Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya uzay, uzay boşluğu, uzayda çöp, uzaydaki çöpler, amerikan uzay ve havacılık dairesi, nasa, dünya, dünya yörüngesi, abd ulusal araştırma konseyi, uzay çöp felaket, çöp yağmuru, çöp felaketi

        ABD’li araştırmacılar, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’yı, dünya yörüngesinde insanların yol açtığı uzay çöpleri konusunda uyardı. ABD Ulusal Araştırma Konseyi tarafından hazırlanan bir raporda, uzaydaki çöp yığınının, mekikler ve diğer insanlı uzay araçlarında ölümcül sızdırmalara yol açabileceği ya da önemli uydulara zarar verebileceği uyarısında bulunuldu.

        MANYETİK AĞLAR

        BBC’de yer alan habere göre ABD Ulusal Araştırma Konseyi, uzaydaki çöp yığınının sınırlanması ve “dev manyetik ağlar” kullanılması konusunda uluslararası düzenlemeler yapılması çağrısında da bulundu. Dünyanın yörüngesindeki çöp yığını, uzay mekiklerinin ek motorları, kullanılır durumda ve kullanılmaz hale gelmiş olan uydulardan ve uzaya fırlatılan diğer araçların kalan parçalarından oluşuyor. Bazı bilgisayar modellemeleri, uzayda insanlara ait kirliliğin, uzayda çarpışmalar yaşanmasına neden olacak bir “taşma noktası”na ulaştığını gösteriyor.

        ÇARPIŞAN UYDULAR

        Konseyin raporuna göre, dünya yörüngesindeki çöp yığınları arasında çarpışmalar olması, birçok uyduya zarar verebilir ve çöp miktarını artırabilir. Uzaydaki çöp yığınını sınırlandırmaya yönelik uluslararası çabalar geçmiş yıllarda iki kez sekteye uğramıştı. Çin 2007 yılında uydu vuran füze denemesinde, bir havacılık uydusunu vurmuş ve uyduyu her biri bir santimetreden büyük 150 bin parçaya ayırmıştı. İki yıl sonra, biri kullanılır, diğeri ise işlemez durumdaki iki uydu çarpışmış parçalanarak küçük parçalar halinde çok geniş bir alana yayılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ