Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Sandy Kasırgası ABD'nin doğusuna felaket getirdi

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Amerikalıların günlerdir korkuyla beklediği Sandy kasırgası ülkenin doğu kıyılarını vurdu.

        33 ÖLÜ

        Tropik fırtınaya dönüşen ve saatte 130 km hızla esen kasırga, ülkenin yoğun yerleşimli bölgelerinde büyük hasara neden olurken, bugün itibariyle yedi eyalette en az 33 kişi hayatını kaybetti. Pek çok eyalette tahliyeler sürüyor.

        Kasırga nedeniyle New York, Washington, Baltimore ve Philedelphia gibi ülkenin yüksek nüfuslu kentlerinde hayat felç oldu.

        NEW YORK KÂBUSU YAŞIYOR

        Ülke genelinde yaklaşık 8.1 milyon kişi elektirksiz kalırken, 4 metrelik dalgaların vurduğu New York da elektirik kesintilerinden nasibini aldı. Kesinti nedeniyle kentteki bir hastanede 200 kadar hasta tahliye edildi.

        Borsa binası ve metro istasyonları da dahil olmak üzere pek çok bina ve kamusal alanı su bastı. Manhattan adasının çevre yolları ile New York'a bağlanan tünelleri su altında kalırken, adanın Özgürlük Anıtı'na bakan güneybatı bölümünde bir metreyi aşan su baskınları gözlendi. Wall Street çevresinde, askeri birliklerin yardımı ile kum torbalarından setler kuruldu.

        SU BASTI YANGIN ÇIKTI

        Kentin Queens bölgesinde meydana gelen su baskını sonrası büyük bir yangın çıktı. İlk belirlemelere göre 50 evin hasar gördüğü bildirildi.İtfaiye sözcüsü, 190'dan fazla itfaiye görevlisinin yangına müdahale ettiğini, 2 kişinin de hafif yaralandığını söyledi.

        Üç havaalanının da kapalı olduğu New York'a yönelik 12 bin uçuş iptal edildi.

        NÜKLEER ALARM!

        Sandy Kasırgası, bölgedeki nükleer tesisleri de etkiyor. Ülkenin en eski nükleer tesisi olan New Jersey yakınlarındaki Oyster Creek tesisi, yükselen su seviyesi nedeniyle faaliyetlerini durdururken, tesiste alarm ilan edildi. New York'un 72 km kuzeyindeki Indian Point nükleer tesisinin bazı reaktörleri de kapatıldığı belirtildi.

        ÜNLÜ GEMİDE CAN PAZARI

        Kasırga sırasında ünlü HMS Bounty gemisini terk etmek durumunda kalan ve North Carolina'daki sahil güvenlik ekiplerince Atlas Okyanusu sularından kurtarılan 15 kişiden biri de hayatını kaybetti. Sahil güvenlik yetkilileri, mürettebattan 42 yaşındaki Claudene Christian'ın, sudan çıkarıldığında sağlık ekiplerinin çabalarına olumlu yanıt vermediğini ve hayatını kaybettiğinin hastanede kesinleştiğini kaydetti. Yetkililer, geminin kaptanını arama çalışmalarının sürdüğünü de söyledi.

        HMS Bounty, 1962 yapımı ''Mutiny on the Bounty'' filmi için inşa edilmiş, ''Karayip Korsanları'' gibi filmlerde de kullanılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ