Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kaddafi'nin paraları yeni Libya'ya

        Paris'te bugün düzenlenen ve yaklaşık 60 ülkenin temsilcisinin katıldığı konferans sonunda, Muammer Kaddafi'nin yurt dışında dondurulan mal ve para varlıklarından 15 milyar doların, derhal Ulusal Geçici Konseyi'ne verilmesi görüşü benimsendi.

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''Libya Ulusal Geçiş Konseyi temsilcileri bizden, Kaddafi'nin dondurulan para ve mal varlıklarının çözülmesini istedi. Konferansa katılan ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda 15 milyar doların Libyalı temsilcilere derhal verilmesi görüşü benimsendi. Biz, Libyalılardan çalınan paraların tekrar kendilerine geri vermek istiyoruz''dedi. Kaddafi'nin tutuklanmasını talep eden Sarkozy, devrik liderinin yurt içinde veya dışında yargılanıp yargılanmayacağı konusundaysa Libya halkının kendisinin karar vereceğini duyurdu. Sarkozy, Kaddafi'nin sivil halk üzerinde tehdit olmaya devam ettikçe NATO operasyonlarının süreceği uyarısında da bulundu. İngiltere Başbakanı David Cameron da konferansa katılan ülkelerin, Libya'daki yeni yönetime tam destek taahhüdünde bulunduklarını söyledi.

        Libya'ya BM heyeti gidecek

        Libya Konferansının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri, ''Ulusal Geçiş Konseyi ile yakın bir şekilde çalışmak için bu ülkeye en kısa zamanda bir BM heyeti göndermek istiyorum'' dedi. BM Genel Sekreteri, Libya konusunda, New York'ta düzenlenecek BM genel kurulu çalışmalarına paralel olarak, 20 Eylül'de üst düzey bir toplantı düzenleneceğini söyledi.

        Clinton'danLibyalı muhaliflere uyarı

        Konferansta konuşan Clinton, Libya'daki yeni yönetimden, Kaddafi dönemine ait silahların güvenli bir şekilde kontrol altında tutulması konusunda güvence vermesini istedi. Clinton, yeni yönetime, ''başta kadınlar olmak üzere bütün azınlıkların haklarını garanti altına alması'' çağrısında bulundu.

        Türkiye'nin bakışı

        Türkiye, Fransa ve İngiltere'nin ön ayak olmasıyla düzenlenen konferansa önem vermekle birlikte New York'ta BM Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenmesi planlanan Libya toplantısının daha ağırlıklı olması gerektiğini düşünüyor. Libya ile ilgili kararların Libya halkının kendisi tarafından verilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiren Ankara, Paris toplantısında da çeşitli adımlar atılmasını bekliyor.

        Konsey petrol iddilarını yalanladı

        Konferansın başlamasından önce basına açıklama yapan Ulusal Geçiş Konseyi Temsilcisi Mansur Seyf el-Nasır, Fransız gazetesi'nin ortaya attığı, konsey tarafından kaleme alınan ve Katar yönetimine gönderildiği ifade edilen 3 Nisan tarihli bir mektupta, "Libya'daki petrolün yüzde 35'inin Fransa'ya verileceği konusunda anlaşmaya varıldığı yolunda"ifadesie ilişkin iddiayı yalanladı.

        Davutoğlu Clinton ile görüştü

        Bu arada Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı HillaryClinton ile görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, Libya ve Suriye dahil Ortadoğu bölgesini ilgilendiren konular, NATO konuları, Balkanlar ile Türkiye-İsrail ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi. Öte yandan Clinton,konferansın başlamasından önce Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Libyalı Ulusal Geçiş Konseyi temsilcileriyle de bir araya geldi. Görüşmelerde AB ülkelerinden Suriye'ye uygulanacak yaptırımlar çerçevesinde bu ülkenin sattığı petrole ambargo uygulanmasını isteyen Clinton, Suriye yönetimine yönelik olası yaptırımları da gündeme getirdi.

        Ulusal Geçiş Konseyi'nin BM'de temsil edilmeli

        Davutoğlu, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi ile ilgili kapsamlı görüşmeler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

        ''Libya'nın egemenlik hakkıdır ve bu kaynakların tümüyle kullanılmasıyla ilgili tek yetkili Libya olmalıdır. Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya'nın tek temsilcisi olarak tanınması ve BM Genel Kurulu'nda temsil edilmesi gerekir.''

        Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği yeniden faaliyete geçiyor

        Libya'da son dönemde meydana gelen gelişmeler ışığında, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nin bugün yeniden faaliyete geçmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni Trablus Büyükelçisi olarak atanması kararlaştırılan Dışişleri Bakanlığı Genel ve İkili İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın'ın beraberindeki personelle dün havayoluyla Ankara'dan Tunusu'a hareket ettiği, bugün de Tunus'tan karayoluyla Trablus'a geçeceği belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ