadir Öztürk (Gv Lost), Ramazan Mızrak, Süleyman Kaptanlar, Ferhat Alev (Usta Gemici), Gökhan Bağdaş (Gemici), Murat Çelik (Yağcı), Ersin Genç (Yağcı), Safak Karadavut (Yağcı), Halit Suiçmez (Yağcı), Haluk Bilican (Asçı), Rıza Azaklı (Kamarot), Fuat Celohıcak (Kamarot)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ