Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Somali'deki esir Türkleri kurtarın"

        SERAP ÖZGÜN / HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        8 Eylül 2010'da Somalili korsanlar tarafından kaçırılan gemide bulunan 3 Türk mürettabat hala rehin tutuluyor. 15 Gürcü'nün de bulunduğu gemiden son 3 aydır haber alınamıyor.

        Frio Ventures adlı Yunan şirketine ait gemi Hindistan'a doğru hurdaya giderken kaçırıldı ve gemide çalışan Fuat Özçelik, Yakup Öztürk ve Mustafa Arıcıoğlu için 'milyon dolarlar' ile ifade edilen fidye istendi.

        YAŞAMLARINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

        Gemi sigortasız olduğu için istenen miktar ne sigorta şirketleri ne de olay üzerine iflas ettiği açıklanan şirket tarafından ödenemedi.

        Kaçırılan Fuat Özçelik'in ablası Banu Özçelik Göçtü, yaşadıklarını söyle anlattı:

        "Kardeşim gemi adamlığı yapıyordu. Çalıştığı şirket gemiyi Hindistan'a hurdaya çıkmaya gönderirken gemiye 8 Eylül 2010'da Somalili korsanlar el koydu. Çözülmesi için armatörün fidyeyi vermesi gerekiyor, armatör de veremem diyor. Bir orta noktada buluşulması gerekiyor. Ancak 11 ay oldu hala bir sonuç alınamıyor. Son gemisine de el konulunca da armatör de iflas etti. Fidye dışında başka bir çözüm de şu an için görünmüyor. Defalarca çeşitli kanalları denedik. Ancak bir sonuç alamadık. Dolayısıyla da bu kadar zamandır kardeşim orada. Başlarda telefon görüşmeleri yapabiliyorduk. Bu konuşmalarda onlara ne kadar kötü davrandıklarını, yemek, su vermediklerini, öldürme tehdidinde bulunduklarını söylüyorlardı. Son üç aydır telefon bağlantımız da kesildi"

        AİLELER, YAKINLARININ BULUNMASI İÇİN DEVLETTEN YARDIM İSTİYOR

        Olaylar olur olmaz devlete haber verdiklerini söyleyen Banu Özçelik Göçtü, yaşanan süreci anlattı:

        "'Şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz' diye devletten bize bir geri dönüş olmadı. Fakat ben defalarca ulaşmaya çalıştım. Yani bize söylenen 'devletin bilgisi var, teoride yapabilecek birşey varsa yapılıyor, fakat devletin onları kurtarması mümkün değil' şeklindeydi. Sadece tek kurtuluş şansları istenen 'milyon dolarlık' fidyenin armatür tarafından ödemesiydi"

        "SOMALİ'YE YARDIMLAR YAPILIRKEN ONLARI DA KURTARIN"

        Banu Özçelik Göçtü, "Somali'de devletle diplomatik bağlantılar yoktu. Biz devletin de bundan dolayı bir şey yapamadığını biliyoruz. Fakat şu anda yardımları götürmek için devlet Somali hükümetiyle çok yakın temaslar halinde. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bizzat Somali'ye gideceklerini açıkladılar. Orada görüşmeler yapacaklar. Bu görüşmelerde mutlaka bizim esirlerimizin serbest bırakılmasını talep etmesini istiyoruz. Fidye verilmesini ya da korsanlarla görüşmesini istemiyoruz, bizim istediğimiz tek şey bağlantılarını kullanarak, Somali'deki açlara yardım ederken, rehin alınan Türklerin de kurtarması, onların desteğine ihtiyaç duyan 3 Türk'ün acilen getirilmesi... Böyle bir bağlantı kurup, o ülkeye yardımlar götürecek kadar kudretli bir ülkenin mutlaka kendi vatandaşlarını da kurtarabiliyor olması gerekiyor" dedi.

        Kaçırılanların yakınlarının konuyla ilgili açılan blog sitesi ve ilgili dilekçe formu için TIKLAYINIZ!..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ