Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Erdoğan'ın zaferi dünya medyasında GALERİ

        AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferi dünya medyasında büyük bir yankı uyandırdı. Birçok ülkede an ve an izlenen seçim sonuçlarının, AK Parti'nin yüzde 50 seviyelerindeki oy oranıyla neticeleneceğinin ortaya çıkmasıyla birbiri ardına haberler gelmeye başladı. Alman medyası Erdoğan'ın ezici zaferine yer verirken AK Parti'nin Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu elinden kaçırdığına dikkat çekildi. Yunan medyasında ise Erdoğan'ın müthiş bir zafer kazandığı, artık önünde kritik bir takvim olduğu belirtildi. İşte dünya medyasında Erdoğan ve AK Parti'nin seçim zaferi...

        MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ ABD BASININDA

        Amerika'nın önemli gazeteleri, Türkiye'deki milletvekili genel seçiminden AK Parti'nin büyük zaferle çıktığını yazdı.

        NEW YORK TIMES: ''ERDOĞAN'IN PARTİSİ, SEÇİMLERİ 3. KEZ KAZANDI''

        New York Times (NYT) gazetesi, internette yayımladığı haberini ''Başbakan Erdoğan'ın partisi, seçimleri 3. kez kazandı'' başlığıyla duyurdu.

        Haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açık bir zafer kazandığı ancak seçim sonucunun, başkanlık sistemine geçiş ve yeni bir anayasanın hazırlanması gibi TBMM'de AK Parti'nin büyük değişikler yapmasını sağlayacak çoğunluğu kendisine vermediği, bu kapsamda AK Parti'nin muhalefetle uzlaşma sağlaması gerektiği vurgulandı.

        Haberde Başbakan Erdoğan'ın seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, halkın kendilerine yeni anayasanın hazırlanmasında uzlaşma ve diyalog çağrısında bulunduğunu söylediği belirtilirken, Türkiye'nin ''bölgenin Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek demokrasi olduğu ve Başbakan Erdoğan'ın yönetiminde, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak istikrarlı bir ülke olduğu'' ifade edildi.

        Erdoğan'ın destekleyenlerin, onu Türkiye'nin Ortadoğu'daki profilini yükseltmede, ülkenin bölgede giderek kendine güvenen bölgesel oyuncu haline dönmesini sağlamada büyük rol oynadığını söyledikleri, AK Parti yönetiminde Türkiye'nin bazen inişli çıkışlı da olsa AB yolunda ilerlediği, ayrıca ülke ekonomisinin yüzde 8,9 oranında büyüdüğü kaydedildi.

        WALL STREET JOURNAL: ''TÜRKİYE'NİN İKTİDARDAKİ PARTİSİ, BÜYÜK ZAFER KAZANDI''

        Wall Street Journal (WSJ) da haberinde, AK Parti'nin büyük zafer kazandığı ancak Anayasa'yı tek başına değiştirecek çoğunluğa ulaşamadığı belirtildi. Haberde gayrıresmi seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki siyasi alanda rakipsiz konumda olduğunu teyit ettiğini, bu kapsamda siyasi analistlere göre Erdoğan'ın anayasayı yeniden yazma amacı yönünde ivme yarattığı yorumunu yaptıkları kaydedildi.

        Haberde analistlerin, 2002'de yüzde 34, 2007'de yüzde 47 ile seçimleri kazanan AK Parti'nin bu seçimlerde yüzde 50 kazanmasının büyük zafer olduğunu söyledikleri de belirtildi.

        WSJ haberinde, Erdoğan'ın seçim sonuçlarının ardından yaptığı konuşmada, yeni anayasayı hazırlamada muhalefet partileri, akademik çevreler ve medya ile görüşeceğini vurguladığına da dikkati çekildi. Haberde, MHP'nin TBMM'ye yeniden dönüş yapacağı da belirtilerek ''MHP yüzde 10'luk barajı aşamasaydı, bu oylar AK Parti ile CHP arasında paylaşılacak, AK Parti de rahatlıkla 330 sandalyenin üzerinde sandalye kazanacaktı'' görüşüne yer verildi.

        GUARDIAN: PARLAK ZAFERE RAĞMEN UZLAŞMAYA İHTİYAÇ DUYULACAK

        İngilizlerin ünlü gazetesi Guardian, AK Parti'nin aldığı oy oranını "Parlak bir zafer" olarak nitelendirdi. AK Parti'nin reformları sürdürmek konusunda çok önemli bir zafer elde ettiğine dikkat çeken gazete, yine de sandıktan yeni bir Anayasa hazırlanması konusunda bir uzlaşma zorunluluğu çıktığına dikkat çekti.

        AK Parti'nin yüzde 50 Anayasayı değiştirmek için gerekli 330 oya ulaşamadığına dikkat çeken Guardian, yeni bir anayasa için Erdoğan'ın AK Parti dışında bir uzlaşma aramak durumunda olduğunun altını çizdi.

        GUARDIAN: "YENİ ANAYASA İÇİN REFERANDUMA GİDİLEBİLİR"

        Guardian'ın dikkat çektiği konu aslında ABD medyasının genelinde gündemdeydi. ABD basını, seçim sonuçlarına göre, hükümetin Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceği yorumunda bulundu.

        AP ajansı, seçim sonuçlarıyla ilgili haberinde, AK Parti'nin seçimleri tekrar kazanmasına rağmen Meclis'te, üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti. Ajans, bu nedenle hükümetin yeni Anayasa yazım sürecinde muhalefet partileriyle uzlaşı arayışı içine girmesinin gerekeceğini kaydetti.

        CNN International televizyonu İstanbul'a canlı bağlandığı muhabiri Ivan Watson'dan seçim sonuçlarını aldı. Seçim sonuçlarının Anayasa değişikliği için önemli olduğunu belirten Watson, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri bir kez daha kazanarak tek başına iktidar olduğunu, ancak ''tam istediği kadar büyük bir zafer elde edemediğini'' savundu.

        Watson, Erdoğan'ın Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceğini kaydetti. CNN'de AK Parti Genel Merkezi önündeki kutlamalardan da görüntüler verildi.

        Los Angeles Times internet sitesinde de AK Parti'nin seçimi kazandığını duyurdu. İstanbul'da seçmenlerle yapılan röportajlara yer verilen haberde, AK Parti hükümetinin icraatları ve ekonomide kat edilen önemli mesafelerden bahsedildi. Haberde, ''hükümetin seçim sonuçlarına göre yeni Anayasa için referanduma gitmesi gerekebileceği'' yorumunda bulunuldu.

        FT: AK PARTİ ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE OYLARI SÜPÜRDÜ

        İngiliz basını da Türkiye'de yapılan milletvekili genel seçiminin sonuçlarına geniş yer verdi.

        İngiliz yayın kuruluşu BBC, "AK Parti'nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez kazandığını" bildirerek, "ancak AK Parti'nin anayasayı tek başına değiştirmeyi sağlayacak çoğunluğu elde edemediğini" kaydetti.

        CHP ve MHP'nin aldığı oylara da değinen BBC, her iki partinin de yüzde 10'luk barajı aştığını belirtti.

        İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head'in görüşlerine de yer veren BBC, Erdoğan'ın dört yıl daha "Türk siyasetindeki etkisinin süreceğini" bildirdi.

        Bağımsız adayların seçimlerde başarılı olduğunu belirten İngiliz yayın kuruluşu, Head'in "Bu durumun, Kürt sorunu konusunda hükümet üzerindeki baskıyı artıracağı" yorumunu aktardı.

        Financial Times (FT) gazetesinin internet sitesinde, Ankara muhabiri Delphine Strauss imzalı haberde ise "AK Parti Türkiye'de üçüncü dönemde oyları süpürdü" denildi. "Bazı liberaller endişe duysa da Erdoğan'ın köylerde, kentlerin fakir bölgelerinde ve orta sınıf arasında kahraman olmaya devam ettiği" yorumunun yapıldığı haberde, AK Parti'nin anayasal reformu referanduma sunacak 330 milletvekili sayısına ise ulaşamadığına dikkat çekildi.

        CHP'nin 2007'deki genel seçimde oyların yüzde 21'ini alırken, bu seçimde oylarını artırarak yüzde 26'ya ulaştığını belirten FT, bağımsız adayları destekleyen BDP'nin ise bu seçimle daha fazla oy kazandığını yazdı.

        "Seçimin sonucu yatırımcıları memnun edecek" diyen FT, siyasi istikrarsızlıktan endişe duyan yatırımcıların, yapılacak reformlarda uzlaşma aranacağı için bu konudaki endişelerinin giderildiği yorumunu yaptı.

        Gazete, Eurasia Grup'tan Wolfango Piccoli adlı analizcinin, "330 sandalyenin altında olması, AK Parti'nin muhalefetle müzakere yapmasına yol açacaktır. Daha fazla kutuplaşma riskini sınırlayacaktır" dediğini aktardı.

        TIMES: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDİŞELERİ

        Times gazetesi, Türkiye'deki seçim sonuçlarını şu başlıkla haberleştirdi: "Türkiye'de iktidar değişmedi, basın özgürlüğü endişeleri de". Başbakan Erdoğan'ın kısa hayat hikayesini ve AKP'nin son üç seçimlerde değişen önceliklerinin özetlendiği haberin son kısmında, Türkiye'nin tıkanmış durumda olan Avrupa Birliği üyelik sürecine, tutuklu olan gazeteci sayısındaki artışa ve ağustos ayında uygulamaya girecek internet filtresine dikkat çekilmiş.Erdoğan'ın Fransız başkanlık sistemine benzer bir model hayal ettiğinin belirtildiği yazı, gazeteci Soli Özel'in "dünkü zaferden sonra basın ve ifade özgürlüğü sınırlamaları artacaktır" yorumuyla sona ermiş. Times bu haberin ardından Suna Erdem imzalı bir yorum yazısına yer vermiş. Yazıda, Erdoğan'ın Suriye politikası gibi kimi konularda tutarsız ve asabi davranışlarının gözlemlendiği, ve ayrıca ilk dönemlerdeki reformcu çizgisinden eleştiriye tahammül edemeyen milliyetçi bir pozisyona savrulduğu anlatılmış. Yazı şöyle sona eriyor:

        "Ülkedeki liberaller Erdoğan'ın sertleşen duruşunun seçimlerde oy toplamak için kaçınılmaz olduğunu, ve seçimlerden sonra reformcu çizgisine geri döneceğini düşünüyorlar. Eğer böyle olmazsa, Türkiye tarihinde sıkça yer bulmuş sayısız, vizyon sahibi olmayan, diktatör lider gibi, o da tarihin çöplüğündeki yerini alacaktır."

        "ERDOĞAN VE ECONOMİST DERGİSİ"

        Financial Times gazetesinin internet sayfasında yer alan Türkiye ile ilgili dikkat çekici bir yazının başlığı "Erdoğan ve Economist Dergisi". Financial Times'in baş dış habeler yorumcusu Gideon Rachman'ın blogunda yayınlanan yazıda, Başbakan Erdoğan'ın büyüyen ekonomi ve sıradışı politik tarzı sayesinde üçüncü dönem zafere yürüdüğü günlerde Economist dergisiyle tuhaf bir çatışmaya girmeye zaman bulduğu söylenmiş. Economist'in Erdoğan'ın başarılarını övdükten sonra, dengeli bir demokrasi için muhalefetteki CHP'ye oy verilmesi çağrısında bulunulan baş yazısının özetleyen Rachman şöyle devam etmiş:

        "Economist'in yaptığı tür bir çağrı bazılarına tuhaf gelse de uluslarası yayınların sıklıkla yaptığı bir şeydir bu. Financial Times olarak biz de bunun gibi şeyler yaptık, yaparız. Başbakan Erdoğan'ın cevabı ise çok sertti, Economist'i İsrail'e hizmet etmekle suçladı ve Erdoğan'ın sözleri diğer AKPliler tarafından hemen sahiplenildi. Aslında tam da bu davranış, yani eleştirilmeye karşı tahammülsüz olması, Economist'in dikkat çektiği problemdi."

        ALMAN MEDYASI: BÜYÜK ZAFER, FAKAT ÜÇTE İKİYİ KAÇIRDI

        Alman medyası, Türkiye'deki genel seçimlerle ilgili verdiği haber ve yorumlarda, AK Parti'nin seçimleri büyük farkla kazandığını ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'de ulaşmak istediği üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti.

        Alman Haber Ajansı (DPA), Türkiye'de ilk tahminlere göre AK Parti'nin yüzde 50,3 oranında oy alarak, diğer partilere büyük fark attığını ancak 550 koltuklu TBMM'de üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını ifade etti.

        CHP'nin yüzde 27,1, MHP'nin de yüzde 13 civarında oy alarak Meclise girmeyi başardığı kaydedilen haberde, BDP'nin yüzde 5 oranında kalmasına rağmen Kürt kökenli bağımsız milletvekili adaylarının Meclise girmeyi başaracağı belirtildi.

        Seçimlerin genelde olaysız geçtiği bildirilen haberde ayrıca, Erdoğan'ın büyük projeler gerçekleştirmek istediği, AK Parti'nin de 2023 yılına kadar ekonomik gücü üç katına çıkartmayı hedeflediği kaydedildi.

        Alman 1. televizyon kanalı ARD'nin ana haber bülteninde, genelde seçimlerde kimin kazanacağının önemli olduğunu ancak Türkiye'de seçimleri kimin kazanacağının zaten başından beri bilindiğini, buna rağmen Anayasa'yı değiştirebilmek amacıyla Erdoğan için her oyun önemli olduğu ifade edildi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da başlangıç için iyi bir seçim sonucu elde ettiği, partisinin seçimlerden ancak oy oranını üçte bir oranında artırarak çıktığı belirtildi.

        Alman 2. televizyon kanalı ZDF, Erdoğan'ın kendinden emin ve keyifli bir şekilde İstanbul'da oy kullandığına işaret ederek, başkanlık sistemini getirmek amacıyla Anayasa'yı değiştirmek için Mecliste gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu ise sağlayamayacağı görüşüne yer verdi.

        Türkiye'de özellikle ekonomik gelişmelerden dolayı Erdoğan'ın desteklendiği görüşüne de yer verilen televizyon haberinde, CHP'nin ve Kürt kökenli bağımsız milletvekili adaylarının da oylarını artırmaya çalıştığı, CHP ve MHP'nin de Mecliste yer alacağı kaydedildi.

        Alman "n-tv" televizyonu da Erdoğan'ın, aldığı yaklaşık yüzde 50 oranındaki oylarla bir kez daha tek başına iktidara geleceğini ancak Mecliste üçte ikilik çoğunluğu sağlayamayacağını ifade etti. Haberde ayrıca, AK Parti'nin bu seçim zaferine rağmen Erdoğan'ı yeni dönemde de ülkede birçok sorunun beklediği savunuldu.

        "Der Spiegel" dergisinin internet sayfasında da "Erdoğan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri açık farkla kazandığı ifade edildi.

        "Erdoğan için zafer" başlığıyla Focus dergisinin internet sayfasında yer alan haberde de AK Parti'nin seçimlerde yaklaşık yüzde 54 oranında oy aldığının tahmin edildiği belirtildi.

        Almanya'nın önde gelen gazeteleri "Die Welt", "Frankfurter Rundschau", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ve "Süddeutsche Zeitung" gazetelerinin internet sayfalarında yer alan haberlerin tümünde de Erdoğan'ın Anayasa'yı değiştirebilmek için Mecliste sağlaması gereken üçte ikilik çoğunluğu kaçırmasına vurgu yaptı.

        SÜDDEUTSCHE ZEITUNG:"TÜRKLER ERDOĞAN'A, İNANÇLI BİR MÜSLÜMAN OLDUĞU İÇİN DEĞİL, KENDİLERİNE DAHA İYİ BİR HAYAT HAZIRLADIĞI İÇİN SEÇİM ZAFERİNİ HEDİYE ETTİ"

        "Süddeutsche Zeitung" gazetesinin internet sayfasındaki yorumda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3. kez büyük farkla başbakan seçilerek rekor kırdığı belirtildi; "Türkler Erdoğan'a, inançlı bir Müslüman olduğu için değil, kendilerine daha iyi bir yaşam hazırladığı için seçim zaferini hediye etti" değerlendirmesi yapıldı.

        "Kölner Express" gazetesindeki haberde, Başbakan Erdoğan'ın, seçimlerden sonra AK Parti Genel Merkezinde yaptığı konuşmasında, uzlaşmacı bir tutum izleyeceklerini söylediğine ve seçmenlere özgürlük, demokrasi ve adalet vaadinde bulunduğuna işaret edildi.

        Bild gazetesindeki haberde, Erdoğan'ın 1999 yılında kışkırtıcılık suçundan 4 ay hapis yattığı zaman siyasi kariyerinin sona ermiş gibi göründüğü, ancak bu olaydan 12 yıl sonra Erdoğan'ın, Türkiye'nin en güçlü başbakanı olduğu belirtildi.

        Erdoğan'ın 2001 yılında kurduğu AK Parti'nin Türkiye'de siyasi istikrarı ve ülkenin ekonomik kalkınmasını sağladığı ifade edilen haberde, "Bu İslami muhafazakar ve aynı zamanda modern siyasi güç, ülkedeki eski, laik elit tabakayı adım adım sindiriyor" yorumu yapıldı. Haberde, muhaliflerinin Erdoğan'ı hala gizli olarak şeriatı getirmeye çalışmakla eleştirdiği, gittikçe daha otoriter bir tavır takınmasından dolayı Erdoğan'ın, liberallerin desteğini yitirdiği savunuldu.

        YUNAN MEDYASI: ERDOĞAN'DAN EZİCİ ZAFER

        Türkiye;de bugün yapılan milletvekili seçimleri Yunan medyasında geniş yer aldı.

        Yunan televizyonları, seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin oy oranını yükselterek, büyük bir zafer kazandığını belirtti.

        Devlet televizyonu NET TV, Erdoğan'ın seçimlerde oyların yüzde 50'den fazlasını alarak büyük ve kesin bir zafer kazandığını duyurdu.

        "ÜST ÜSTE SEÇİM KAZANAN İLK SİYASİ LİDER"

        Erdoğan'ın bu seçimleri kazanarak, Türkiye'de üst üste üçüncü kez seçim kazanan ilk siyasi lider olduğu belirtilen haberde, Başbakan'ın yarından itibaren çözmesi gereken konular arasında “Kürt sorunu" ve ''devlet-vatandaş ilişkileri'' gibi konular bulunduğu ifade edildi.

        NET TV haberinde, Erdoğan'ın hedefleri arasında, anayasanın değiştirilmesi ve başkanlık sistemine geçilmesi gibi konular da bulunduğunu öne sürdü.

        Ulusal alanda yayın yapan özel MEGA TV, Türkiye'deki seçimlerin galibi Erdoğan;ın müthiş bir zafere imza attığını aktardı.

        Antenna 1 televizyonu da, Türkiye'de bugün yapılan “kritik" seçimlerde Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin oyların yaklaşık yüzde 51'ini alarak rahat bir zafer kazandığını belirtti.

        Seçimlerin galibi Erdoğan'ı yarından itibaren ülke içinde ve dışında çözmesi gereken büyük sorunlar beklediği ifade edilen haberde, ele alınması gereken konular arasında Türk-Yunan ilişkileri de bulunduğu kaydedildi.

        Bu arada, Türkiye;deki seçimler internetteki Yunan haber sitelerinde de geniş yer aldı. Ülkenin en çok izlenen haber sitelerinden Nooz.gr, ana sayfada yayımladığı “milletvekili seçimlerinde Erdoğan'ın zaferi" başlıklı birinci haberinde, Erdoğan'ın Türkiye'de yapılan seçimlerde üst üste üç kez iktidar olduğunu bildirdi.

        Yunan in.gr haber sitesi de, “Ezici zafer ile üçüncü dönem" başlığını kullandığı haberinde, “Türkiye'deki seçimlerde Erdoğan'ın mutlak bir zafer kazandığını" ifade etti.

        CEM ÖZDEMİR: HALK EKONOMİDEN YANA OY KULLANDI

        Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Türkiye'deki milletvekili genel seçiminde alınan ilk tahmini sonuçların hemen ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı başarısından dolayı tebrik etti, CHP'nin değişime geç başladığını savundu.

        Özdemir, "Sonuçlar henüz kesinleşmedi, ancak şu an alınan sonuçlara göre AK Parti yüzde 50'yi aşmış durumda. Başbakan Erdoğan'ı bu başarısından dolayı kutluyorum. Muhalefet partilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve tüm sivil toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak bir iktidarın yönetime gelmesini diliyorum" diye konuştu.

        "CHP DEĞİŞİME GEÇ BAŞLADI"

        CHP'nin ise değişime başlamakta geç kaldığını savunan Özdemir, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun başa gelmesiyle CHP'deki yeni değişim oy sandıklarına fazla yansıyamadı. Kafalardaki yeni CHP ile eski CHP çelişiyor. Yine de CHP'ye şans vermek gerekir" dedi.

        AK Parti'nin gelecekte AB üyeliği konusunda ısrarla diretmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "AK Parti'nin birinci parti olmasında ekonomik nedenler büyük rol oynuyor. Türkiye'deki büyüme oranı Çin ve Hindistan ile yarışmakta. İnsanlar istikrardan yana oy kullandı. AK Parti, bir taraftan istikrarlı ekonomiden yana iken, diğer taraftan statükoya karşı politika izledi. İnsanlar ekonomiden yana oy kullandı. CHP de statükocu bir politikadan uzaklaşmalı" şeklinde görüş belirtti.

        Türkiye'nin en önemli sınavını bundan sonra vereceğini kaydeden Özdemir, "Türkiye AB fikrinden uzaklaşmamalı. AK Parti'nin bu başarısı hem başarı, hem de risk olarak tanımlanmalı. Mecliste bu kadar çoğunlukta olmak riski de beraberinde getirebilir. Seçim başarılarının hiç birinin kalıcı olmadığını unutmamak gerekir. Türkiye en önemli sınavını bundan sonra verecek. AK Parti dışında da geniş kesimlerin olduğu dikkate alınmalı" dedi.

        Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney de, seçim sonuçlarının beklediği şekilde çıktığını ifade ederek, "Ancak AK Parti tahmin ettiğimden daha yüksek, CHP de daha düşük oy aldı. İnsanların tercihine saygı duymak gerekir. Türkiye'nin ekonomik çizgisi çok iyi bir yolda. Bu aynen devam etmeli. Demokratik reformlar da gerçekleşirse çok iyi olacak" şeklinde değerlendirmede bulundu.

        Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Ali Rıza Şimşek, Türkiye'de demokrasinin daha iyi işlemesi ve AB üyeliği konusunda Türkiye'nin bundan sonra da çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini belirterek, "AK Parti çok organizeli çalıştı. Basın özgürlüğü, insan hakları, demokrasi konusunda kuşkularımızı seçimden önce dile getirmiştik. Bu kuşkularımız seçim sonrasında da devam edecek. Bir partinin tek başına iktidara gelmesini doğru bulmuyorum. Bence koalisyon hükümeti olmalıydı. CHP alternatif bir politika üretemedi" diye konuştu.

        REUTERS: SAYI YETERLİ DEĞİL

        AK Parti oyların yüzde 50’sini almış gibi görünüyor. Ancak AK Parti’nin çıkardığı milletvekili sayısının yeni Anayasa için referanduma gitmesine yetip yetmeyeceği bilinmiyor.

        AP: AK PARTİ AÇIK ARAYLA KAZANDI

        İktidardaki AK Parti pazar günü yapılan seçimi, ilk sonuçlara göre açık arayla önde kazandı. Bu seçim sonucu, AK Parti için üçüncü dönemde iktidarda kalmanın kapısını araladı. Bu sonuca rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, diğer partilerin desteğini almadan Anayasa’yı değiştiremeyecek.

        İTALYAN BASINI

        İtalyan basını, Türkiye'deki milletvekili genel seçiminden, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferle çıktığını, ancak anayasa değişikliklerini tek başına referanduma götürebilecek sayıya ulaşamadığı yorumunda bulundu.

        İtalyan haber ajansı ANSA'nın internet sitesindeki haberinde, Başbakan Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin, milletvekili genel seçimlerinde oyların yüzde 50,3'nü alarak, kesin bir çoğunluğu elde ettiğini ve TBMM'de 326 sandalye kazandığını bildirdi. Haberde, Erdoğan'ın 326 milletvekili çıkarmasına karşın, anayasada yapılması öngörülen reformları, tek başına referanduma götürme yetkisi olan 330 sayısına ulaşılamadığına da dikkat çekildi. ANSA'nın haberinde, ana muhalefetteki CHP'nin, oylarını arttırdığı belirtilirken, sosyal demokratların yeni dönemde muhalefette kalmaya devam edecekleri kaydedildi. Haberde, ''Başbakan Erdoğan'ın seçim döneminde oylarını almak istediği'' yorumu yapılan MHP'nin de oyların yüzde 13,1'ni alarak, yüzde 10'luk seçim barajını aştığı ve parlamentoya girdiğine yer verildi. BDP'nin desteklediği Kürt kökenli bağımsız adayların da ülke genelinde yüzde 6,4 oy oranı yakalayarak, meclise 36 vekil gönderdikleri aktarıldı.

        LA STAMPA: ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANDI ANCAK...

        La Stampa gazetesi de internet sitesindeki haberinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazandığını, ''ancak bunun tam da istediği gibi olmadığı'' yorumunu yaptı. Gazetede, Erdoğan'ın her iki Türk'ten birinin oyunu aldığı, ancak buna rağmen milletvekili sayısının 326 da kalarak, anayasa değişikliklerini, tek başına referanduma götürme sayısı olan 330'a ulaşamadığı kaydedildi. Gazete, ''Laikler, Milliyetçiler ve Kürtler'' olarak nitelediği üç muhalefet partisinin, seçim kampanyası döneminde, Başbakan Erdoğan'ı ''ülkeyi iyi idare edemediğine yönelik ağır bir şekilde eleştirdiği'' belirtildi. La Stampa'daki seçim yorumunda, Erdoğan'ın ülkesini AB'ye sokmak istiyorsa, bazı reformları yapması gerektiği ifade edildi. La Stampa, Erdoğan'ın yeni dönemde muhalefetle diyalog aramaması durumunda, üç partiyi de karşısına alabileceği ve sert geçen seçim kampanyası döneminin yeni parlamentoya yansıyabileceği değerlendirmesinde bulundu.

        LA REPUBBLICA: MUHALEFET İÇİN İYİ

        La Repubblica gazetesi de Erdoğan'ın seçimi kazandığını, ancak anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürecek çoğunluğa ulaşamamış olmasını haberleştirirken, ana muhalefet CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile oylarını 5 puan arttırmasını, MHP'nin barajı geçmiş olmasını ve Kürt kökenli bağımsız adayların sayısının 36'ya ulaşmasını, ''muhalefet için iyi'' şeklinde değerlendirdi.

        Gazete, birçok gözlemcinin, ''yapılmak istenen anayasa değişikliklerinin arkasında Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını koyma niyetini gördüğü'' görüşüne de yer verdi. Gazetedeki haberde, Erdoğan'ın uluslararası alanda, ülkesinin ekonomik büyümesi, güçlü gelişmesi ve işsizliğin 2011'in ilk 3 aylık dönemde düşmesi gibi değerleri ön plana çıkardığı da belirtildi. La Repubblica, Başbakan'ın seçimlerin ardından AK Parti Genel Merkez Binası'ndan yaptığı ‘balkon konuşması’ndan bir bölüme de yer vererek, ''Her iki seçmenden biri AK Parti'ye oy verdi. Bunun heyecanını yaşıyoruz'' ve ''Oylarımızı 5 milyon daha arttırdık'' sözlerini de okuyucularına aktardı.

        AK PARTİ'NİN SEÇİM ZAFERİ İSPANYOL BASININDA

        İspanyol basını, Türkiye'de yapılan ve AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanan genel seçimleri birinci sayfadan verdi.

        Sol görüşlü ve yüksek tirajlı El Pais gazetesi, "Ilımlı İslamcı Erdoğan, Türkiye'de Yeniden Zafer Kazanıyor" başlığını atarken, "Erdoğan, İslam'ın ve demokrasinin birlikte olabileceğini gösterdi ve Türkiye'yi genç Araplar için bir referans yaptı" yorumunda bulundu.

        Seçimlere iki sayfa yer ayıran El Pais, baş köşe yazısında da "Recep Tayyip Erdoğan, şüphe götürmez bir seçim başarısı elde etti, ama tek başına anayasayı değiştirmek için yeterli çoğunluğu sağlamayı başaramadı. Sandıklar, ekonomisini üç kat artıran Türkiye'nin bu ılımlı İslamcısına yeniden güven verdi. Erdoğan'ın ilk icraatlarından biri, AB'ye katılım müzakereleri çerçevesinde yeni reformları gerçekleştirmedeki niyetini göstermek olacaktır" ifadesini kullandı.

        El Pais ayrıca, "Kürt açılımında verilen sözlerin yerine getirilememesinden dolayı, Kürtlerin Erdoğan'a sırt çevirdiklerini" yazdı.

        Merkez sağ görüşlü El Mundo gazetesi de "Erdoğan seçimleri kazansa da anayasayı değiştirmek için mutlak çoğunluğa ulaşmadı" ifadesini başlığına çıkardı.

        İç sayfasındaki haberde, "Sultan ezip geçti, ama tek başına hükümdarlık edemeyecek" başlığını atan gazete, Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasa için "uzlaşma aramak zorunda olacağını" kaydetti.

        "Halkıyla iletişim kurmasını bilen imparator" başlığıyla yapılan yorumda da "Erdoğan iktidardaki 8 yılı boyunca, gizli ajandası olduğuna ilişkin korkuları ortadan kaldırmasını bildi. Ama son aylardaki imajı biraz karardı. Kendisini eleştiren karikatürist, politikacı ve köşe yazarlarını dava etmekten çekinmedi" denildi.

        Sağ görüşlü gazetelerden ABC de "AK Parti tek başına yeni anayasayı şart koyamayacak. Temel yasaların değişikliğinde uzlaşma aramak zorunda kalacak. İslamcılar Türkiye'de rahat bir şekilde ülkeyi yönetecek olsa da laik parti milletvekili sayısını artırdı. Seçimlerde en büyük sürprizi bağımsız Kürt adaylar yaptı" yorumunda bulundu.

        Sağ görüşlü La Razon, "Türkiye, Erdoğan'a üçüncü iktidarı sunuyor, ama yeterli çoğunlukta değil", Katalonya bölgesinin önemli gazetesi La Vanguardia da "Erdoğan mutlak çoğunluğu tekrar onaylatıyor, ama anayasa değişikliği için tam gücü yok" ifadelerini başlıklarına çıkardı.

        FRANSIZ BASINI

        Türkiye'deki milletvekili genel seçiminde AK Parti'nin gösterdiği başarı Fransız basınında geniş yer aldı. Fransa'daki siyasi gazetelerin önemli bir kısmı Türkiye'deki seçimleri birinci sayfadan okuyucularına duyurdu.

        LIBERATION: ''ERDOĞAN, YENİ TÜRK SULTANI''

        Liberation gazetesi, ''Erdoğan, Yeni Sultan'' başlığıyla verdiği haberde, AK Parti'nin üçüncü kez iktidar olma başarısı gösterdiğini yazdı. Gazete, AK Parti'nin tek başına anayasayı değiştirme gücüne sahip olamamasından dolayı ''zafer değil, başarı'' değerlendirmesinde bulundu. Yine gazetenin baş makalesinde Türkiye'deki genel seçimlere yer ayrılırken, Türkiye'nin Batı ile Müslüman Arap ülkeleri arasında köprü rolü oynayacağı ifade edildi ve bu yüzden Türkiye'nin AB üyeliğinin teşvik edilmesi gerektiği yorumu yapıldı. Gazetede, AK Parti'ye demokrasi alanında yöneltilen bazı eleştirilere rağmen partinin ekonomi ve dış politika alanlarında önemli başarılar elde ettiği ifade edildi.

        LE FIGARO: ''ERDOĞAN: BÜYÜK VEZİR''

        Le Figaro gazetesi de ''Türkiye'de Modernleşmenin Zaferi Erdoğan'' başlığıyla birinci sayfada manşetten okuyucularına verdiği haberde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez seçimi kazanma başarısı gösterdiğini yazdı. Gazete, buna rağmen Erdoğan'ın anayasayı değiştirme konusunda muhalefetle uzlaşmak zorunda kalacağı yorumunu yaptı. Yine gazetede, Erdoğan ''Büyük Vezir'' başlığıyla yer alan ayrı bir haberde, 9 yıllık iktidarın ardından Erdoğan'ın Türkiye'nin ekonomisini dünyanın 17. büyük ekonomisi haline getirdiği belirtildi. Bununla birlikte haberde, sürdürülen reformların biraz yavaşladığı ve Erdoğan'ın kendisine yönelik eleştirilere karşı sert tavrının endişe yarattığı yorumu yapıldı.

        LE MONDE

        AKP üçüncü kez Türkiye'yi yönetmeyi garantiledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi Adalet ve Kalkınma Partisi %50 üzerinde bir oy yüzdesi ile üçüncü kez Türkiye'yi yönetme yetkisini aldı. 550 milletvekilli Türkiye Büyük Millet Meclisinde 326 milletvekili ile tek başına ezici bir çoğunluk kazanan AKP sivil bir anayasa kurma vaatlerinde bulunmuştu.

        LE SOİR (Belçika)

        AKP ezici bir skorla Türkiye milletvekili seçimlerini kazandı. 550 milletvekilinden oluşan Büyük Millet Meclisi'ne 327 milletvekili ile giren islami hareketten gelen AKP, Türk anayasasını tek başına değiştirmek için gerekli olan 367 milletvekili sayısına ulaşamadı. BDP, Türkiye seçim sisteminde siyasi partilerin için geçerli olan %10 barajina takilmamak için bagimsiz adaylar ile katıldığı seçimlerden kazançlı çıktı, milletvekili sayısını 20den 30a çıkartan BDP seçimin en kazançlı partilerinden.

        DNEVNİK: ERDOĞAN’IN ZAFERİ (Bulgaristan)

        Erdoğan’ın partisi büyük bir çoğunluk elde ederek genel seçimi kazandı. AK Parti’nin seçimdeki başarısı oldukça ciddi bulunuyor. AK Parti önceki genel seçimde oyların yüzde 46.5’ini Meclis’teki vekil sayısının ise 341’ini almıştı. Partinin bu seçimdeki amacı 367 koltuk çıkarmaktı.

        HOLLANDA BASININDA

        Türkiye'deki milletvekili seçimi, Hollanda medyasında geniş yer aldı. Ülkenin önde gelen gazete ve televizyonları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin beklendiği gibi seçimden başarıyla çıktığına vurgu yaptı. Hollanda medyası, AK Parti'nin tek başına yeni anayasa yapacak çoğunluğa ulaşamadığını kaydetti.

        ''AK Parti, Türkiye'deki seçimlerin galibi'' başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS, iktidar partisinin beklendiği gibi seçimleri büyük farkla kazandığını duyurdu. AK Parti'nin bir önceki seçimlere oranla oy oranını artırarak yüzde 50'ye yükselttiğine vurgu yapan NOS, buna rağmen seçim sisteminden dolayı milletvekili sayısının azaldığına dikkati çekti.

        CHP'nin yüzde 25, MHP'nin ise yüzde 13 civarında oy aldığını hatırlatan NOS, ''Başbakan Erdoğan'ın Türk siyasi sistemini güçlü bir başkanlık sistemine dönüştürmek istediğini'' ileri sürdü.

        Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Telegraaf ise sonuçları ''AKP Türkiye'deki seçimlerin kazananı'' başlığıyla verdi. Gazete, 2002'den bu yana iktidarda olan AK Parti'nin büyük kısmı sayılan oyların sonucuna göre yüzde 50,7 oranında oy alarak, seçimden galip ayrıldığını yazdı.

        AK Parti'nin kuruluşundan bu yana en iyi sonucu elde ettiğini yazan Volkskrant gazetesi, iktidar partisinin yüzde 50 civarında oy almasına karşın tek başına yeni bir anayasa yapacak çoğunluğa ulaşamadığını dile getirdi.

        Başbakanın ''balkon konuşmasına'' yer veren gazete, Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefet partileriyle uzlaşarak yeni bir anayasa yapmayı arzuladığına vurgu yaptı.

        Yeni anayasa için muhalefetin desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizen gazete, Başbakan Erdoğan'ın, ''Milletimiz bize yeni anayasayı, uzlaşmayla ve müzakereyle yapma mesajı verdi'' sözlerine yer verdi.

        TÜRKİYE SEÇİMLERİ AVUSTURYA BASININDA

        Türkiye'deki milletvekili seçim sonuçlarını değerlendiren Avusturya Devlet Televizyonu (ORF) ile günlük gazeteler, AK Parti lideri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "sandıktan zaferle çıktığını ancak anayasayı değiştirmek için gerekli üçte ikilik çoğunluğu kaçırdığı" ortak yorumunu yaptılar. Erdoğan'ın balkon konuşmasında anayasayı değiştirme vaadini yinelediğine işaret eden ORF, sandıktan gücünü artırarak çıkan Erdoğan'ın anayasayı değiştirebilmek için muhalefet partilerinin desteğine ihtiyacı olduğunu bildirdi. Liberal eğilimli günlük der Standard gazetesi de seçim sonuçlarını ve Erdoğan'ın balkon konuşmasını değerlendirdiği haberinde, Erdoğan'ın sandıktan "beklendiği gibi" zaferle çıktığını vurguladı.Erdoğan'ın muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle anayasayı değiştirmekte kararlı olduğunu ifade eden der Standard gazetesi, "Muhaliflerin ise Erdoğan'ın yapacağı anayasa değişikliğiyle mevcut gücünü perçinlemeyi amaçladığından endişe ettiklerini" yazdı.

        Günlük Die Presse gazetesi de seçim sonuçlarını değerlendirdiği haber-yorumda, Erdoğan'ın seçimde zafer elde ettiğini ancak anayasayı değiştirmek için ihtiyacı olan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdığını bildirdi. Erdoğan'ın ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı balkon konuşmasını binlerce kişinin coşkuyla alkışladığını belirten Die Presse , "Ancak Türk seçmenlerin birçoğu da sınırsız güç sahibi bir sultan istemiyor" yorumunu yaptı.

        TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLER KOSOVA MEDYASINDA

        Türkiye'deki milletvekili genel seçimleri, Kosova medyasında geniş yer buldu. Gazeteler, televizyon ve radyo kanalları haberlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) seçimleri ezici bir farkla kazandığı yorumunda birleşti. Başbakan Haşim Taçi'nin yönetimindeki hükümete yakınlığı ile bilinen "Epoka e Re" gazetesi, Türkiye'deki genel seçimlerle ilgili haberi manşetten, "Erdoğan, Türkiye'de seçimleri kazandı" başlığı ile verdi. Haberde AKP'nin yüzde 50 oranında oy almasına rağmen referandum talebi için gerekli 330 sandalyeyi kazanamadığı hatırlatarak, "Başbakan Erdoğan muhalefet ile uzlaşma aramak zorunda kalacak" yorumu yapıldı.

        Bu arada, Kosova'da yaşayan Türkler, Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını uydu antenlerle Türk televizyonlarından takip etti. Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki kahvehanelerin de seçim gecesi son derece kalabalık olması dikkat çekti.

        BOSNA HERSEK'İN ''SARAJEVO-X'' HABER SİTESİ:''İSTANBUL KADAR SARAYBOSNA KAZANMIŞTIR''

        Türkiye'deki milletvekili seçimlerine, Bosna Hersek medyasında geniş yer verildi. Ülkede en çok satan ''Dnevni Avaz'' ile ''Oslobocenye'' gazeteleri, Türkiye'de dün yapılan seçimlerin sonuçlarıyla ilişkin haberleri manşet yaparken, Bosna Hersek'in en önemli haber sitelerinden ''Sarajevo-x'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) seçimlerdeki zaferini anlatan haberinde, Başbakan Erdoğan'ın ''İstanbul kadar Saraybosna kazanmıştır'' ifadesine yer verildi.

        ''Dnevni Avaz'' gazetesinin ''Erdoğan'ın partisinin zaferi'' başlıklı haberde, Başbakan Erdoğan ve AK Parti'nin ülkedeki birçok ekonomik problemi çözmeye başardığı kaydedildi.

        ''Başbakan Erdoğan ve onun Adalet ve Kalkınma Partisi sıradan insanların hayat standardını yükseltti'' ifadesine yer veren ''Dnevni Avaz''ın haberinde, AK Parti'nin seçimlerde yaklaşık yüzde 50 oranında oy kazandığına işaret edildi.

        ''Oslobocenye'' gazetesinin haberinde ise ''bir zafer daha'' ifadesi kullanılırken, AK Parti'nin yüzde 50 oranında oy almasına rağmen referandum için gerekli sandalye sayısını kazanamadığı belirtildi.

        TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLER ARNAVUTLUK MEDYASINDA GENİŞ YER BULDU

        Türkiye'deki milletvekili genel seçimleri, Arnavutluk medyasında geniş yer buldu. Gazeteler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimindeki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçimleri açık farkla kazandığını duyurdu. ''SHQİP'' gazetesi '' Erdoğan, seçimleri kazandı '' başlıklı haberinde ''Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetiminde, Türkiye ekonomisi son yıllarda hızlı ritmle gelişti. Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında, ekonominin daha hızlı gelişeceği ve Türkiye'nin dünyada daha kuvvetli bir rolü olacağı vaatleri etkili oldu'' yorumunu yaptı. ''METROPOL'' gazetesi ise seçim haberine ''Sultan'ın üçüncü başarısı '' başlığını kullandı. Haberde, bugün Türkiye'nin çok gelişmiş bir ülke haline geldiği belirtilerek. ''Usta politikacı Erdoğan sayesinde Türkiye ekonomisi, Avrupa ülkelerinin ekonomisinden üç kez daha hızlı ilerledi. Kişi başına gelir de üç kat arttı'' ifadeleri kullanıldı.

        TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLER MACAR MEDYASINDA

        Macaristan'da medya, dün yapılan genel seçimin sonuçlarına geniş yer verdi. Haberlerde, Türk halkının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a duyduğu güveni dün sandık başında ortaya koyduğu belirtilerek, AK Parti'nin 2002, 2007 seçimlerinden sonra dün de açık ara galip gelerek oylarını iki puan arttırdığı, ancak parlamentoda anayasayı değiştirmek için yeterli milletvekili sayısına ulaşamadığı ifade edildi. Meclise 36 bağımsız adayın girmesinin büyük başarı olduğu yorumu yapılan haberlerde, CHP'nin de oyunu yüzde 5 artırdığına, ancak bu sonucun zafer için çok uzak olduğuna işaret edildi. Haberlerde, MHP'nin de seçimden önce patlak veren kaset skandalına rağmen barajı aşarak meclise girdiği kaydedildi.

        LÜBNAN BASININDA

        Türkiye'deki milletvekili genel seçimlerinde AK Parti'nin elde ettiği başarı, Lübnan basınında geniş yer buldu.

        As Safir gazetesinin birinci sayfadaki haberinde, "Bu Beyrut ve Şam'ın da zaferidir" başlığı kullanıldı. Haberde, AK Parti'nin seçmenin yüzde 50'sinin desteğini alarak büyük başarı kazandığı, ancak milletvekili sayısının anayasayı değiştirecek ya da referanduma götürecek çoğunlukta olmadığı belirtildi. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasına yer verildi.

        El Diyar gazetesi de "Erdoğan 3" başlığını kullandığı haberinde, AK Parti'nin seçimden önemli bir zaferle çıktığı ve Adnan Menderes'in rekorunu kırarak, hem kendisi hem de Türkiye için yeni bir dönemin kapılarını araladığı ifade edildi.

        El Müstakbel gazetesinin yine birinci sayfadan geniş olarak yer verdiği seçim haberleri, "Erdoğan seçmenden aldığı 21 milyon oyla zaferini kutluyor" başlığını taşıdı. Haberde Başbakan Erdoğan'ın seçim sonrası konuşmasında bölge ülkelerine yer vermesi ön plana çıkarıldı.

        Daily Star gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın parlamento seçimlerinden üçüncü kez büyük bir başarıyla çıktığı ve bölgede siyasi ve ekonomik güç olarak etkisini artırarak sürdüreceği görüşlerine yer verdi.

        AK Parti'nin seçimin ardından anayasayı değiştirmek için muhalefet partileriyle görüşmesi gerektiği vurgulanan haberde, Başbakan Erdoğan'ın seçim sonuçları belli olduktan sonra yaptığı konuşmayı yüzlerce taraftarının coşku içinde izlediği belirtildi.

        ORTA ASYA BASINI: ZAFER ERDOĞAN'IN

        Seçimler Orta Asya basınında da geniş yer buldu. Seçim sonucu, bölge basınında ‘Zafer Erdoğan’ın’ başlığıyla verildi.

        AK Parti’nin seçimden rakiplerine göre açık ara bir oy oranıyla çıktığına dikkat çeken Ozodlik Radyosu, seçim haberini “Türkiye’deki seçimde Erdoğan’ın partisi zafere ulaştı” başlığıyla duyurdu. Erdoğan’ın partisinin üst üste üçüncü defa birinci seçildiğinin belirtildiği haberde, bu sonucun, AK Parti’nin parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlayamadığına dikkat çekildi.

        Başta Özbekistan olmak üzere diğer Orta Asya ülkelerinde yaşayan Özbeklere yönelik Özbekçe yayın yapan Amerika’nın Sesi Radyosu Özbek Servisi ise dünkü seçim sonuçlarını “Seçimde, iktidar partisi zafere ulaştı” başlığıyla verdi. Haberde, AK Parti’nin en yakın rakiplerine önemli fark atarak yüzde 50 dolayında oy aldığı aktarıldı. Parlamentoya giren diğer partilerden Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yüzde 26 ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) de yüzde 13 dolayında oy alabildiği kaydedildi. Haberde, Erdoğan’ın seçim sonuçlarını “Demokrasi, istikrar ve huzurun zaferi” diye nitelendirdiği belirtildi.

        Kırgızca yayın yapan Azattyk Radyosu ise AK Parti’nin seçimden büyük bir başarıyla çıktığını dinleyicilerine duyurdu. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti’nin yeniden galip gelerek yoluna devam ettiği aktarıldı.

        ÇİN RESMİ AJANSI ŞİNHUA: "İKTİDAR PARTİSİ SEÇMENİN OYLARININ NEREDEYSE YARISINI ALDI"

        Türkiye'de dün yapılan genel seçimin sonuçları, Çin ve Japon basınında geniş yer aldı.

        Çin resmi ajansı Şinhua, iktidar partisi AK Parti'nin seçmenin oylarının neredeyse yarısını aldığını yazdı.

        Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasına atıfta bulunularak, Erdoğan'ın "Bugün demokrasi ve halkın iradesi kazandı" sözlerine yer verildi.

        Erdoğan'ın "Hükümetimiz sadece AK Parti'ye oy verenlerin değil, bütün Türkiye'nin hükümeti olacaktır" ifadesinin yer aldığı haberde, Türkiye'nin AK Parti döneminde "tartışılmaz bir ekonomik rekor" elde ettiği kaydedildi.

        Haberde, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğu vurgusu yapılırken, Türkiye'nin geçen yıl küresel mali krize rağmen yüzde 8,9'luk büyüme elde ettiği belirtildi.

        JAPONYA'NIN CHUNICHI SHIMBUN GAZETESİ: "AK PARTİ OYLARIN YÜZDE 50'SİNİ ALARAK BÜYÜK BİR ZAFER ELDE ETTİ"

        Japonya'nın Chunichi Shimbun gazetesi de genel seçimleri "İktidar partisinin büyük zaferi" olarak değerlendirdi, ancak bu zaferin anayasa değişikliği için yeterli olmadığını yazdı.

        AK Parti'nin "oyların yüzde 50'sini alarak büyük bir zafer elde ettiği" belirtilen haberde, AK Parti iktidarının 2002 yılından bu yana tek başına sürdürdüğü iktidarı koruduğu kaydedildi.

        Haberde, "AK Parti'nin yüksek ekonomik kalkınmayı arkasına alarak seçim kampanyasında hakimiyet sergilediği" yorumu yapıldı.

        TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLER RUS BASININDA

        RUS REGNUM AJANSI: "TÜRKİYE KÜRESEL KALKINMANIN DİNAMİKLERİNİN MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDU"

        Türkiye'de dün yapılan milletvekili seçimleri Rusya'da bugün resmi tatil dolayısıyla gazeteler yayımlanmadığı için internet sitelerinde geniş şekilde yer buldu.

        Rus Regnum ajansının haberinde, AK Parti'nin tek başına anayasayı değiştirecek gücü elde edememesinin muhalefetin başarısı anlamına gelebileceği ifade edilirken, Erdoğan'ın anayasa değişikliği için Barış ve Demokrasi Partisi'nin desteklediği parlamentoya girmeye hak kazanan 36 milletvekiliyle ittifak yapabileceği savunuldu.

        Erdoğan'ın üçüncü kez tek başına iktidara gelmesinin Türk siyaset tarihinde benzeri olmayan bir başarıyı oluşturduğu ifade edilen haberde, Erdoğan'ın partisinin Avrupa yolunda ısrarlı ve genel olarak kabul gören demokrasi standartlarını savunduğu belirtildi.

        Başbakan Erdoğan'ın, iktidara gelmesinden itibaren Türk ekonomisine on milyarlarca dolarlık yatırım çekmeyi başardığına işaret edilen haberde, "Türkiye önemli şekilde değişmeye başladı. Yoksullar için 500 binden fazla konut inşa edildi ve 15 bin kilometreden fazla yol yapıldı. Ev ve yol inşaatı insanlara daha fazla iş sağladı ve kişi başına düşen gelir de 3 bin dolardan 10 bin dolara yükseldi. Türkiye yalnız bölgesel bir güç olmakla kalmadı küresel kalkınmanın dinamiklerinin merkezlerinden birini oluşturdu" ifadelerine yer verildi.

        Haberde, ancak muhalefetin, Batı'nın ve Rusya'daki siyasi analistlerin bir kısmının Erdoğan'ın Türkiye'yi bir İslam devletine dönüştüreceği ileri sürüldü. Tochka.net internet sitesi de "Türkiye İslam ve AB için oy verdi" başlığıyla yayımladığı haberde, "Erdoğan'ın 8 yıllık iktidarı döneminde geçirdiği yasaların çoğunun Türkiye'yi daha az laik bir ülke haline getirdiği" iddia edildi. Haberde, şu görüşlere yer verildi:

        "Ancak Erdoğan döneminde Türk ekonomisi güçlü bir şekilde gelişti ve daha aktif bir dış politika izlemeye başladı. AK Parti'nin seçim kampanyasının ana odağını ekonomi oluşturdu. Erdoğan'ın seçimdeki ana rakibi olan laiklik yanlısı CHP gençlerin oyunu alabilmek için listesinde çok sayıda genç isme yer verdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Avrupa'daki sosyal demokrasi görüşlerini savunduğunu açıklamıştı. Ancak bu parti de ilk sonuçlara göre yüzde 26 oranında oy alabildi."

        Eko Moskova radyosu da konuyla ilgili haberinde, AK Parti'nin anayasa değişikliği yapacak sayıya ulaşamadığını belirterek, "Erdoğan'ın partisinin anayasa değişikliği görüşmelerini hangi parti ile yürüteceği henüz net değil. Ayrıca hala son derece ciddi olan bir Kürt sorunu var. Uzmanlar bu sorunun yakın gelecekte çok daha önemli hale geleceğine inanıyorlar" ifadelerini kullandı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ