Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dışişleri elçiliklere kripto geçti ‘2015’ alarmı verdi

        Ermeni soykırımının 100. yıldönümü olan 2015 için Dışişleri Bakanlığı alarm verdi. Diasporanın bir süredir 100. yıl kapsamında yaptığı faaliyetler üzerine Dışişleri Bakanlığı’nın tüm büyükelçiliklere talimat genelgesi gönderdiği ortaya çıktı. Dışişleri’nin “çok gizli” damgalı talimat genelgesinde büyükelçilerden 100. yıldönümü olan 2015 yılı için hazırlıklı olmaları istendi. 2015 yılı için diasporanın tüm dünyada “soykırımın tanınması” için faaliyete başladığının hatırlatıldığı genelgede elçilerin “Diasporayla yakın temasa girerek, bu faaliyetleri engellemeleri”nin beklendiği bildirildi. Genelgede, büyükelçilerin görev yaptığı ülkelerde gerçekleşen görüş me ler de propaganda yapmaları da istendi.

        DİASPORA TAM HIZ

        2015 yılını “hedef yıl” seçen diaspora ise 100. yılda tüm dünyayı kapsayan faaliyet programı hazırladı. Bu program kapsamında dünyanın soykırımı tanıması için her türlü iletişim araçlarının kullanılması ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi hedeflendi. Diaspora gündemine “Bir daha asla” adlı konser dizisini de aldı. Bu kapsamda uluslararası üne sahip sanatçıların tüm dünyada “Ermeni soykırımını anma” temasıyla konserler vermesi planlanıyor. Konserlerin yanı sıra bir de film çekilmesi gündemde. Diasporanın ünlü ABD’li yapımcı yönetmen ve senarist Steven Spielberg’e Ermeni olaylarını konu alacak bir film yapma teklifi götürmeyi planladığı belirtiliyor. Dünya çapında açılacak müze ve etkinliklerle de Ermeni diasporası 2015’te soykırım yapıldığı tezini gündemde tutacak. İngiltere, Fransa, ABD, Kanada ve İtalya devlet arşivlerini kitaplaştırılacak olan diaspora medya propagandasına da öncelikle yer vermeyi hedefliyor. 1915 olaylarında yerlerinden edilen Ermenilerin Türkiye’ye tazminat davaları açması da plan kapsamında yer aldı. Sürmekte olan tazminat davalarının yanı sıra yeni davalar da açılarak, uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek amaçlanıyor.

        TÜRKİYE NE YAPACAK?

        Dışişleri Bakanlığı, diasporanın bu eylemlerine karşı strateji geliştirmek için öncelikle büyükelçileri harekete geçirdi. Dışişleri’nin diasporanın faaliyetlerine karşı Türkiye’nin alacağı tutum için de çalışma başlatıtığı öğrenildi.

        GAZETE HABERTÜRK / SİBEL HÜRTAŞ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ