Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ağlamayan Kim'se kalmayacak!

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Kuzey Kore'nin 69 yaşındaki lideri Kim Jong Il'in ölümü ülkede büyük bir üzüntüye sebep oldu. 24 milyon, liderleri için yas tutuyor...

        • 'in ölümü böyle anons edildi!

        Kim'in ölüm haberini Kuzey Kore devlet televizyonunda siyahlar içerisindeki spiker, gözyaşları içerisinde okudu.

        • İlk damlalar döküldü bile!

        Ülke genelinde 29 Aralık’a kadar yas ilan edildi. Kim Jong-il’in ölümü dolayısıyla başkent Pyongyang’daki bir meydanda toplanan ve aralarında 7’den 70’e kadın ve erkeklerin bulunduğu kalabalık bir grup, liderlerinin heykeli önünde gözyaşı döküyor.

        • ğul ve babanın ölüm anonsu aynı oldu!

        Gözyaşı, Kuzey Koreliler'in yas törenlerinin ayrılmaz bir parçası. Kim Jong Il'in Kuzey Kore devletinin kurucusu olan babası Kim Il Sung'un ölümü de devlet televizyonunda gözyaşlarıyla açıklanmıştı. Ardından ükenin dört bir yanından milyonlarca Kuzey Koreli'nin ağlayan görüntüleri kameralara yansımıştı.

        • ının ölümü Kuzey Kore'yi gözyaşlarına boğmuştu
        • Kore'nin kurucusunun ölümünde dramatik görüntüler

        Tuvalete çıkma ihtiyacı duymadı!

        • * Nerede ve ne zaman doğduğu tam olarak bilinmiyor, ancak babasının doğduğu yer olan ülkenin kutsal dağı Gaektu’da, 1942’de doğduğu öne sürülüyor. Doğumu sırasında gökyüzünde yeni bir yıldızın ortaya çıktığı ve doğduğu yerin yakınlarında çifte gökkuşağı oluştuğu da iddia ediliyordu. Rus kayıtlarına göre ise Sibirya’nın Vyatskoye kasabasında 1941 yılında doğmuştu.
        • * Teyit edilen ilk görüntüsü 1970’lerin başında Malta’da tatil yaparken çekilen fotoğraflarıydı. O dönemde eski Malta Başbakanı Dom Mintoff’tan İngilizce dersleri alıyordu.
        • * 1994’te babasının yerine geçtiğinde 200’den fazla resmi unvanı oldu. Bunların arasında “21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı”, “Cennetten İnen Şanlı General”, “İnanılmaz Politikacı” da bulunuyor.
        • * 1994’te başkent Pyongyang’taki golf sahasının açılışında gerçekleştirdiği ilk oyunda 11 deliğe de topu ilk seferde soktuğu, 17 yakın korumasının verdiği ifadelerle tescillenmişti.
        • * ABD, Kuzey Kore’nin 2006’da nükleer silah denemesi yapmasına karşılık getirdiği yaptırımlar kapsamında Kim Jong-il’in lükse olan düşkünlüğünü de hesaba katarak, ülkeye yat, Chanel “No 5” parfümü, pahalı konyak, Segway ve nadir pul ihracatına da yasak getirmişti.
        • * ABD’nin yaptırımları kapsamında ülkeye 29 inç’ten büyük televizyonların ihracı da yasaklanmıştı, çünkü Kim Jong-il’in Hollywood filmlerine düşkünlüğü biliniyordu. Kuzey Kore liderinin favori yıldızı Elizabeth Taylor, favori filmleri ise Rambo ve Elm Sokağı’nda Kâbus’tu.
        • * 1978’de hayranlık duyduğu Güney Koreli film yapımcısı Shin Sang-ok ve aktrist eşi Choi Eun-hee’nin kaçırılması emrini vermişti.
        • * Uzun yıllar Kim Jong-il için çalışan İtalyan şef Ermanno Furlanis anılarında, Kuzey Kore liderinin suşiyi çok sevdiğini ve pizzalarına hiçbir zaman ançüez koydurmadığını yazmıştı. Kim Jong-il’in, Özbekistan’dan havyar, Danimarka’dan domuz, Çin’den üzüm, Tayland’dan mango ve papaya sipariş ettiği biliniyor. 200 kişilik bir uzman heyetince hazırlanan “mükemmel diyet” formülü ile daha uzun yaşamayı planladığı da hakkında ortaya atılan iddialar arasında.
        • * 2000 yılında kendi icadı olan “Gogigyeopbbang” adlı yemeği halkına tanıttı. Yeni bir yemek olarak lanse edilen şey aslında sıradan bir hamburgerdi.
        • * Kuzey Kore’ye ait resmi bir site, bir dönem Kim Jong-il’in hiçbir zaman tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmediğini öne sürmüştü. Ancak iddia bir süre sonra yayından kaldırıldı.

        Kendisi lüks içinde halkı açlıkla savaşıyor

        Nükleer silaha sahip ancak diplomatik açıdan tecrit edilmiş ve can çekişen bir ekonomisi bulunan Kuzey Kore’yi demir yumrukla 1994’ten beri idare eden Kim Jong-il, puro, konyak ve lezzetli yemeklere olan düşkünlüğüyle tanınıyordu. Kuzey Kore liderinin suşi şefi Kenji Fujimoto, 10 bin şişeden oluşan bir şarap mahzeni olan Kim Jong-il’in her hafta köpekbalığı yüzgecinden yapılan bir çorba içtiğini söylemişti. Uçak korkusu nedeniyle sadece trenle seyahat eden Jong-il, yurtdışı ziyaretlerden de kaçınıyordu. 2001 yılında Moskova’yı ziyaret etmesi gerektiğinde Kim Jong-il, tüm yolu iki ayda trenle giderek herkesi şaşırtmıştı. Binlerce filmden oluşan büyük bir sinema arşivine sahip olan Kim Jong-il lüks içinde yaşarken, ülkesinde açlık ve sefalet büyümüştü.

        Nükleer tehditle gündeme geliyordu

        Dünyanın en kapalı rejimlerinden biri olan Kuzey Kore, Kim Jong-il liderliğinde nükleer silah programı konusundaki tartışmalarla sık sık gündeme geliyordu. Kim Jong-il 2000’li yıllarda ‘günışığı siyaseti’ adı verilen girişimle, dönemin Güney Kore Lideri Kim Dae Jung ile yakınlaşma adımlarına yöneldi. İki liderin görüşmelerine paralel olarak ABD ile temaslar da arttı. Koreli sporcuların müsabakalara ortak takım yollaması, bölünen ailelerin birbirlerini ziyaret etmesi gibi iyi niyet adımları atıldı. Kim Dae Jung, bu nedenle 2000 yılında Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Ancak bu iyimser hava, 2002 yılında ülkenin nükleer programı konusundaki endişelerle dağıldı. ABD’yi kendisine verilen sözleri tutmamakla suçlayan Pyongyang yönetimi BM nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekildi. Ülkenin 2006 ve 2009’da nükleer testler yapması bölgede endişe yarattı. Geçen yıl ise Güney Kore’ye ait bir geminin batırılması ve bölgedeki bir adaya düzenlenen bombardıman son yılların en gerilimli günlerinin yaşanmasına yol açtı.

        ÜLKE YASTA, KOMŞU ALARMDA

        Kim Jong-il’in ölüm haberi ülkede tam bir şok etkisi yaratırken, komşu Güney Kore’de ise gerilimin artmasına neden oldu. Güney Kore ordusu alarma geçirildi. Seul’deki Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ülkenin kriz durumuna geçtiğini ve her türlü olasılığı göz önünde tuttuklarını kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak soğukkanlı olunması çağrısı yaparak, halktan günlük yaşamlarını sürdürmelerini istedi. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da Kuzey Kore’yle ilgili ‘ihtiyatlı’ bir tutum içinde oldukları söyledi. Pentagon’un olup biteni yakından takip ettiği de bildirildi. Japonya ise güvenlikle ilgili beklenmedik gelişmeler yaşanması ihtimaline karşı hazırlık yapıldığını kaydetti. Çin, “büyük lider” ve “yakın dost” olarak nitelendirdiği Jong-il’in ölümü dolayısıyla Kuzey Kore’ye başsağlığı mesajı gönderdi. Hükümet, yeni lider Kim Jong-un ile işbirliğinin devam edeceğini belirtti.

        Olası senaryolar

        • 1) KÂBUS SENARYOSU: Ordudaki fraksiyonlar arasında çatışma başlayabilir ve ülkede iç savaş patlak verir. Aşırıcı generaller, ülkeyi bir araya getirmek için Güney Kore’ye saldırabilir. Bu durumda ABD Kuzey Kore’ye savaş açabilir.
        • 2) REFORM VE YENİDEN DOĞUŞ: Oğul Kim Jong-un, ülke ekonomisinde reforma giderek mali durumu düzene sokmaya çalışabilir.
        • 3) AYNI KALABİLİR: Oğul Kim, babasından devraldığı mirası bozmadan devam ettirebilir. Çin’in desteğinde Kuzey Kore, bölgedeki nükleer tehdidini sürdürebilir.
        • 4) ÇİN EL ATABİLİR: Pekin yönetimi, Kuzey Kore yönetimini tamamen ele alıp, ülkeyi Sovyetlerin Doğu Avrupa’ya yaptığı gibi kullanabilir.
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ