Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte bin Ladin’in son vasiyeti

        El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in vasiyet mektubu yayımlandı. Ladin’in vasiyet mektubu, Kuveyt merkezli bir Arapça gazete tarafından yayınlandı.

        Ladin dün yayımlanan son vasiyetinde dört karısı ve çocuklarından ayrı ayrı taleplerde bulunuyor. El Enba Gazetesi’nde yer alan mektuba göre; Ladin çocukları ve eşlerine yeterince zaman ayıramadığı için üzgün olduğunu söylüyor. Cihat için ailesini ihmal etmek zorunda kaldığını kabul eden Ladin, mektubunda çocuklarının kendisi gibi cihada katılmasını istemiyor. El Kaide lideri mektubu 14 Aralık 2001 tarihinde, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra ABD askerleri onu tüm dünyada ararken yazmış.

        BİLGİSAYARDA YAZILMIŞ

        “Ebu Abdullah Usame Muhammed bin Ladin” imzalı mektup, bilgisayarda yazıldıktan sonra imzalanmış. Belge dört sayfadan oluşuyor. Ladin mektupta çevresindekilerden birinin ihaneti sonucu öleceği tahmininde bulunarak ölmesi halinde eşlerinin yeniden evlenmemesini istiyor. El Enba Gazetesi’nin haberinde vasiyet mektubunun nasıl ele geçirildiği belirtilmiyor.

        "‘LADİN KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİŞ"

        Uzun yıllar Pakistan’da yaşayan AK Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, “Usame bin Ladin, Pakistan’a geçtiğine göre El Kaide ile Taliban’ın bir kanadı arasında kontak kurulmuş. Ladin’in şehirde gizlenme cesareti bulması, Pakistan’da kendisini güvende hissetmesinin bir sonucudur” dedi. Kayatürk, şunları söyledi:

        “Pakistan, dünyanın en büyük sıradağlarının bulunduğu ülkedir. Ayrıca, Ladin’in yaşadığı yerin çok yakınında Muri Dağı var; o dağ İslamabadlılar için mesire yeri. Yakında saklanacak dağların da olmasına rağmen, Ladin’in şehirde gizlenme cesareti bulması, Pakistan’da kendisini güvende hissetmesinin bir sonucu.”

        GÖZLER PAKİSTAN'DA

        “PAKİSTAN LADİN’İ SAKLAMAKLA SUÇLANIYOR”

        El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’ın Abodabad kentinde bulunup öldürülmesi dikkatleri bu ülkeye çekti. Ladin’in Pakistan’ın haberi olmadan ülkedeki bir garnizon kentinde saklanmış olması şüpheli bulunuyor. Amerikan Kongresi’nden bazı yetkililer Pakistan’ın, Ladin’in bu evde olduğundan haberdar olduğunu öne sürerek bu ülkenin terörist devlet ilan edilmesini önerdi. İngiltere Başbakanı David Cameron “Bin Ladin’in Abodabad’da bulunmasıyla ilgili sorulacak çok soru var” dedi.

        ZERDARİ SERT ÇIKTI

        Pakistan’a yönelik suçlamalara ilk tepki, en yetkili ağızdan, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari’den geldi. İslamabad’a iki saat mesafedeki bir kentte öldürülen El Kaide liderinin yerinin Pakistanlı yetkililerce bilinmediğini kaydeden Zerdari, “Bin Ladin, onun olabileceğini düşündüğümüz hiçbir yerde değildi. Pakistan’ın, militanların yakalanmasında isteksiz olduğu şeklindeki öngörülerin doğru olmadığının altını çizen Zerdari, sözlerine şöyle devam etti: “ABD’deki bazıları, peşinde olduğumuz teröristleri aslında koruduğumuzu öne sürdü. Bu tür temelsiz spekülasyonlar, haberlere heyecan katabilir, ancak gerçekleri yansıtmıyor. Pakistan’ın El Kaide’den nefret etmek için her ülkenin olduğu kadar sebepleri var. Terörizme karşı savaş Pakistan’ın da savaşıdır.”

        "BECERİKSİZLİK ETTİK"

        Bu arada, Pakistan istihbarat servisinden (ISI) adı açıklanmayan bir yetkili, El Kaide lideri Usame bin Ladin hakkında istihbarat toplamakta beceriksizlik ettiklerini ve bu durumun kendileri için utanç verici olduğunu söyledi.

        MÜŞERREF: EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLDİ

        Pakistan’ın eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref, özel timler yollayan ABD’nin Pakistan’ın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi. Hint kanalı CNN-IBN’ye konuşan Müşerref, “Amerikan birlikleri sınırı geçerek bizim bir kentimizde operasyon düzenliyor. Pakistan halkı bunu kabul edemez. Bu egemenliğimizin ihlalidir” dedi. Müşerref, Pakistan kuvvetlerinin operasyonu düzenlemesinin daha iyi olacağını, “yapılan işin yapıldığı haliyle yanlış olduğunu” belirtti. Üst düzey ABD yetkilileri, operasyon tamamlanıncaya kadar Pakistan yetkililerine bilgi verilmediğini ifade ettiler. “Güvensizlik çok kötü” diyen Müşerref, ortak düşmana karşı harekette güven gerektiğini söyledi. Pervez Müşerref, “Bir muharebe kazanıldı ama savaş devam ediyor. El Kaide hâlâ orada” dedi.

        KARİKATÜRLERE KONU OLDU

        Ladin’in 11 Eylül 2001’den 10 yıl sonra öldürülmesi karikatürlere de konu oldu.

        "LADİN'İN OPERASYONU HUKUKA AYKIRI"

        ABD askerlerinin Pakistan yönetimine haber vermeden Pakistan’da Ladin’i öldürmeleri ve cesedini denize atmaları eleştiriliyor. Eski Almanya Başbakanı Schmidt “Bu uluslararası hukuka aykırı” dedi.

        ABD’nin işgal ettiği Afganistan’daki askerlerinin, Pakistan’da izinsiz şekilde düzenledikleri operasyonla El Kaide’nin 10 yıldır aranan lideri Usame bin Ladin’i öldürmeleri eleştiri konusu oldu. Eski Almanya Başbakanı Helmut Schmidt ABD’nin bu operasyonla uluslararası hukuka zarar verdiğini söyledi. Alman televizyon kanalı ARD’de yayımlanan bir programa katılan Schmidt, “Bu saldırı açıkça, geçerli olan uluslararası hukuka aykırıdır. Öte yandan bu hukuksuz saldırı Arap dünyasındaki huzursuzlukları daha da artırabilir” görüşünü dile getirdi. New York’ta 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen korkunç saldırının failini öldürmenin Amerikalılar tarafından bir zafer olarak algılanmasını anlayışla karşıladığını ifade eden Schmidt, ancak Amerikan birliklerinin Pakistan sınırları içinde bir askeri operasyon düzenlemesinin tartışmalı bir yanının da olduğunun altını çizdi. ABD’nin Afganistan sınırındaki Pakistan topraklarında düzenlediği operasyonlar uzun zamandır tartışma konusu oluyor.

        ‘TAVRINI NETLEŞTİRMELİ’

        Franda Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Ladin’in ölümü konusunda Pakistan’ın tavrının açıklığa kavuşması gerektiğini söyledi. Juppe, “Pakistan’ın tavrı açık değil, bu tavrın açıklığa kavuşması gerekir’’ dedi. Bin Ladin’in Pakistan’da saklanmasını sorgulayan Juppe, “Bin Ladin gibi birisinin, küçük bir kentteki sitede, kimseye görünmeden nasıl saklanabileceğini hayal edemiyorum’’ ifadesini kullandı.

        ‘İHANET ETTİLER’

        İngiliz Independent Gazetesi’nin yazarı Robert Fisk dünkü “İhanete mi uğradı? Tabii ki. Pakistan, başından beri saklandığı yeri biliyordu” başlıklı yazısında, El Kaide liderinin muhtemelen hem Pakistan istihbaratının hem de ordunun ihanetine uğradığı görüşünü dile getirdi.

        "VİLLANIN PLANI İSRAİL HARİTASI"

        Fransız haber sitesi JSSNews, El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonla ilgili ilginç bir teori ortaya attı. Site, Bin Ladin’in öldürüldüğü Pakistan’ın Abodabad kentindeki villanın arazi şekli ile İsrail haritasının büyük benzerlik gösterdiğini öne sürdü. Haberde, Bin Ladin’in öldürüldüğü ana binanın, İsrail haritasında Kudüs kentinin bulunduğu noktaye denk geldiği, giriş yolunun ise Tel Aviv kentiyle eşleştiği belirtildi. Öte yandan başta Facebook olmak üzere sosyalleşme sitelerinde Bin Ladin’in öldüğüne inanmayanlar tarafından sayfalar açılmaya başladı.

        OPERASYONU WIKILEAKS TETİKLEDİ

        Sızıntı sitesi Wikileaks’in geçen hafta yayınladığı Guantanamo belgelerinin, ABD’nin El Kaide Lideri Bin Ladin’e yönelik operasyonunu hızlandırdığı öne sürüldü. Son aylarda ABD Dışişleri’ne ait binlerce gizli belgeyi kamuoyuyla paylaştığı için Washington’un tepkisini çeken site, geçen hafta da Pentagon’un, Guantanamo Üssü’nde tutulan tutsaklardan alınan ifadelerle ilgili belgelerini yayınlamıştı. Belgelerde, Bin Ladin’in yakalanmasında önemli rol oynayan kuryeler ve El Kaide liderinin saklandığı Pakistan’ın Abodabad kentinde saklanan militanlarla ilgili birçok bilgi yer alıyordu. İngiliz basını, her ne kadar Bin Ladin’in Abodabad’ta saklandığını göstermese de belgelerin, kentin El Kaide için önemini ortaya koyduğu, bu nedenle de Bin Ladin’in yer değiştirmesine neden olabileceği yorumunu yaptı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ