Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Bu tanklar Arap Baharı'nı öldürebilir

        Almanya'nın Suudi Arabistan'a satmayı planladığı Leopard 2 tipi tankların satışı yılan hikayesine döndü. Tankları üreten Maffai Wegmann şirketinin ortaklarından biri de bu ülkeye yapılacak bir tank satışına karşı çıktı ve 'bu tür bir girişimin "Arap baharını öldürebileceğini'' söyledi.

        Silah şirketinin sahibi olduğu Braunbehrens ailesinin üyelerinden Burkhart von Brauenbehrens, Stern dergisine yaptığı açıklamada şimdiye kadar böyle bir siparişin kendilerine gelmediğini ama böyle bir satışın uygun olmayacağını dile getirdi. Mart 2011'de Suudi Arabistan'a daha önce satılan tanklardan bazılarının Bahreyn'deki ayaklanmayı bastırmak için kullanıldığını kaydeden Braunbehrens, ''Bu olaya şahit olduklarında büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaşadıklarını'' ifade etti.

        ''Arap baharının bölge için büyük bir ümit ve büyük bir mucize olduğunu'' belirten Braunbehrens, demokrasi hareketlerinin zarar görmemesi için Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan bu satışa engel olmasını istedi. Braunbehrens'e göre bu şartlar altında satış zaten Alman yasalarına aykırı konuma düşmüş durumda.

        300 DEĞİL 800

        Öte yandan Suudi Arabistan'a satılması planlanan tanklarının sayısının daha önce basında yer aldığı gibi 300 civarında değil 600 ila 800 arasında değiştiği belirtildi. Bild gazetesinde yer alan habere göre, Almanya tarihinin en büyük silah satışı olan bu pazarlık için 20 Temmuz'a kadar Almanya ve Suudi Arabistan arasında bir anlaşmaya varılması bekleniyor. Hükümet tarafı konuyla ilgili yorum yapmazken muhalefet söz konusu satışın durdurulması için kampanyalarını yoğunlaştıracaklarını duyurdu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ