Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye Esad'ı neden sildi?

        Devletin zirvesinden Suriye'ye yapılan veda içerikli mesajların perde arkasında yaşananlar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik sert çıkışlarında son istihbarat raporlarındaki yedi madde etkili oldu

        Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'den Suriye yönetimine yapılan "veda" uyarısının perde arkası şöyle.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Suriye yönetimine güvenimiz kayboldu" ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Silahlı insanları öldüren rejim ayakta kalamaz" sözlerinde son istihbarat bilgi notları etkili oldu. Buna göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi, son bir hafta içinde Türkiye'de akrabalık bağı olan Suriyelilerin de içinde bulunduğu 3 bin kişiyi tutukladı. Suriye'de en ücra noktalardaki hapishanelere götürülen bu kişilerin yoğun işkence altında tutulduğu belirtildi. İşte Ankara'nın sabrını taşıran Suriye'ye ilişkin son istihbarat:

        3 BİN KİŞİ TUTUKLANDI: Suriye'de tutuklamalar bütün ülkeye yayıldı, muhaliflere ağır işkenceler uygulanıyor. Son 10 gün içinde gözaltına alınan ve tutuklanan 3 bin kişi arasında Türkiye'de akrabalık bağı olanlar büyük yer tutuyor.

        ÖLÜ SAYISI 5 BİNİ BULDU: Mahir Esad'ın emrinde hareket eden Şebbiha örgütü, etkin aşiretlere gözdağı vermek için suikastları arttırdı. Bazı katliamlar kadın ve çocukların gözleri önünde yapılıyor. Yönetim, bilinçli olarak katliamları görmezden geliyor. Resmi olmayan rakamlara göre ölü sayısı 5 bini buldu.

        MAHİR: TÜRKİYE DÜŞMAN: Türkiye'ye "içişlerimize karışma" diyen Suriye, bazı ülkelerden destek alıyor. Esad'ın kardeşi Mahir, Türkiye'ye yönelik "düşman" tanımlaması yapıyor. Mahir Esad'ın sahibi olduğu Dünya TV, Türkiye aleyhine yayınlar yapmayı sürdürüyor.

        KADINLARA TECAVÜZ: Askerlerin tecavüz girişiminde bulunduğu açık bir şekilde belgelendi, 20 dolayında kadının bunu anlattığı, bazı kadınların ise tecavüzden sonra öldürüldüğü belirlendi.

        YÖNETİM YANLISI MUHBİRLER: Yönetim, rejim karşıtlarını ihbar edenlere ödül veriyor. Aranılan bazı isimlerin başına da önemli miktarda para ödülü konmuş durumda. Bu sistem gizliden gizliye çalışıyor. Yönetim, bazı şehirlerde rejim karşıtlarının mallarının yağmalanmasına göz yumuyor.

        MUHALİFLERE TASFİYE: Rejim karşıtı devlet görevlileri işlerinden bir bir uzaklaştırılıyor. Bayram öncesinde olası isyanlara karşı evlere uyarı mektupları bırakıldı.

        YURTDIŞI İLE BAĞLANTI KESİLİYOR: Şam başta olmak üzere bütün kentlerde çanak antenler söktürülüyor. Yurtdışına çıkışları engellemek için pasaportlar iptal ediliyor.

        "VEDA"YA UZANAN SÜREÇ

        Türkiye, Suriye yönetimine son ve en açık uyarısını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 8 Ağustos'taki Şam ziyaretinde yaptı. Suriye'nin tavrını sürdürmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Sabrımızın sonundayız" açıklaması yaptı ve Davutoğlu'nu Şam'a gönderdi. Şam'daki 6,5 saatlik görüşmeden bir gün sonra Esad, katliamların yaşandığını Hama'dan tankları çekti. Ancak bir süre sonra Esad yönteminin yine bildiğini okuması üzerine Gül ve Erdoğan, Esad'a "veda" anlamı içeren uyarılarda bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ