Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Körfez silaha boğuldu

        Körfez ülkeleri, bölgedeki gelişmelerden duydukları rahatsızlığı ABD ve Avrupa'dan silah satın alarak gösteriyor.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son iki ayda Katar ve Kuveyt gibi Körfez ülkeleri ile toplam 11,3 milyar dolarlık silah satış anlaşmalarını Kongre'nin onayına sundu.

        İRAN KORKUSU

        Körfez ülkelerinin İran'a olası bir askeri operasyonla ilgili endişeleri, Batının eninde sonunda nükleer silah geliştireceğinden korktuğu Tahran'ın nükleer programı ile ilgili diplomatik çabalarda pek fazla ilerleme kaydedilememesi üzerine arttı.

        Merkezi Dubai'de bulunan Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü'nden bölgesel güvenlik uzmanı Theodore Karasik, İran tarafı sürekli yaygara koparırken, ABD ve Körfez ülkelerinin ise İran'a karşı birleşmiş bir cephe olduklarını göstermeye çalıştığını belirtti. Karasik, "Körfez ülkeleri endişeli. Endişeleri de sürekli silah satın almalarından belli oluyor" dedi.

        Pentagon tarafından onaylanan ve Kongre'ye gönderilen satış anlaşmaları, bölgedeki gelişmeler nedeniyle endişeli olan Körfez ülkelerinin var olan savunma sistemlerini hızla geliştirme konusundaki telaşlarını bir kez daha ortaya çıkardı.

        11,3 MİLYAR DOLARLIK DEV PAKET

        Pentagon, Kuveyt'e bölgesel tehditleri bertaraf etmesi ve savunma sistemini geliştirmesi için 60 Patriot füzesi ve füze fırlatma mekanizmaları satışını öngören 4,2 milyar dolarlık bir paketin Kongre'nin onayına sunulduğunu açıkladı.

        Kuveyt'e helikopter ve insansız hava araçlarından da fırlatılabilen 49 milyon dolarlık 300 Hellfire II füzesi satışını öngören anlaşma da Kongre'ye sunuldu.

        Pentagon'un komuta merkezlerinden birine evsahipliği yapan Katar ise 24 AH-64D Apache taarruz helikopteri, 12 Blackhawk helikopteri ve 22 Seahawk helikopterinden oluşan 6,6 milyar dolarlık bir destek paketinin onaylanmasını bekliyor.

        Hürmüz Boğazı'nın kontrolünü İran ile paylaşan Umman ise F-16 uçakları filosunu güçlendirmek için 55 Sidewinden füzeleri içeren 86 milyon dolarlık paketin onayını bekliyor.

        Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, geçen yıl ABD ile 80 yeni F-15SA taarruz uçağı, füze, radar uyarı sistemi ve diğer askeri malzemelerden oluşan 60 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.

        'KABUL EDİLECEK'

        Silah satışları, Kongre'nin onayını gerektiriyor. Körfez ülkeleri gibi kilit öneme sahip müttefiklere silah satışları ise Kongre'de herhangi bir muhalefetle karşılaşmadan kabul ediliyor.

        KÖRFEZ'DEKİ ABD VARLIĞI

        Washington, Kuveyt'te en az 13.500 asker bulundurmayı ve buradaki gücünü bölge için potansiyel bir çevik kuvvet haline getirmeyi planlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da hava üsleri olan ABD'nin, diğer Körfez ülkelerinde de çok sayıda savaş uçağı ve askeri personeli var.

        ABD donanması, İran'ın artan yaptırımlara misillime olarak Körfez'in girişindeki Hürmüz Boğazı'ndan petrol tankerlerinin geçişini bloke etme tehdidine karşı bölgede Eylül ayında yapılacak mayın tarama faaliyetlerine öncülük etmeyi planlıyor.

        Bahreyn'deki 5. Donanma tarafından yönetilen Körfez filosunu geliştiren ABD, Körfez'de sürekli iki uçak gemisi bulunduracak.

        AVRUPA DA SİLAH SATIYOR

        Körfez ülkelerinin Avrupa'dan silah alımı da yükselişe geçti.

        Alman hükümeti sözcüsü Georg Streiter, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Katar'ın 200 Leopard II tankı almak istediğini belirtmişti. Alman basın organları, geçen yıl da Suudi Arabistan'ın Leopard tankları almak için anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

        Suudi Arabistan, Mayıs ayında da 72 Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak için İngiltere ile 3 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.

        İRAN'A KARŞI KÖRFEZ ÜLKELERİ

        Silah anlaşmaları, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin İran'a karşı daha sert bir tutum belirlediklerinin de bir göstergesi.

        Altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi, Körfez bölgesine müdahale etmemesi konusunda Tahran yönetimini birçok kez uyardı. Suudi Arabistan ve Katar, İran'ın Ortadoğu'daki en yakın müttefiki olan Suriye'de Beşşar Esed rejimini devirmek isteyen muhaliflere destek sağladı.

        İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey bir komutan, geçen hafta Esad rejimini devirmeyi amaçlayan Arap ülkelerinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını belirtmişti.

        Körfez ülkeleri, İsrail tarafından İran'a düzenlenecek olası bir saldırı ve dünya petrolünün beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı ile ilgili bir çatışma konusunda da derin endişelere sahip.

        İsrail gazetesi Haaretz, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon'un diplomasi ve yaptırımların Tahran yönetimini nükleer programından vazgeçirmemesi durumunda ABD'nin olası saldırı planları ile ilgili İsrailli yetkililere bilgi verdiğini yazdı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir İsrailli yetkili ise Haaretz'in ileri sürdüğü iddiayı yalanladı.

        Kuveyt Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Sami El-Farac, Körfez ülkelerinin İran, İsrail ve Batı dünyası arasında kaldığını belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ