Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya davutoğlu, israil ne bedel ödeyecek, israil'e yaptırımlar, ceyda karan, özcan tikit, nüzhet kandemir, yaptırım

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, İsrail'e karşı yaptırım uygulamalarını içeren basın toplantısını uzmanlar Habertürk televizyonu ekranlarında değerlendirdi.

        Habertürk Televizyonu Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan, Davutoğlu'nun açıkladığı yaptırım kararlarının geç kalınmış bir tepki olduğunu söylerken, Akdeniz'deki seyrüsefer kararının altını çizdi.

        Habertürk Gazetesi Dış Haberler yazarı Özcan Tikit ise İsrail'in Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile yapmaya çalıştığı işbirliğinin altına çizerek bu tip çalışmaların Türkiye'nin askeri gücüyle karşı karşıya gelebileceğini belirtti.

        Habertürk ekranlarında görüşlerini dile getiren emekli büyükelçi Nüzhet Kandemir ise, Türkiye'nin bu açıklamayla beraber uluslararası alanda bir hukuk savaşına girdiğini belirtti.

        HABERTÜRK TV Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan

        "GEÇ BİLE KALINMIŞ BİR TEPKİ BU"

        Dokuz vatandaşı katledilmiş bir ülke olarak geç bile kalınmış bir tepki bu. Sergilenmesi gereken normal tepkiler de bile bence geç kalmıştı Türkiye. Şu an artık restini çekti.

        Yiğit Bulut'un altını çizdiği konu, Davutoğlu'nun konuşmasında belirttiği, "Ortadoğu coğrafyasında devasa değişikliğin" bende altını çizmiştim. Bu çok önemli bir nokta. İsrail, Türkiye'nin yeni geldiği konumun ve yeni ortadoğunun pek farkında değil gibi.

        Ama daha da önemlisi Akdeniz'de seyrüsefer durumu. Başbakan'ın tarihi netleştirilmemiş bir Gazze gezisi planı var biliyorsunuz. Türkiye, Akdeniz'de egemenlik haklarını savunmak durumunda olan bir ülke. O gezi sırasında nasıl gelişmeler yaşanacak?

        Bazı noktalarda yorumlar yapmak için biraz beklemek lazım. Diyelim ki, Başbakan Gazze'ye gitti. Türkiye bu gezide ne yapacak, İsrail ne yapacak, ABD ne yapacak?

        Gazze ablukasının Adalet Divanı'na taşınması da bence çok küçümsenecek bir tepki değil. Biz İsrail basınından İsrailli politikacıların yurt dışı gezilerinde nasıl sorunlar yaşadığını okuyoruz. İsrail'in uluslararası insan hakları kuruluşlarıyla bir sorunu var. Bu noktada Türkiye'nin de başvuracak olması Adalet Divanı'na çok önemlidir.

        Gazete Habertürk Yazarı Özcan Tikit

        "İSRAİL İÇİNE KAPANIYOR, DEMOKRASİDEN UZAKLAŞIYOR"

        İsrail'in bundan sonra alacağı pozisyon kendi iç dinamikleriyle ilgili. Zaten bu sorunun başlangıcı da bu noktaya gelmesi de hep İsrail'in iç politikasıyla ilgili. Aşırı muhafazakar, aşırı dinci bir ekibin oyları yükseliyordu İsrail'de. Bu süreçten daha da yükselerek çıkacak.

        İsrail bu süreçten silkelenerek çıkar mı? Ben hiç sanmıyorum. ABD'nin uyarılarını da hiç kaale almadı İsrail.

        Peki Türkiye'nin attığı adımların İsrail'deki etkisi ne olur? Az da olsa bence İsrail'de aklı selim düşünen bir kesim var. Bu kesimin en büyük korkusu İsrail'in kendi içine kapanması ve demokrasiden uzaklaşması. Bu o aklı selim kitle için de üzücü olur. Çünkü bu süreçle beraber İsrail'in kendi içine kapanması, demokrasiden uzaklaşması süreci hızlanacaktır.

        İsrail, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi sıkıştırmak için Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile işbirliği arıyor. Yeni projeler peşinde koşuyor. Doğu Akdeniz'de eğer bir petrol arama faaliyetine girerseniz Türkiye'nin askeri gücüyle karşı karşıya gelirsiniz. Akdeniz'de seyrüsefer kararını bu şekilde de okumak lazım.

        Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir

        "TÜRKİYE BİR HUKUK SAVAŞINA GİRDİ"

        Daha önce iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin de kesilmesi ve dondurulmasından bahseden bir takım spekülasyonlar yapılıyordu. Bu tür diplomaside diyalog kanallarının kapatılması keyfiyeti hiç de doğru olmayacaktır. Onun için ikinci kâtip düzeyine indirilmesi ama yine de iki ülke arasındaki diyalog kanallarının düşük düzeyde dahi açık olması doğru bir kanaldır.

        Bence Sayın Davutoğlu'nun yaptığı açıklamada en önemli husus bu: Gerekli açıklığı getirmiş değil, Doğu Akdeniz'de Seyrüsefer Serbestisi konusunda gerekli her türlü alma keyfiyeti, asli açıdan bir takım müdahaleleri de getirecek midir, getirmeyecek midir? Bunun yaratacağı hukuksal ve uluslararası olayların genişliği ne olacaktır? Bunları önümüzdeki devrede göreceğiz. Burada tam bir açıklık yoktur. Türkiye bir hukuk savaşına girdiği görülüyor. Bu hukuk savaşında Doğu Akdeniz'de Seyrüsefer Serbestisi'ne gerekli müdahalelere karşı önlemleri alması tabii ki Türkiye için ağır bir yük teşkil edecek. Bu savaşın da daha tertipli ve daha dikkatli yürütülmesi gerekecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ