Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Liderler Erdoğan'ı kutladı

        AB LİDERLERİ BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KUTLADI

        AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, seçim zaferi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı.

        Barroso ve Van Rompuy, ortak mesajlarında "Seçim sonuçları Türkiye'deki demokratik kurumların daha fazla güçlendirilmesinin ve ülkenin modernleşmesinin devamının yolunu açıyor. Gelecek dönemin mümkün olan en geniş danışmayla, diyalog ve uzlaşma ruhu içinde yeni anayasa çalışması ve Türkiye ile AB üyeleri arasında güven artırımı dahil daha fazla reform için yeni fırsatlar sunduğuna eminiz. Bu alanlardaki ilerlemeler Türkiye'nin AB katılım müzakerelerine yeni bir ivme kazandırmalıdır" ifadesini kullandılar.

        AB kurumlarının liderleri, "Vatandaşlarımız ve bölge lehine olan diyalog ve işbirliğimizi güçlendirmeye kararlıyız" diyerek Başbakan Erdoğan'ı ilk fırsatta Brüksel'e davet ettiler.

        AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜ OOMEN-RUİJTEN, BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KUTLADI

        Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yi seçim zaferinden dolayı kutladı.

        Oomen-Ruijten, arka arkaya üçüncü kez seçmenin onayını alan AK Parti hükümetinin önemli bir sorumluluk yüklendiğini belirterek, AB katılım sürecine ve reformlara bağlılık istedi.

        Hristiyan Demokrat Hollandalı parlamenter Oomen-Ruijten, ''Bu zafer aynı zamanda bekleyen reformların hayata geçirilmesi, AB katılım sürecine tam bağlılık ve AB ile yapıcı taahhüte girilmesi yanında tüm siyasi çizgileriyle Türk toplumunu yansıtan, güçlü ve iddialı geleceğin Türkiyesi vizyonunu inşa etme kapasitesi açısından büyük sorumluluk yüklüyor'' dedi.

        Oomen-Ruijten, seçim kampanyasında neredeyse tüm partilerin yeni anayasa ve azınlık haklarına öncelik taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı. AP Türkiye Raportörü, ''Umarım bütün siyasi partiler, bu meseleleri uzlaşma ve mutabakat ruhu içinde ele alırlar. Türk toplumunu her vatandaşa eşit haklar temelinde birleştirmenin tek yolu, barışçıl yollarla uzlaşma için siyasi diyalog ve somut inisiyatiflerden geçmektedir. Bu sayede Türkiye, her iki tarafın çıkarına olacak şekilde AB'ye yakınlaşacaktır'' ifadesini kullandı.

        CAMERON VE PAPANDREU DA KUTLADI

        İngiltere Başbakanı David Cameron ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, seçim başarısı nedeniyle Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak kutladı.

        AHMEDİNEJAD'DAN ERDOĞAN'A KUTLAMA

        İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün yapılan milletvekili genel seçimlerindeki başarısından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kutlama mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, mesajında Başbakan Erdoğan'ın şahsında Türk halkı ve devletini kutlayarak, sonuçların Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu.

        İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak AK Parti'nin yeniden iktidar olmasından dolayı tebrik etti. Salihi, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi dileğinde bulundu.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ

        ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Türkiye'deki seçimlerin "adil, şeffaf ve serbest" yapıldığını gördüklerini belirterek, "Paylaştığımız birçok ikili ve bölgesel konuda yeni Türk hükümetiyle birlikte çalışmak istiyoruz" dedi.

        Toner, günlük basın toplantısında seçimlere yönelik sorular üzerine, Türkiye'de düzenlenen başarılı seçimlerden dolayı Türk halkını kutladı.

        "Aramızda ortak paylaştığımız birçok ikili ve bölgesel konuda yeni Türk hükümetiyle birlikte çalışmak istiyoruz" diyen Toner, "Bizim bakış açımızdan gördüğümüz, iyi bir dost, müttefik ve ortak olan Türkiye, serbest ve adil seçimler düzenledi ve şeffaf bir şekilde yapıldı" ifadesini kullandı.

        Toner, seçimleri ve sonuçları özgür ve adil biçimde yürüttükleri için Türk halkını kutladıklarını belirterek, "Türkiye ile güçlü ikili ilişkimiz var. Türkiye NATO içinde de güçlü bir ortak ve müttefik. Yeni Türk hükümetiyle her zamanki paylaştığımız ikili ve çok taraflı konularda birlikte çalışmayı sürdürmeye kararlıyız" dedi.

        NETANYAHU

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye'deki "serbest ve demokratik" seçimleri memnuniyetle karşıladığını belirterek, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini arzu ettiğini söyledi.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN'I AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV, KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU, KKTC BAŞBAKANI KÜÇÜK VE BBP GENEL BAŞKANI TOPÇU KUTLADI

        Başbakan Erdoğan'ı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu telefonla arayarak, tebrik etti.

        Aliyev’den Erdoğan’a tebrik ve davet telefonu

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak genel seçimlerdeki zaferinden dolayı kutladığı bildirildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak genel seçimlerdeki zaferinden dolayı kutladığı bildirildi. Aliyev, zaferin Türk halkının Erdoğan liderliğindeki AK Parti’ye güven ve itimadının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Görüşmede Aliyev’in Erdoğan’ı Azerbaycan’a davet ettiği ve davetin kabul edildiği de kaydedildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, İlham Aliyev’in dün akşam Başbakan Erdoğan’la telefon görüşmesi yaptığı duyuruldu. Aliyev, Erdoğan’ı genel seçimlerdeki zaferinden dolayı kutlayarak, Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde başarılı bir yol izlediğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı ayrıca zaferin Türk halkının Erdoğan liderliğindeki AK Parti’ye güven ve itimadının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Açıklamada, Erdoğan’ın da samimi tebriğinden dolayı Aliyev’e teşekkür ettiği aktarıldı. Başbakan Erdoğan ayrıca iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin her alanda bundan sonra da gelişeceğini belirtti. Görüşmede Aliyev’in Erdoğan’ı Azerbaycan’a davet ettiği ve Başbakanın daveti kabul ettiği de kaydedildi.

        KAZAKİSTAN BAŞBAKANI MASİMOV, BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KUTLADI

        Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, seçim zaferinden dolayı AK Parti'yi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı. Masimov, twitter'daki sayfasında yaptığı açıklamada, ''Parlamento seçimlerinde elde edilen başarıdan dolayı Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kutluyorum'' ifadesini kullandı. Kazak basını da seçim sonuçlarına geniş yer verdi. Resmi haber ajansı Kazinform, AK Parti'nin oyların neredeyse yarısını aldığını, ancak bunun anayasayı tek başına değiştirmesi için yeterli olmadığını yazdı. Haberde, Türkiye'nin gelecek dönemde sık sık referandumlarla karşı karşıya gelebileceği ifade edildi.

        IRAK TÜRKMEN CEPHESİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ KAZANCI, BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KUTLADI

        Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı milletvekili seçimlerindeki başarısından dolayı kutladı. Kazancı, Erdoğan'a gönderdiği mesajda, AK Parti'nin seçim başarısının Türkiye'de ileri demokrasinin uygulanmaya devam etmesi açısından büyük bir fırsat olarak gördüğünü ifade etti. Kazancı, mesajında şunları kaydetti:

        ''Ortadoğu'da son dönemde yaşanan gelişmeler karşısında Türkiye'nin demokrasi ve istikrarı sağlayacak bir dönemin başlaması için atılımları sürdüreceğine ve Türkiye'nin bölgeyle ilişkilerini daha da geliştireceğine inanıyorum. Türkiye'nin önemli bir komşusu olan Irak'ta yaşanan Türkmenlerin Türkiye'deki temsilcisi olarak Iraklı Türkmenlerin desteğinin arkanızda olduğunu bilmenizi istirham ediyorum.''

        ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ AMR MUSA SEÇİM BAŞARISINDAN DOLAYI BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KUTLADI

        Türkiye'de yapılan genel seçimler ile ilgili bir değerlendirme yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Musa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini kutladı. Musa, Türk-Arap ilişkilerinin gelecekte daha güçlü olacağına dikkati çekerek, Arap dünyasının bir değişim içinde olduğunu belirtti.

        İSPANYA BAŞBAKANI ZAPATERO, ERDOĞAN'I KUTLADI VE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN DAHA DA GÜÇLENMESİNİ TEMENNİ ETTİ

        İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, Türkiye'de genel seçimleri kazanan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladığı ve Türkiye ile ilişkilerin daha da güçlenmesini temenni ettiği bildirildi.

        İspanya Başbakanlığından alınan bilgilerde, Zapatero'nun dün akşam Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdiği kaydedildi. Zapatero'nun mesajında, AK Parti'nin arka arkaya 3. kez elde ettiği seçim başarısını "Türk toplumunun, Erdoğan'ın yönetimine duyduğu güvenin açık bir göstergesi" olarak yorumladığı belirtildi.

        İspanya ve Türkiye arasındaki ilişkileri "mükemmel" olarak niteleyen Zapatero, "genel seçimlerin ardından başlayacak yeni dönemde, bu ilişkilerin daha güçleneceğine ilişkin duyduğu güveni" ifade etti. Zapatero ayrıca, en kısa zamanda Erdoğan'ı yüz yüze kutlamak istediğini de vurguladı.

        Öte yandan İspanya ile Türkiye arasındaki 3. Hükümetlerarası Zirve'nin gelecek Temmuz ayında Türkiye'de yapılması öngörülürken, gerek Türkiye'de yeni hükümetin kurulması süreci gerek İspanya iç politikasındaki sorunlardan dolayı ertelenme ihtimalinin de bulunduğu belirtiliyor.

        GAZZELİLER, BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ZAFERİNDEN MEMNUN

        Türkiye'de dün yapılan seçimlerden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferle çıkması, Gazzelileri sevindirdi.

        Gazzeliler, Başbakan Erdoğan'ın "one minute" çıkışıyla İsrail operasyonlarına ve ablukasına karşı tutumunu her zaman takdirle anıyor.

        Filistinliler, Erdoğan'ın üçüncü kez iktidara gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

        Gazzelilerden biri, "Bu zaferi Arap dünyasındaki bütün Müslümanların zaferi olarak görüyorum" dedi.

        Başka bir Gazzeli, AK Parti'nin uluslararası forumlarda Filistin davasını desteklediğini belirterek, "Erdoğan'ın zaferinin bize yararlı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

        "Türk halkını selamlıyoruz" diyen bir Filistinli de Erdoğan'ın Filistin halkını ve davasını desteklediğini, Arap ülkelerindeki devrimlerin ve Erdoğan'ın zaferinin Filistin cephesini güçlendireceğini söyledi.

        Siyasi yorumcu Talal Okal, Erdoğan'ın zaferinin Türk halkının liderlerine olan güvenini yansıttığını belirterek, "Erdoğan'ın Filistin davasında aynı tavrı sürdüreceğini ve Filistin halkının haklarını desteklemeye devam edeceğini umut ediyoruz" dedi.

        El Fetih Devrim Konseyi üyesi Amal Ahmed de Türk halkını ve Erdoğan'ın üçüncü dönem zaferini kutlayarak, "Programının derinliğini ve seçmenlerin ona güvenini gösteriyor. Filistin halkı ve hükümeti, Filistin davasına desteğinden dolayı Türk halkı ve hükümetine müteşekkirdir. İsrail hükümeti tarafından Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukayı kaldırma girişimleri için de onlara teşekkür ediyoruz" dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ