Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriyeli Lezbiyen aktivist ABD'li erkek çıktı

        HABERTURK.COM

        Emine Araf adıyla "Şam'da bir lezbiyen olmak" adlı Şubat ayında açılan ve ayaklanmanın son zamanlarında ciddi bir takipçi kitlesine ulaşan bloga yazan ve kendisini lezbiyen bir aktivist olarak tanıtan kişinin ABD uyruklu şu an İskoçya'nın Edinburgh şehrinde yaşayan Tom MacMaster adlı bir erkek olduğu ortaya çıktı.

        SURİYELİ KADIN LEZBİYEN ABD'Lİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ BİR ERKEK ÇIKTI

        Guardian'a göre kendisini çevrimiçi ortamda sahip olduğu blogtan Suriyeli lezbiyen Emine Araf olarak takdim eden ve Suriye'de yaşanan ayaklanmalara değinerek uluslararası kamuoyunun dikkatini bu ülkeye çekmeye çalışan kişinin yaklaşık bir hafta süren araştırmanın ardından İskoçya'da Edinburgh Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi gören ABD'li Tom MacMaster olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda onunla birlikte İskoçya'ya giden eşi Britta Froelicher'ın da St Andrews Üniversitesi'nde Suriye ekonomik gelişmesi üzerine yüksek lisans yaptığı ortaya çıktı.

        "BÖYLESİ İLGİ BEKLEMİYORDUM"

        Macmaster son yolladığı ve İstanbul'dan gönderilmiş gözüken blog yazısında, 35 yaşında bir feminist ve lezbiyen Emine Araf adıyla bütün bu blog'taki postaları kendisinin yazmış olduğunu itiraf ediyor ve "böylesi bir ilgi beklemiyordum." diyor. Bu işe "Ortadoğu'daki olaylar onları günlük düzeyde yaşayan insanlar tarafından şekilleniyordu, ben sadece batılı izleyiciler için aydınlatıcı olsun diye bunu yaptım" diyerek giriştiğini açıklıyor.

        Guardian, bu itirafı MacMaster'ın eşine gönderdiği bir elektronik posta ile doğrulattı;

        NASIL ORTAYA ÇIKARILDI?

        Şam'da bir lezbiyen olmak blogunun LezGetReal.com'a yolladığı elektronik postaların IP adresleri ve diğer IP'ler takip edildi ve bunların Edinburgh Üniversitesinin internet servis sağlayıcılarında bulunduğu tespit edildi. Emine Araf tarafından yürütüldüğü düşünülen şu an iptal olmuş olan Yahoo tartışma grubu, ABD, Georgia Stone Mountain'deki bir adrese kaydedilmişti. resmi belgeler de bunun Macmaster ve Froelicher'in sahip olduğu bir eve ait olduğunu gösteriyor.

        BLOG FOTOĞRAFLARI ABD'Lİ EŞTEN

        Sanal Emine Araf'ın(blog yazarı)gönderdiği pek çok özel elektronik posta fotoğrafı MacMaster'ın eşi Froelicher'in çektikleri ile aynı ve onun Picasa foto paylaşım sitesi hesabında bulunuyor. Bu hesabında 2008'de Suriye'ye yapılan bir yolculuk esnasında çekilen çok sayıda fotoğraf bulunuyor. Pazar akşamı ise bu fotoğraflar sitesinden kaldırıldı.

        'LİBERAL ORYANTALİZMİN YENİ BİÇİMİ HER TARAFA YAYILDI'

        Kanıtlar giderek belirginleşmeye başlayınca, geçen yılın sonlarında eşiyle Edinburgh'a akademik nedenlerle yerleşen MacMaster, durumu açıklamaya karar verdi. "blogda

        anlatılanlar kurgu olsalar bile, bu blogtaki olaylar doğru ve oradaki duruma bir kandırmaca söz konusu değil"..."bu deneyim, üzücü bir şekilde, genellikle Ortadoğu ile ilgili haberlerin yüzeyselliğine dair hislerimi doğruladı ve liberal oryantalizmin yeni biçiminin her tarafa yayıldığını gösterdi..." dedi.

        BLOGGER'I DESTEKLEYEN SURİYELİ MUHALİFLER KIZGIN

        Böylece neredeyse bir hafta süren gizem aralandı. Bu durum blogger'ın kampanyasını destekleyenleri kızdırdı, Suriye gay topluluğundaki bazı kişiler onun kendilerinin güvenliğini tehlikeye attığını ve amaçlarına ciddi bir zarar verdiğini söylüyor.

        Blog'tan Haziran'da Emine'nin kuzenin onun silahlı kişilerce Şam'da kaçırıldığını söylemesi ise yaratılan sanal karakter Emine Araf'ın dünya medyasında gündeme düşmesine neden oldu ve Araf ciddi Suriye'deki ayaklanmalarda önce çıkan figürlerden birene dönüştü.

        'HEPİMİZİ TEHLİKEYE ATTIN'

        GayMiddleEast.com adlı Ortadoğu lezbiyenlerinin platformunun Şam editörü olan Sami Hamwi ise ona oldukça kızgın:

        "Bay MacMaster yazıklar olsun sana!!... sen böyle bir şey yaparak hepimizi tehlikeye attın..."

        "Senin özrün kabul edilmez, Emine'nin yakalanmasını araştırmaya başladım. Olmayan bir şahıs için kendimi büyük bir tehlikeye attım, gerçekten yazıklar olsun!" dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ