Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 1915 olayları, inkar yasası, ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa, Fransa Senatosu, AKPM, AK Parti Kayseri Milletvekili, Pelin Gündeş Bakır

        Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, "Artık Türk vatandaşları Fransa'da soykırımı inkar edebilecek. Bununla ilgili ceza alan bir vatandaşımız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidebilecek. Elimizde kapı gibi karar var" dedi.

        22-28 Ocak tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'na katıldığını söyleyen AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, "Avrupa Konseyi'nin, 'Bir İnsan Hakları İhlali Olarak Zoraki Tehcir' başlıklı kararına bir değişiklik önergesi verdiğini belirtti. 'Bir tehcir olayının varlığı ve sonuçları ile ilgili olarak eğer iki ülke arasında anlaşmazlık varsa ilgili ülkeler arşivlerini açacak, her iki ülkenin akademisyenlerinden ve tarih profesörlerinden oluşan bir komisyon kuracaklardır. Eğer ihtiyaç varsa üçüncü ülkenin arşivlerine de tam erişim sağlanacaktır. Bu husus ilmi bir biçimde incelenecektir. Politikacılar tarafından değil, tarihçiler tarafından en objektif bir biçimde bir ortak görüşe ulaşılacaktır. Tarihin siyasi istismarı hiçbir surette kabul edilemez" şeklinde bir önerge verdiğini kaydeden Bakır, konseyde kararın oy çokluğu ile kabul edildiğini ifade etti.

        Kararın Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu belirten Bakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Başkan Tiyn Kox'un, önergeyi savunmamı istedi. Tarihi olayların siyasi istismarını önleyeceğini ve tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkaracağını belirttikten sonra, önerge için konseyde ezici oy çokluğuyla kabul kararı çıktı. Bu karar Türkiye için muazzam bir kazanım oluşturuyor. Avrupa Konseyi'nin kararı, uluslararası platformlarda da önemli bir referans teşkil edecek. Avrupa Konseyi'nin bu kararı neticesinde Türkiye yıllardır uğraşıp elde edemediği yasal bir dayanak ve Fransa'ya karşı büyük bir diplomatik

        zaferi kazanmış oldu."

        Bakır, "Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen inkar yasası sebebiyle vatandaşımız, 'Soykırım yok' dediği için herhangi bir ceza verildiği zaman Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidebilecek. Bizim elimizde kapı gibi karar var. Bundan böyle siyasi amaçlar için hiçbir ülke tarihi gerçeklikleri çarpıtamayacak. Bize atılan büyük iftirayı da böylelikle temizlemiş olduk" ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ