Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsyan mahkumlara yaradı

        Görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, Trablus'ta ağustos ayı ortalarından itibaren artan şiddetli çatışmalarda, Kaddafi güçlerinin başarısız olmasının ardından güvenlik görevlilerinin işlerini bırakarak siviller arasına karıştığı belirtiliyor.

        Muhaliflerin, ağır silahlarla kamu binaları ve askeri tesislere yönelik yoğun saldırılarından korkan Buslim Hapishanesi'ndeki gardiyanların da mahkumlar içeride olduğu halde, cezaevinin kapılarını kilitleyip kaçtıkları ifade ediliyor.

        Dışarıda yaşananlardan habersiz şekilde günlerce hücrelerinde aç ve susuz kalan mahkumların, hep birlikte tekbir getirmeleri ve yüksek sesle yardım çığlıkları atmaları üzerine seslerinin cezaevi çevresinde duyulduğu anlatılıyor.

        Bunun üzerine çevrede yaşayanların ve muhalif güçlerinin yardıma gelerek, hapishane kapılarını kırdığı ve içerideki mahkumları serbest bıraktıkları kaydediliyor.

        ARALARINDA ÖMÜR BOYU MAHKUM OLANLAR DA VAR

        Buslim Hapishanesi Ambulans Şoförü Fuzzy Get Khaff, uzun yıllardır cezaevinin revirinde görev yaptığını, hapishanenin şartlarını iyi bildiğini söyledi.

        Cezaevinde, 750 civarında mahkumun kaldığını bildiren Khaff, bunların çoğunluğunu Kaddafi yönetimi aleyhinde faaliyette bulundukları iddia edilen siyasi suçluların oluşturduğunu belirtti.

        Khaff, mahkumlar arasında, ömür boyu hapis cezası alanların bulunduğunu, mahkumların hapishaneyi terk ederken, haklarındaki dosyaların bulunduğu bölümü de ateşe verdiğini bildirdi.

        Libya genelindeki hapishanelerin neredeyse tamamının boşaltıldığını ifade eden Khaff, ''Libya'ya özgürlük'' sloganıyla ortaya çıkan ve genişleyen isyanın, Libya'da gerçek anlamda özgürlüğü ilk kez hapishanelerdeki binlerce mahkuma yaşattığını dile getirdi.

        Öte yandan, oda, mutfak, banyo ve tuvalet bölümlerinden oluşan koğuşlarda 4 kişinin bir arada kaldığı ve yer yataklarında yattıkları görülüyor. Hapishanede, ''hücre hapsine çarptırılanlar ve hapishane kurallarına aykırı davrananlar ''için de hücreler bulunuyor.

        Libyalı mahkumların duvarlara resim çizdikleri, şiirler yazdıkları ve tuttukları notlar dikkati çekiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ