Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 18 Ağustos'ta Somali'ye gidiyor

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'ye gidiyor.

        Başbakan Erdoğan, kuraklık ve açlığın vurduğu Somali'ye 18 Ağustos Perşembe akşamı gidecek.

        Başbakanın Somali seyahatine eşi Emine Erdoğan da katılacak. Ziyarette ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi ile diğer ilgililer de yer alacak.

        Başbakan Erdoğan'ın 19 Ağustos Cuma geç saatlerde yurda dönmesi bekleniyor.

        SOMALİ İÇİN YARDIM KAMPANYASINA KATILDI

        Başbakan Erdoğan, Somali için yardım kampanyasına telefonla katıldı

        Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV ve Kimse Yok mu Derneği'nin öncülüğünde, Afrika'daki açlıkla karşı karşıya olan insanlar için başlatılan yardım programında 25 Milyon TL'yi aşkın para toplandı. Birçok ünlü ismin stüdyoda katıldığı canlı yayına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan telefonla bağlandı. Gezegen Mehmet'in sunduğu programa iş, sanat, spor, medyave siyaset dünyasından tanınmış isimler de katıldı.

        BAŞBAKAN PROGRAMA TELEFONLA KATILDI

        Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da, Samanyolu Yayın Grubu ve Kimse Yok mu Derneği'nin Afrika için başlattığı kampanyaya desteğini esirgemedi. Canlı yayınlanan "İnsanlık Ölmedi" isimli programda Başbakan Erdoğan'ın vereceği mesaj büyük bir dikkatle takip edildi.

        Başbakan, "17 Ağustos'ta yapılacak İslam Teşkilatı Örgütü toplantısında Somali'ye, Afrika'ya çok daha farklı bir yardım sürecini gündeme getireceğiz. Bu toplantıdan sonra da eşimle birlikte bu olanları yerinde tespit ederek çalışmalarda bulunacağız. Sağlık Bakalığı'nın damobilhastaneleri ve doktorları bölgedeye gidip katkıda bulunacaklar. AyrıcaBirleşmiş MilletlerGenel Kurulu toplantısında da tüm konuşmamı bu konu üstünde yapacağım." dedi.

        "Türkiye'deki fakirler ve yardıma muhtaç insanlara yardım edilmeli diyenler var? Bu kişilere cevabınız nedir?" sorusuna ise Başbakan, şunları söyledi:

        "Biz Türkiye'de Ak parti olarak 200 bin gıda paketi dağıttık... İnsanoğlu kendinden aşağıda olanları görüp şükretmeli. Oradaki insanlar bir tas çorbayı bulamıyorlar. Çok şükür ülkemizde bu halde olan kimse yok. Bu söylenelerin hepsi kıskançlıktan başka birşey7 değil. Onalara şunu sormak lazım ,' Kaç fakirin ecvine gittin , sofrasını paylaştın ?' Somali hiçbir şeyden kıyaslanamayacak durumdadır. Bizler de atalarımız gibi oralara yardım edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

        TÜRKİYE'DEN GİDEN YARDIM DAĞITILIYOR

        Türk Kızılayı kuraklık ve açlığın vurduğu Somali’de Türkiye’den getirilen yardımların dağıtımına başladı. Başkent Mogadişu’daki Hamar Jejep kampında 350 kadar gıda paketi ihtiyaç sahiplerine verildi. Yardım sırasına bebekleriyle giren kadınların gıda paketlerini yanlarında getirdikleri bez örtülere sararak taşımaya çalıştıkları sırada dramatik sahneler yaşandı. Öte yandan Türkiye, üçüncü yardım uçağını da Somali’ye gönderdi.

        Yardımlar 54 milyon liraya ulaştı

        Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkeleri için düzenlenen yardım kampanyası kapsamında dün saat 17.00 itibarıyla 54 milyon 131 bin lira toplandığı bildirildi.

        SOMALİ İÇİN 3 BİN TONLUK YARDIM GEMİSİ YOLA ÇIKIYOR

        Doğu Afrika'da milyonlarca insanı etkileyen kuraklığın öldürücü seviyeye gelmesi üzerine 11 yıldır bölgede insani yardım hizmetleri veren İHH İnsani Yardım Vakfı, Somali, Kenya ve Etiyopya'da acil yardım çalışmaları başlattı. Bu kapsamda toplanan 3 bin tonluk yardım, Pazar günü gemiyle bölgeye gönderilecek. Un, şeker, mama, pirinç, mısır, makarna ve süt tozu gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra, medikal malzemelerin de içerisinde bulunduğu 3 bin tonluk yardım, gemiye yüklenmeye başlandı. Doldurulma işlemi tamamlandıktan sonra önümüzdeki Pazar günü yola çıkması planlanan gemi, daha sonra Mersin Limanı'ndan da yük alacak. Yardım gemisinin, Ramazan Bayramı'ndan önce Mogadishu Limanı'na ulaşması hedefleniyor.

        "YARDIMLAR YAŞANAN DRAMI AZ DA OLSA HAFİFLETİYOR''

        İnsani Yardım Vakfının (İHH) Somali'deki acil yardım ekibinden Murat Uyar, ''Çeşitli kuruluşların yoğun çabalarıyla Türkiye'den bölgeye ulaştırılan yardımlar kamplarda yaşanan dramı az da olsa hafifletiyor'' dedi.

        İHH'dan verilen bilgiye göre, Uyar, Mogadişu'ya farklı yardım kuruluşlarının da gelmeye başladığını bildirdi. Asıl yardıma muhtaç durumda olan insanların güney bölgelerinde yaşadığını kaydeden Uyar, bu bölgelere İHH'nın girebildiğine dikkati çekti.

        Güney bölgelerinde 600 aileye 4 bin 200 kişilik gıda paketi dağıttıklarını anlatan Uyar, bu paketlerde 25 kilo pirinç, 25 kilo un, 3 kilo hurma, 3 litre sıvı yağ ve 10 kilo şeker bulunduğunu ifade etti.

        Uyar, bu hafta, Eş-şebap örgütünün etkin olduğu Bakoon, Şebella, Orta Şebella, Baydova ve Hiran gibi, yardım ulaştırılamayan bölgelere girmeyi planladıklarını da aktardı.

        Güney bölgelerine yapılan yardımların, iç göçü azalttığına işaret eden Uyar, ''Gönderilen yardımlar kesinlikle yeterli değil. Ancak çeşitli kuruluşların yoğun çabalarıyla Türkiye'den bölgeye ulaştırılan yardımlar kamplarda yaşanan dramı az da olsa hafifletiyor'' diye konuştu.

        Uyar, kamplarda yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği nedeniyle artan hastalıkların salgına dönüşmesinden korkulduğunu ifade ederek, İHH'nın kamplarda mobil klinikler kurarak hastalara hizmet verilmesine yardımcı olduğunu belirtti.

        VAN'DA 10 BİN TON KURU GIDA TOPLANDI

        Van'da bir çok sivil toplum örgütü, açlık ve kuraklığın yaşandığı Afrika'ya yönelik yardım kampanyalarına büyük destek veriyor.

        Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, Türkiye Odalar ve Bosalar Birliğinin başlattığı kampanyayı, Van'da da sürdürdüklerini ifade ederek, ''Bir insanlık dramının yaşandığı Afrika'ya bu süreçte herkesin gerekli desteği vermesi gerekiyor. VATSO Yönetim Kurulu tarafından kampanyaya, 5 bin liralık destek vermeye karar verdik''dedi.

        Diyanet İşleri Başkanlığının başlattığı kampanyaya da Van Müftülüğü de il genelinde toplanan 205 bin lira parayla destek verdi.

        Her vatandaşın kampanyaya katılıp destek vermesini isteyen Müftü Nimetullah Arvas, şunları kaydetti:

        ''Afrika'daki Müslüman kardeşlerimizin uğradığı doğal afet sayılabilecek bu kıtlığa, Van halkı duyarsız kalmadı. Ülke genelinde ve şehrimizde toplanan bağışlar, en kısa süre içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımızca Afrika'daki kardeşlerimize gıda malzemesi olarak ulaştırılacaktır.''

        İHH Van Temsilcisi Ercan Çıplak, kuraklığın baş göstermesiyle, 100 binden fazla insana yardım gönderildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

        ''Van'da vakfımızın gönüllülerine ulaşan nakdi yardımları direk vakfın hesabına aktarıyoruz. Vakıf tarafından açılan SMS hattına, vatandaşlar direk yardımlarını da yapabiliyor. Ayrıca bize ulaştırılan 3 bin tonluk gıda yardımını taşıyan araçları da yola çıkardık. Van'da şimdiye kadar 10 bin ton kuru gıda malzemesi toplandı. Toplanan yardımlar, en kısa sürede Somali'ye gidecek gemiye ulaştırılarak, yüklenecektir.''

        DOKTORLAR, SOMALİ'DE SU KUYUSU AÇACAK

        Van-Hakkari Tabipler Odası da Afrika'da bir su kuyusu açtırmak üzere kampanya başlattı.

        Oda Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, yönetim kurulu olarak Somali'de en az bir su kuyusu açtırma kararı aldıklarını ifade ederek, ''1 su kuyusu açtırma masrafı 3 bin 500 dolardır. Tabipler Odası olarak toplanan miktar İHH aracılığıyla su kuyusu açılması için harcanacaktır. Tabipler Odası olarak su kuyusu açtırmanın daha kalıcı olacağını düşündük'' dedi.

        MADENCİLERDEN AFRİKA'YA YARDIM ELİ

        Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK), açlıkla mücadele eden Afrika ülkeleri için yardım kampanyası başlatıldığı bildirildi.

        TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genelgesi doğrultusunda kurum genelinde yardım kampanyası başlattıklarını, 13 bin civarında çalışanın Afrika halkına destek olacağına inandığını söyledi.

        Maden işçisinin çok yardımsever olduğunu, düşeni ayağa kaldırmayı sevdiğini anlatan İnan, şunları kaydetti:

        ''Havza tarihi bunun örnekleriyle dolu. Bir arkadaşımız ağır hastalığa yakalansa madenci hemen onun yardımına koşar. Organize ettiğimiz bu yardımlar hemen karşılığını bulur. 1999 Marmara depremi ve daha sonra yaşadığımız Düzce depreminde kurtarma çalışmalarının isimsiz kahramanları maden işçileridir. O dönemde büyük kitleler halinde madenciler oraya ulaştı. Pek çok can kurtardılar. Dolayısıyla maden işçileri Afrika'da aç kalmış insanlara da en büyük yardımı yapacaktır. Onlara da iyilikseverliklerini gösterecektir.''

        İnan, isim listelerinin müessese müdürlüklerine gönderildiğini, herkesin yapacağı yardımın da listede belirteceğini ifade ederek, ''Çalışanların belirttiği yardım miktarını maaşlarından keseceğiz. Maden işçisinin elinden geleni fazlasıyla yapacağına inanıyorum'' dedi.

        MARDİN'DEN 800 TON GIDA GÖNDERİLDİ, ŞANLIURFA'DA 5 TIR UN,

        ADIYAMAN'DAN 50 TON GIDA TOPLANDI

        Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımların katkılarıyla satın alınan 1 milyon lira değerindeki 800 ton gıda malzemesi dualar eşliğinde kuraklığın yaşandığı Somali'ye gönderildi.

        Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasınca (ŞUTSO) Afrika'da yaşanan kuraklık ve açlık nedeniyle başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde, Somali'ye 5 tır un gönderildi. ŞUTSO'dan yapılan açıklamaya göre, Oda Başkan Yardımcısı Cem Göncü, ŞUTSO'nun koordinesiyle sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla daha önce Somali'ye 20 bin TL gıda yardımı yapıldığını anımsattı.

        Adıyaman'da, hayırseverlerin desteğiyle toplanan gıda ve giysiler, Kızılay aracılığıyla Somali'ye gönderilmek üzere tırlarla yola çıktı.

        Kızılay Adıyaman Şube Başkanı Bekir Uyanık, yaptığı açıklamada, yaşanan insanlık dramına duyarsız kalmadıklarını belirtti. Kuraklığın ve açlığın pençesinde can çekişen Afrika için başlatılan yardım kampanyalarının sonuçlarını vermeye başladığını ifade eden Uyanık, şunları kaydetti:

        ''Yaklaşık her 6 dakikada bir çocuğun öldüğü Somali için Türkiye'nin her yerinden yardım eli uzanıyor. Somali'nin başkenti Mogadişu'ya Türkiye tarafından Kızılay aracılığıyla gönderilen yardım malzemeleri kargo uçaklarıyla ulaştırılıyor. Kargo uçaklarında yaklaşık 1500 ailenin 1 aylık ihtiyacını karşılayacak 50 ton yardım malzemesi bulunuyor. Kızılay yetkilileri tarafından bu malzemeler ihtiyaç sahiplerine doğrudan dağıtılıyor. Adıyaman'da da hayırsever iş adamlarımız ve halkımız bu acı tablo karşısında ellerinden geleni yapıyor, ferdi ve kurumsal olarak bağışlarda bulunuyor. Kuraklık ve kıtlık nedeniyle Somali'ye Kızılay aracılığıyla Adıyamanlı hayırsever iş adamları tarafından 55 ton mercimek, 25 ton un, 30 bin muhtelif giysi özellikle çocuk giysileri Kızılay aracılığıyla 3 TIR ile İstanbul'a, deniz yoluyla Somali'ye gitmek üzere uğurlandı.''

        MANİSA'DAN AFRİKA'YA YARDIM ÇAĞRISI

        Manisalıları Afrika'ya yardım etmeye davet eden vali Celalettin Güvenç, ''Afrika'da bir insanlık dramı yaşandığını belirterek, ''Bu dramı ne kadar hafifletebilirsek, bu bizim onurumuzdur, mutluluğumuzdur'' dedi.

        ENGELLİ KARDEŞLERDEN SOMALİ'YE YARDIM

        Adana'da 3 engelli kardeş, el emekleri ile yaptıkları el işlerini satarak topladıkları geliri Kimse Yok mu Derneği kanalı ile Somali'de açlıkla boğuşan çocuklara bağışladı.

        Sabriye ve Talat Yücel çiftinin doğuştan engelli çocukları Gülistan, Tuğba ve Necmettin, konuşmakta zorluk çekmelerine, hareket kabiliyetleri kısıtlı olmalarına rağmen evde yaptıkları sabun bezi, şal ve örgü işlerini satarak elde ettikleri 200 lirayı Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Adana Şubesi yetkililerine teslim etti.

        ESENLER'DEN SOMALİ'YE DESTEK

        Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ilçe halkıyla beraber ramazan ayı sonuna kadar Somali'ye 1 milyon TL'lik nakdi yardım yapacaklarını belirterek, ''Bunun yanı sıra 2 tır dolusu gıda, 1 tır dolusu temel ihtiyaçlardan oluşan eşya, çocuk bezi, çocuk maması gibi yardımları da Somali'ye ulaştıracağız'' dedi.

        Göksu, ''En azından bir gün tok uyusunlar'' sloganıyla başlatılan yardım kampanyasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta belediye meclisinin Somali'de yaşanan dram karşısında yardım toplama kampanyası düzenleme kararı almasıyla bu çalışmayı başlattıklarını belirterek, ''Hedefimiz Somali'de 100 bin kişiye iftar yaptırmaktı. Ancak öyle büyük bir katılım, öyle büyük bir ilgi oldu ki, şu anda 150 bin rakamını geride bıraktık'' diye konuştu.

        Somali'de son 60 yılın en kurak günlerinin yaşandığına dikkati çeken Göksu, geleneksel hale gelen Türkiye'nin en uzun ve en büyük 100 bin kişilik iftar sofrasını, bu yıl Esenler'de değil, Somali'de kuracaklarını söyledi.

        MEMUR-SEN AFRİKA'YA YARDIM İÇİN İFTAR YEMEKLERİNİ İPTAL ETTİ

        Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) İzmir İl Başkanlığı, ramazan iftarları için ayırdığı kaynağı Afrika'ya gönderme kararı aldı. Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, "İzmir ve ilçelerinde bu yıl geleneksel ramazan iftarlarını iptal ettik. Bu programlara ayrılan kaynağın, Afrika'da açlık çeken ve susuzluktan kıvranan kardeşlerimize gönderilmesini uygun gördük." dedi.

        AYAKKABI SANAYİCİLERİNİN İFTAR BÜTÇESİ SOMALİ'YE...

        Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), her ramazanda sektör dernekleri olarak düzenlenen iftar yemeğinin bu yıl gerçekleştirilmeyeceğini, onun yerine Somali'ye yardımda bulunulacağını bildirdi.

        TASD, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV), Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) ve İstanbul Ayakkabı Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın (İAESO) düzenleyecekleri ortak iftar yemeğini, başta çocuk ölümleri olmak üzere yaşanan drama duyarsız kalmayarak iptal ettiği, bunun yerine Somali halkına yardım etme kararı aldığı kaydedildi.

        KOÇ TOPLULUĞU'NDAN, SOMALİ VE AFRİKA ÜLKELERİNE 2 MİLYON LİRA YARDIM

        Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından başlatılan yardım kampanyasına 2 milyon liralık yardımda bulunacaklarını kaydetti. Afrika'daki 40 milyonu aşkın insanın ve özellikle de çocukların, kuraklığın da etkisiyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Mustafa Koç, ''Böylesine büyük bir insanlık felaketi karşısında, çocukların ve ailelerinin açlıktan, kuraklığa bağlı hastalıklardan yaşamını kaybetmesini önlemek için harekete geçmek zorundayız. Son 60 yılın en kurak günlerinin yaşandığı Somali ve açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkelerine Koç Topluluğu şirketleri olarak yardım etmeye hazırız'' ifadelerini kullanarak,

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı genelge ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından başlatılan yardım kampanyasına Yapı Kredi Bankası, Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş, Arçelik, Opet, Aygaz ve Türk Traktör şirketlerinin katılımıyla Koç Topluluğu olarak 2 milyon liralık yardımda bulunacaklarını bildirdi.

        DİYANET VAKFI: BAĞIŞLAR BUGÜN İTİBARİYLE 21 MİLYON 177 BİN 521 LİRAYA ULAŞTI

        Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), açlık ve kuraklık yaşanan Afrika ülkeleri için düzenlenen kampanya kapsamında vakıf hesaplarına bugün itibariyle 1 milyon 600 bin 475 SMS geldiğini, Online bağış, banka hesapları ve SMS yoluyla yapılan bağışların toplamının 21 milyon 177 bin 521 liraya ulaştığını bildirdi.

        TDV'den yapılan yazılı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliği ile başlatılan ''Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika'ya'' kampanyası ile vakfa intikal eden yardımların, hızlı bir şekilde gıda paketi haline dönüştürüldüğü belirtildi.

        10 tonluk gıda paketinden oluşan yardımların 8 Ağustos'ta düzenlenen bir törenle Somali'ye gönderildiği vurgulanan açıklamada, 11 Ağustos'ta da Türk Havayolları'nın tahsis ettiği kargo uçağıyla saat 07.00'de ikinci parti gıda ve acil ihtiyaç maddelerinin Somali için yola çıktığı kaydedildi.

        Sabahın ilk saatlerinde yola çıkan toplam 40 tondan oluşan gıda paketlerinin Somali'de bulunan görevliler tarafından teslim alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlandığı ifade edildi. Yardımların Somali'ye ulaştırılması için ikişer gün arayla 3 kargo uçağının daha gönderileceği vurgulandı.

        Açıklamada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) organizasyonuyla, 15 Ağustos günü ise 7 bin tonluk kuru yük gemisinin Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV tarafından temin edilen bin 500 ton gıda ve acil ihtiyaç maddelerinin İstanbul'daki Ambarlı Limanı'ndan Somali'nin Mogadişu şehrine hareket edeceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

        ''Her biri 29 kilogramlık koliden oluşan ve bir ailenin bir aylı ihtiyacını karşılayacak gıda kolilerinin içerisinde sıvı yağ, un, şeker, makarna, bebe bisküvisi, süt tozu ve buğday yarması yer almaktadır. Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği Afrika'ya yardım kampanyası için 12 Ağustos 2011 tarihi itibariyle vakfımız hesaplarına 1 milyon 600 bin 475 SMS gelmiştir. Online bağış, banka hesapları ve SMS yoluyla gelen bağışların toplamı bugün itibariyle 21 milyon 177 bin 521 liraya ulaşmıştır.''

        AYDA 30 DOLARLA YETİMLERİN HAYATINI DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ

        Açlık ve kuraklığın yaşandığı Afrika Boynuzu'nda yer alan Etiyopya'da, sayılarının her geçen gün arttığı belirtilen yetimlere aylık 30 dolar bağışlayarak tüm masraflarını üstlenmek mümkün.

        Son yılların en büyük kuraklığını yaşayan coğrafya olarak gündeme gelen Afrika'da açlık en fazla çocukları etkiliyor. Yetimlerin sayısının bir milyonu bulduğunu tahmin eden yetkililer, sağlık alanında gerekli yardımların sağlanmaması halinde Afrika kıtasındaki ölümlerin ve yetim çocukların sayılarının hızla artacağına işaret ediyor.

        80 milyon insanın yaşadığı ve ortalama yaşam süresinin 50 yıl olduğu Afrika'nın en büyük ülkelerinden Etiyopya'da da durum pek farklı değil. Başkent Addis Ababa'ya 800 kilometre uzaklıkta bulunan Somali eyaleti de ülkenin en fakir coğrafyası olarak, açlığın, hastalığın ve ölümlerin adeta kol gezdiği bir bölge.

        Eyaletin başkenti Jijiga'da hemen her yerde yetim kalmış çocuklara rastlamak mümkün. Büyük bölümü Müslüman olan eyalette yetim sayısının 300 bine yaklaştığı ifade ediliyor.

        Günümüz modern hayatında çocukların sahip olduğu neredeyse hiçbir imkana sahip olmayan Somalili yetimlerin hayatını değiştirmek için sivil toplum örgütleri harekete geçmiş durumda.

        YARDIMSEVERLERİ BEKLİYORLAR

        Eyalette faaliyet gösteren ve İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da çözüm partneri olan Ogaden Welfare And Development Association adlı yardım kuruluşunun başkanı Omer Abdullahi Hersi, eyaletteki birçok insanın mağdur durumda olduğunu, yaşanan yoksulluk ve açlıktan en çok çocukların etkilendiğini söyledi.

        Türkiye'nin şimdiye kadar eyalette çeşitli yardım kampanyalarına imza attığını, bundan dolayı da eyalet halkının Türkiye'ye minnettar olduğunu anlatan Hersi, şöyle devam etti:

        ''Bölgemizdeki insanların yaşam süreleri ortalama olarak 50 yıl. Bu nedenle daha çok küçük yaşta çocuklarımız yetim kalıyor. Bölgedeki yetim sayısını artıran bir diğer unsur ise geçmiş yıllarda iç karışıklıklarda erkeklerimizin hayatını kaybetmiş olması. Çocuklarımızın geleceğimizi şekillendireceğine inandığımız için bundan sonraki süreçte yardımlarımızı çocuklar üzerinde yoğunlaştıracağız. Bu kapsamda da yardım kampanyası organize ettik.''

        Kampanya kapsamında hayırseverlere iki seçenek sunulduğunu belirten Hersi, şunları kaydetti:

        ''Birinci seçenekte, hayırsever aylık olarak 100 dolar bağışlayarak bir yetime kol kanat geriyor. 100 dolarlık bağış kapsamında da yetimimiz, oluşturduğumuz yetimhanelerde büyütülüyor. Ama biz daha çok ikinci seçeneğimizi tavsiye ediyoruz. Çünkü bunda hayırseverin bağışlayacağı 30 dolar, yetimi sağ ise annesinin yanında, vefat etmişse de halası veya teyzesinin yanına yerleştirerek masraflarını üstleniyoruz. Bizim kampanyamızda yardımlar yetimin üniversiteye başlamasına kadar sürecek.''

        Geçen haftalarda başlatılan çalışma kapsamında 150 yetimin sahiplenildiğini ifade eden Hersi, bunlardan yüzde 70'inin hafız olduğuna dikkati çekerek, ''Tüm İslam alemini yetimlerimize sahip çıkmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

        Bankaya verilecek bir talimatla yetimlerin hayatlarını değiştirmenin mümkün olduğuna vurgu yapan Hersi, yetimlere sahip çıkmak isteyenlerin kendilerine İHH İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla veya ''www.theowda.org'' adlı internet sitesinden ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

        SOMALİ'DEKİ AÇ ÇOCUKLARIN 4 KATI EKMEK İSRAF EDİYORUZ

        Birleşmiş Milletler'e (BM) göre on binlerce çocuğun öldüğü, 1,2 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyaç duyduğu Somali'de insanlar açlıkla mücadele ederken, Türkiye'de günde 5 milyona yakın ekmek israf ediliyor.

        Türkiye Fırıncılar Federasyonundan aldığı bilgiye göre, 300 gramlık standart normal ekmekten Türkiye'de günde 82 milyon adet üretiliyor.

        Bu üretimin 77 milyon 340 bin adedi tüketilirken, 4 milyon 660 bin adedi çeşitli nedenlerle israf ediliyor.

        İsrafın yüzde 3,06'sı evlerde, yüzde 1,98'i fırınlarda, yüzde 3,11'i lokanta ve otellerde, yüzde 2,47'si kurum yemekhanelerinde, yüzde 8,62'si öğrenci yemekhanelerinde, diğeri ise çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşiyor.

        İsrafın günlük para cinsinden değeri ise 3,5 milyon lirayı buluyor. Aylık israf 105 milyon, yıllık israf ise 1 milyar 277 milyon liraya ulaşıyor.

        ''İSRAFI ÖNLEYİP SOMALİ'YE YÖNLENDİREBİLİRİZ''

        Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, 450 fırın bulunan kentte her gün 1 milyon 600 bin ekmek üretildiğini söyledi.

        Bunun 150 bininin çöpe gittiğini vurgulayan Andiç, israfın Bursa'daki yıllık boyutunun 42 milyon lira olduğunu vurguladı.

        Somali'de çocuklar ölürken, insanlar açlıkla mücadele ederken Türkiye'de yılda 5 milyona yakın ekmeğin israf edildiğine dikkati çeken Andiç, şöyle konuştu:

        ''Oda olarak ülkeye bir çağrıda bulunuyoruz; evinize 5 ekmek alıp, günde birini ya da iki günde birini israf ediyorsanız, bunu önleyebilirsiniz. İki günde bir ekmek 0,75 kuruştan ayda 11,25 lira, yılda ise 135 lira yapıyor. Bayatlayan ekmekleri değerlendirerek, 3 adet tüketilen eve 4 adet almayarak yılda her aile 135 lira tasarruf yapabilir. İsraf konusunda titiz davranırsak bu 135 lirayı Somali'ye gönderebiliriz. Ayrıca biz fırınlara yardım kutuları yerleştireceğiz. 'Bir ekmek de Somali'ye' şeklinde toplanan yardımları açlık çeken ülkeye göndereceğiz.''

        TÜKETİCİLER BİRLİĞİ

        Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise sadece İstanbul'da günde israf edilen 2 milyonun üzerindeki ekmeğin bile Somali'deki çocukların karnını doyurmaya yetebileceğine değinerek, şunları kaydetti:

        ''Sadece günde bir ekmek parasıyla Somali'ye yardım yapılabilir. Kişi başına 350 liraya ulaşan iftara katılmak yerine bu para Somali'ye gönderilebilir. Sadece ekmekte değil birçok konuda yapılan israfları önleyip Somali'ye destek olunması konusunda çağrı yapıyoruz. Atılan yemekler, çöpe giden ekmekler, bilinçsizce yapılan alışverişlerde alınıp giyilmeyen kıyafetlere verilen paraları hesap ederseniz, çok ciddi rakamlar ortaya çıkacaktır.''

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ