Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ne zaman keşfedildi?

        Çin, büyüyen ekonomisine paralel olarak küresel sahnede daha fazla yer almak için askeri stratejisini yeniden ele alıyor ve ilk uçak gemisini devreye sokmak için yoğun çaba harcıyor. Çin bu süreci 15. yüzyılda da yaşamıştı ve müslüman amiral Cıng Hı hem yeni yerlerin keşfinde hem de ülkenin denizciliğinin gelişmesindeki rolüyle hala çok önemli bir tarihi figür olmuştu.

        Çin tarihinin en önemli figürlerinden olan, dev filolarla Batı'ya yaptığı deniz seferleri ve alternatif ticaret yollarını keşfeden, hatta bazı tarihçilere göre Amerika kıtasını Christoph Colomb'dan önce keşfettiği öne sürülen ünlü Çinli Amiral Cıng Hı, Hui olarak da bilinen Çinli bir Müslümandı.

        Çinli Müslüman Cıng Hı'yı aslında dünyaca ünlü yapan Amerika kıtasını keşfettiği yönündeki söylentilerden çok yaptığı deniz seferleri.

        Cıng Hı'nın Amerika kıtasını Christoph Colomb'dan önce keşfettiğine dair birçok iddia yer alıyor. Bu iddiayı ortaya atanlardan İngiltere Eski Deniz Kuvvetleri Başkomutanı ve ünlü okyanus bilimci Gavin Menzies "1421, Çin'in Amerika'yı Keşfettiği Yıl" adlı kitabında bu konuyu tafsilatlı olarak anlatıyor.

        Menzies, "2. Uluslararası Cıng Hı sempozyumunda" Cıng Hı'nın Amerika'yı Colomb'tan önce keşfettiği söylemini ve bu tezini Cıng Hı'nın filosu tarafından çizilen dünya haritasının üzerindeki tarihin 1423 yılına denk geldiği gibi birkaç ana noktaya dayandırıyor.

        Cıng Hı'nın filosu tarafından hazırlanmış "Ülkelere özgü işaretler" adlı kitaptan da bahseden Menzies, farklı coğrafyalara has hayvan figürleri bulunduğunu ve bu tür figürlerin sadece Amerika'da bulunmasının Cıng Hı'nın Amerika'ya gittiğini gösterdiğini savunuyor.

        Menzies, bu figürlerin arasında Hindistan maymunu ve fili, Afrika zürafası ve Güney Amerika jaguarı gibi unsurların olduğuna dikkati çekiyor ve Avrupalıların Amerika kıtasına çıktıktan sonra kıtada Çin'e has çini, seramik taş ve oyma eserler bulduklarını iddia ediyor.

        Gavin Menzies bununla da kalmayıp Güney Amerika ırklarına mensup insanlarla Çinliler arasında DNA benzerliği olduğunu savunuyor.

        Bunun gibi birçok hususu anlatan Menzies, Cıng Hı'nın 1421-1423 arasında yaptığı Batı deniz seferinde Colomb'dan önce Amerika kıtasını keşfettiğini iddia ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ