Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya le Pen oylarını arttırdı Wilders hükümet düşürdü Breivik meydan okudu

        Avrupa’da aşırı sağ fırtınası esiyor.

        Fransa’da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Sosyalist aday François Hollande’ın yüzde 28.63, UMP’nin adayı olan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de yüzde 27.18 oy alması kimseyi şaşırtmadı. İki liderin bu sonuçlarla ikinci tura yükseleceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Fransa’yı ve tüm Avrupa’yı şaşırtan aşırı sağcı partinin adayı Jean Marine Le Pen’nin yüzde 18 oy alarak 3’üncü gelmesi oldu. Aşırı sağın oylarındaki rekor patlama “seçimin en büyük sürprizi” olarak yorumlandı.

        İKİNCİ TURUN ANAHTARI ELİNDE

        Ekonomi ağırlıklı Les Echos Gazetesi, yüzde 18 civarında oy alan Le Pen’in başarısının “Fransızları endişelendirdiği” yorumunu yaptı. Le Pen’i destekleyen seçmenin 6 Mayıs’ta yapılacak 2’nci tur seçimlerde Sarkozy’nin mi yoksa Hollande’ın mı kazanacağı konusunda etkili olacağı tahmin ediliyor.

        "HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"

        Önceki akşam seçim sonrası taraftarlarına yaptığı “zafer” konuşmasında “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” ifadesini kullanan Le Pen, 2 hafta sonra yapılacak seçimde hangi adayı destekleyeceği konusunda yorum yapmadı. Ancak Ipsos tarafından seçim günü yapılan araştırmaya göre, Le Pen’in oyları 2’nci turda Holande ve Sarkozy arasında dağılacak.

        Le Pen’e oy verenlerin yüzde 18’i Hollande’ı, yüzde 60’ı Sarkozy’yi ikinci turda destekleyecek. Seçmenin yüzde 22’siyse sandığa gitmeyi düşünmüyor.

        AŞIRI SAĞ HÜKÜMET DÜŞÜRDÜ

        Hollanda’da iktidardaki sağ azınlık hükümeti, koalisyonu dışarıdan destekleyen aşırı sağcı Geert Wilders’ın lideri olduğu Özgürlük Partisi’nin (PVV) desteğini çekmesi üzerine düştü. “Fitne” adlı İslam karşıtı filmiyle tanınan Hollandalı aşırı sağcı politikacı Wilders, ülkeyi erken seçime götürüp oylarını artırmak istiyor. Başbakan Mark Rutte, dün Kraliçe Beatrix ile görüştü ve istifasını sundu.

        Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen Wilders’in, 2013 bütçesinde öngörülen 9.5 milyar Euro’luk tasarruf paketine karşı çıkması hükümeti zor durumda bırakmış ve siyasi krizin kapısını aralamıştı. Wilders’in eylül ayında yapılacak olası bir erken genel seçimden yüksek bir oy oranıyla çıkıp hükümette doğrudan söz sahibi olmak istediği yorumları yapılıyor. Ancak son yapılan seçimler erken seçimde hiçbir partinin tek başına iktidar olamayacağını gösteriyor.

        MUHALEFET MEMNUN

        Anamuhalefetteki İşçi Partisi’nin milletvekili Metin Çelik “Wilders destekli azınlık hükümeti son iki yıl pek fazla bir şey yapmadı. Bu açıdan Mark Rutte kabinesinin düşmesi de iyi oldu” dedi. Kabinenin düşmesini “Hollanda adına hayırlı bir gelişme” olarak değerlendiren Çelik “Kemer sıkma politikası ile halkı bezdirdiler. Halk artık gerçekleri de görmeye başladı. Bundan sonra tek çözüm erken seçim ile Hollanda’da yeni bir dönemin sağlanmasıdır” diye konuştu.

        "SOLCUYA BENZEYENİ ÖLDÜRDÜM"

        Norveç’te geçtiğimiz yıl 77 kişiyi katleden İslam karşıtı aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik, insanlara bakınca siyasi fikirlerini anlayabildiğini iddia etti. Breivik, 69 kişiyi katlettiği adada bir kişiyi fırsatı olmasına rağmen neden öldürmediğinin sorulması üzerine “Adam sağcıya benziyordu. Ona baktığımda kendimi gördüm” diye konuştu.

        Aşırı sağcı terörist duruşmada çok sayıda ailenin, yakınlarını kaybettiğinin hatırlatılması üzerine, “Ben de ailemle irtibatımı kaybettim. Tek farkım, bu seçeneği benim tercih etmiş olmamdı” dedi. Yargılanmaya devam eden Breivik, başkent Oslo’da düzenlediği saldırıda ölen 8 kişi arasındaki bir bar sahibinin ailesinden özür dileyerek, “Amacım sivilleri öldürmek değildi” diye konuştu. Savcının, Utoya Adası’nda ölen 69 kişinin ailelerinden de özür dileyip dilemeyeceğini sorması üzerine Breivik, “Hayır. Utoya bir doktrinizasyon kampıydı. Çok kültürlülüğü savunan siyasi aktivistleri; halkımızı, etnik grubumuzu, kültürümüzü ve ülkemizi yok etmeye çalışan canavarlar olarak görüyorum” dedi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ