Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Atatürk'ün "baba evi" yeniden inşa ediliyor

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından başlatılan, Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey ve akrabalarına ait Makedonya'nın Kocacık Köyü'ndeki iki evin aslına uygun olarak yeniden yapım çalışmasında son aşamaya gelindi.

        Yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan iki evin de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatına ait vesikaların sergileneceği, yöreye ait tarihi misyonu yansıtan müze olarak kullanılması planlanıyor.

        Türkiye ve yöre halkı için büyük önem taşıyan, hayata geçirilmesi konusunda yıllarca uğraş verilen projede ilk adım, Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda TİKA'nın harekete geçmesiyle atıldı. Atatürk'ün aile evini koruma ve yenileme projesi, Makedonya Kültür Bakanlığı, TİKA ve Merkez Jupa Belediyesi arasında 23 Mart 2012'de ortak işbirliği protokolü imzalanmasıyla resmen başladı. Temelleri geçen Haziran ayında atılan iki evin yeniden yapımında kısa süre içerisinde büyük mesafe katedildi.

        Çalışmaları yerinde inceleyen TİKA Üsküp Koordinatörü Mahmut Çevik ve Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan, şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

        Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Bey'in doğduğu ve akrabalarının yaşadığı evlerin tarihi misyonuna uygun olarak yeniden inşa edildiğini belirten TİKA Üsküp Koordinatörü Çevik, Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda TİKA olarak projeye öncülük ettiklerini, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Makedonya Kültür Bakanlığını bir araya getirerek projenin hayata geçirilmesi için köprü olduklarını söyledi.

        Atatürk'ün ailesine ait evlerin kalıntılarına uzmanların çalışmaları sonucunda ulaşıldığını ifade eden Çevik, "Mimarlar ve arkeoloji uzmanları, 1930'lardan kalan fotoğraflardan bölgede çalışmalar yaptı, çevredeki bütün tarihi evleri incelediler ve evin temel kalıntılarını buldular. Orijinal yerin ilk belirtilen yerden 10 metre ileride olduğu tespit edildi ve inşaat burada başladı" diye konuştu.

        İnşaata Mayıs ayında karar verildiğini, daha sonra ihalenin yapıldığını ve Haziran ayında başlandığını belirten Çevik, "İnşaat şu anda tamamlanmak üzere. Bugün itibariyle tüm kaba inşaatı tamamlanmış durumda" dedi.

        Manastır Askeri İdadisi'ne Atatürk odası

        İki ülke Kültür Bakanlığı uzmanlarının önümüzdeki günlerde bir araya gelerek komisyon oluşturacaklarını belirten Çevik, hem Ali Rıza Efendi'nin evi hem de babası Kazlı Ahmet Efendi'ye ait olan evin, Atatürk'ün geçmişine ait vesikaların yer alacağı, bölgedeki tarihi misyonu üstlenen etnografik bir müze olarak kullanılacağını söyledi.

        Mahmut Çevik, "Şimdi o komisyonlar bir araya gelip her iki müzede de hangi tarihi vesikaların konulacağı, Atatürk'ün şahsiyetini, Ali Rıza Efendi'nin şahsiyetini ifade edecek, onların yaşam mücadelelerindeki kareleri ifade edecek, bizim toplumumuza, buradaki topluma anlatacak vesikaların neler olacağına bu komisyonlar karar verecek. Burası tarihi bir müze olarak bölge halkına hediye edilecek" diye konuştu.

        TİKA olarak sadece ekonomik ve sosyal projeler değil, kültürel projelere de ağırlık verdiklerini vurgulayan Çevik, "Biz TİKA olarak bu işe öncülük ettik. Bu proje iki ülke arasındaki kültür kaynaşmasına vesile olacak. Burada tarihimizi daha iyi anlatıyoruz. Sayın Başbakanımız hızlandırılması talimatını verdi. Kaba inşaat tamamlandı, şimdi çevre düzenlemesini yapılıyor. Bir ay içerisinde çevre düzenlemesi de tamamlanacak" dedi.

        Başbakan Erdoğan'ın, Atatürk'ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'nde "anı odası" yapılması talimatı da verdiğini hatırlatan Çevik, şunları kaydetti:

        "İnşallah bu işin başlatılması için de bugün protokol imzalayacağız. Manastır Askeri İdadisi'ndeki anı odasıyla buradaki tarihi müze birbiriyle bütünlük arz edecek. Çünkü burada doğan Ali Rıza Efendi, evlenmek için Selanik'e gittiğinde Zübeyde Hanım'la evlenip çocuğu da doğduktan sonra, kendi doğduğu yerdeki kültürünün dağılmaması, ailesinin de kendi kültürüne sahip çıkması için Atatürk'ü Manastır Askeri İdadisi'ne getirmiş. Her iki projeyi de birleştirelim, bir bütünlük arz etsin istedik. Bugünden itibaren de idadideki çalışmalara başlayacağız. İkisinin de önümüzdeki iki ay içerisinde açılışını yapacağız."

        Makedonya yetkililerinin her iki proje için de olumlu yaklaşım içerisinde olduğunu, konuya hassasiyet gösteren Başbakan Erdoğan'ın da projeyi yakından takip ettiğini belirten Çevik, "Buradaki işi yürüten Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan beye de bu kültürü topluma kazandırmada gösterdiği gayretler dolayısıyla teşekkür ediyorum. Belediye Başkanı, burada çalışan işçilerin başında duruyor, bir an evvel bitsin, tamamlansın diye. Bu hepimizin ortak kültürü" diye konuştu.

        "Osmanlı izlerini taşıyan Kocacık Köyü"

        Projenin gerçekleşmesinde büyük rol oynayan Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan da uzun zamandır gündemde olan projenin kendi döneminde gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

        Proje için birçok görüşme yaptıklarını, en sonunda Başbakan Erdoğan sayesinde projeyi gerçekleştirme fırsatı bulduklarını ifade eden Hasan, şunları söyledi:

        "Bugün gördüğünüz gibi inşaat tamamlandı, çevre düzenlemeleri yapılıyor. Kısa zamanda çevre düzenlemeleri de bitecek. Bu projeyi özellikle bölgemiz, Makedonya ve belediyemiz için büyük bir proje olarak görüyoruz. İleride Türkiye'den Makedonya'ya gelen bütün ziyaretçiler sadece Manastır'ı değil buraları da ziyaret edecek. Bölgemiz ve belediyemize turizm açısından büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu projeye katkı sağlayanlara, başta Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün Türk halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Sayın Başbakanımızı projenin açılışına bekliyoruz, burayı kendisiyle birlikte açmak istiyoruz.

        Kocacık Köyü zaten Osmanlı dönemi izlerini taşıyan bir köy. Burada bulunan ve 'Kale' dediğimiz yerde 30 bin şehidimiz var. Burayı da ileride inşallah canlandıracağız ve ziyaretçilerimize göstereceğiz."

        Mazlum Hasan, anı evlerin tamamlanmasıyla Merkez Jupa'nın kültürel miras haritasında hak ettiği yeri alacağını sözlerine ekledi.

        Makedonya'daki iki Türk belediyesinden biri olan Merkez Jupa Belediyesi'nde, Makedonca'nın yanı sıra Türkçe de resmi dil olarak kullanılıyor. Türk bayrağının da dalgalandığı bölgede, okullarda Türkçe eğitim veriliyor.

        Daha önce bölgede yaşanan su sorununu çözen TİKA, şimdi de bölgedeki sosyal hayatı canlandıracak, ekonomik ve kültürel gelişimi sağlayacak ikinci büyük projeyi de tamamlayarak Merkez Jupa Belediyesi'ne hediye etmiş oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ